Podbitá pasuľa
Autor receptu: monty469
V úvode upresním názov receptu. Podbitá pasuľa (fazuľa) po zemplínsky je
konzistenciou niečo medzi fazuľovým prívarkom a polievkou. Tento recept
pripravovala moja svokra pravidelne, a v našej rodine už nejak tak ostal a varím ho
aj ja. Najlepšie sa k nemu hodí hrubá lokša, ktorú som tentokrát nepripravila, ale
ponúkam vám aspoň recept na jej prípravu.
Postup
- Fazuľu si deň pred varením namočíme do vody.
- Na druhý deň ju dáme variť spolu s bobkovým listom a novým korením. Keď je čiastočne uvarená, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ a korenie podľa chuti a varíme do mäkka (ja pridávam ešte pol kávovej lyžičky vegety).
- Keď je všetko mäkké pridáme 400 ml smotany. Vo zvyšku smotany (100 ml) si rozmiešame lyžicu polohrubej múky a vlejeme do fazule. Premiešame, necháme zovrieť a odstavíme.
- Do odstavenej fazule pridáme malú lyžičku masla, ktoré sa pekne rozpustí a podľa chuti ocot (ja pridávam 1 KL).
- Lokša:
Múku, kyslé mlieko, soľ, cukor a sódu bikarbónu zhnetieme do valčeka. Nakrájame ho na kusy. Každý kus vyvaľkáme do kruhového tvaru, s hrúbkou približne 0,5 cm.
- Roztopíme si bravčovú masť spolu s maslom, a týmto pomastíme vrch lokše, ktorú sme si vyvaľkali do kruhového tvaru. Následne ju preložíme na polovicu, a opäť pomastíme. Toto opakujeme ešte dvakrát. Následne preloženú lokšu vyvaľkáme opäť do kruhového tvaru s hrúbkou 1 cm a pečieme na suchej panvici z oboch strán do zlatista.
- My si lokšu zvykneme natrieť maslom, takto nám to chutí viac. Tak dobrú chuť !