Pečené kurča
Plnené kuriatko so slaninovými knedličkami
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
60 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup- Najskôr pripravíme kurčatá, ktoré umyjeme,
osolíme, okoreníme a rozkrojíme na polovice.
Pripravíme plnku – hriankový chlieb nakrájame
na malé kocky a dáme do misy, šalotku nakrájame
nadrobno a speníme na rozohriatom masle,
pridáme popučený cesnak, nakrájaný špenát
a krátko opražíme. Zmes pridáme do misy
k pečivu, osolíme, okoreníme a nastrúhame muškátový
oriešok.
- Do zmesi pridáme žĺtky, smotanu, pokrájanú
petržlenovú vňať, najemno nakrájanú vňať z jarnej
cibuľky a zľahka premiešame. Z bielkov vyšľaháme
sneh, zapracujeme do plnky a plníme ňou
kuriatko pod kožu. Pripravené kuriatka vložíme
do pekáča, obložíme maslom, pokvapkáme olejom
a pridáme pár stoniek tymianu, dáme piecť
do rúry vyhriatej na 150 °C asi na 30 minút. Počas
pečenia občas kurčatá prelejeme výpekom.
- Počas pečenia pripravíme knedličky – hriankový
chlieb nakrájame na menšie kúsky, krátko
nasucho opečieme a dáme do misy. Nadrobno
nakrájanú šalotku speníme spolu so slaninkou na
masle a pridáme do misy k opečenému pečivu,
pridáme nakrájanú vňať, žĺtky, smotanu, soľ,
korenie, sneh a spracujeme na jemnú hmotu.
Z pripravenej hmoty tvarujeme guľky, dáme ich
variť do vriacej osolenej vody na 15 – 20 minút.
Precedený slepačí vývar privedieme do varu, pridáme
smotanu na varenie a za stáleho miešania
pridávame žĺtky a miešame až do zhustnutia.
Nakoniec dochutíme muškátovým orieškom,
soľou a korením. Kurča pred podávaním rozdelíme
priečne na dve časti, uložíme na tanier, pridáme
rozkrojenú knedličku, prelejeme omáčkou
a ozdobíme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
|