Podbitá pasuľa

Autor receptu: monty469

V úvode upresním názov receptu. Podbitá pasuľa (fazuľa) po zemplínsky je konzistenciou niečo medzi fazuľovým prívarkom a polievkou. Tento recept pripravovala moja svokra pravidelne, a v našej rodine už nejak tak ostal a varím ho aj ja. Najlepšie sa k nemu hodí hrubá lokša, ktorú som tentokrát nepripravila, ale ponúkam vám aspoň recept na jej prípravu.

Suroviny

Postup

  1. Fazuľu si deň pred varením namočíme do vody.
  2. Na druhý deň ju dáme variť spolu s bobkovým listom a novým korením. Keď je čiastočne uvarená, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ a korenie podľa chuti a varíme do mäkka (ja pridávam ešte pol kávovej lyžičky vegety).
  3. Keď je všetko mäkké pridáme 400 ml smotany. Vo zvyšku smotany (100 ml) si rozmiešame lyžicu polohrubej múky a vlejeme do fazule. Premiešame, necháme zovrieť a odstavíme.
  4. Do odstavenej fazule pridáme malú lyžičku masla, ktoré sa pekne rozpustí a podľa chuti ocot (ja pridávam 1 KL).
  5. Lokša: Múku, kyslé mlieko, soľ, cukor a sódu bikarbónu zhnetieme do valčeka. Nakrájame ho na kusy. Každý kus vyvaľkáme do kruhového tvaru, s hrúbkou približne 0,5 cm.
  6. Roztopíme si bravčovú masť spolu s maslom, a týmto pomastíme vrch lokše, ktorú sme si vyvaľkali do kruhového tvaru. Následne ju preložíme na polovicu, a opäť pomastíme. Toto opakujeme ešte dvakrát. Následne preloženú lokšu vyvaľkáme opäť do kruhového tvaru s hrúbkou 1 cm a pečieme na suchej panvici z oboch strán do zlatista.
  7. My si lokšu zvykneme natrieť maslom, takto nám to chutí viac. Tak dobrú chuť !