Plnené domáce cestoviny s ľahkou hríbovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: julica

Výrobu cestovín som zvažovala už dlhšie, jediné, čo ma odrádzalo, bol čas prípravy. Ten však napokon nebol taký hrozný, a to i bez strojčeka na cestoviny či formičky na ravioly. ... a taniere sme vylízali všetci.

5
porcií
70 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Taliani hovoria, že pri čerstvých cestovinách netreba šetriť vajciami: na 100 gramov múky treba dať jedno vajce alebo dva žĺtky. Takto som začala aj ja: trochu osolené vajíčka som rozšľahala v miske, postupne som k nim priosiala múku a spracovala na redšie cesto. Doň som nakoniec vmiešala zvyšnú múku a vypracovala hladké žltunké cesto. (Výber múky som zvažovala dlhšie, nakoniec - ako inak - zvíťazila dostupnosť a moja nerozhodnosť :) Cesto dajte na chladné miesto odpočívať tak na polhodinku a potom opäť premieste, ide to ľahko.
  2. Kým cesto oddychovalo, pripravila som si plnku. Mrazený špenát treba dobre zredukovať, pretože často býva vinou zlého skladovania plný ľadu, teda vody, a my nechceme riedku plnku. Keď sa z tejto zelenej kašičky neoddeľuje žiadna voda, pridáme ricottu, soľ, namelieme čerstvé čierne korenie a do zmesi postrúhame cesnak aj muškátový oriešok.
  3. Už máme všetko na cestoviny pripravené a môžeme sa dať do plnenia. Kto má, prácu si zjednoduší valčekom na cestoviny, my menej šťastní si pomôžeme vlastnoručne. Našťastie, cesto je veľmi pružné a ľahko sa vaľká, naťahuje...(ja som ho rozdelila na viac častí, aby boli pláty tak akurát na preloženie) Vyvaľkáme ho na tenký plát, asi na taký, že cezeň vidíme spoje na doske alebo okoloidúcich zvedavcov, pokladieme kôpky plnky a spojíme. Spoje pritlačíme vidličkou, prípadne predtým potrieme rozšľahaným bielkom.
  4. Na fotke vyššie je cesto ešte trošku hrubšie, boli to prvé skúšobné kúsky, potom som ho vaľkala asi o polovicu tenšie. Na tvaroch nám veľmi nezáleží, čím menšie, tým lepšie. Ak to menej trpezlivých prestane pred dokončením baviť, ešte vždy si môžu časť cesta nechať na rezance. My ich budeme mať k fazuľovici :)
  5. Hotové cestoviny môžno podávať len s opečeným cesnakom alebo šalviou na olivovom oleji, my sme na cibuľke popražili šampiňóny s rascou (mletá rasca so šampiňónmi a s cukinou robí divy), podliali bielym vínom, smotanou a omáčku zredukovali. Nemusí jej byť veľa, takže žiadne múky ani solamyly netreba, na záver len pridáme petržlenovú vňať.
  6. Hotové cestoviny sme preliali omáčkou, postrúhali parmezánom a pridali nadrobno nakrájané paradajky. Prajem dobrú chuť a veľa dobrých nápadov v novom roku.