Plnená paprika bez pálenia záhy

verka1 - fotkaverka1, 25. apríla 2010

toto je recept mojej maminy a ja len tak robím. Potešilo ma, že svokra si u mňa objednala moju plnenú papriku

3
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
2-3 ks
500  g
150-200 g
2  dl
štipka
podľa potreby
dtto
dtto
1 ks




Postup

  1. 1

    Ryžu uvaríme obvyklým sposobom, len neochucujeme , iba posolíme Nechám trochu ochladnúť a spojíme s mletým maskom. Trošku okoreníme.

  2. 2

    Papriky odjadrujeme, umyjeme a naplníme plnkou Do vriacej, slanej vody dáme variť. Ak ostane zmes, pridať jedno vajce a trochu hladkej múky a vytvoriť guľky. Po uvarení paprík vybrať ich z vody a uvariť guľky.

  3. 3

    Omáčka: Na masti speniť múku a zaliať studeným mliekom.Mliekovú zásmažku nechám prevariť, aby sa neseklo. Pridať škoricu a paradajkové pretlaky., Riediť vodou z paprík a guliek. Posoliť, ocukrovať podľa chuti, trochu kečupu ,ale nemusí a vložiť papriky a guľky. Nechám prevariť a hotovo. A knedľa je k tomu super. A záha nepáli ,ani kyselinu nevyhadzuje.

Diskusia k receptu

honestka
Moja mama varievala presnym sposobom plnenu papriku az na to ze davala vajicko do celej plnky;
Ked som ju skusala varit tu tak sa mi vzdy zrazilo mlieko hned ako som pridala pretlak a zasmazku som dlho s mliekom prevarila.
Po 2 neuspechoch som to vzdala a varim len s vodou, nakoniec zamiesam slahackovu smotanu bez varenia.
neviem v com je teda trik, ze sa to doma nezrazalo, lebo paradajkova omacka s mliekom bola vzdy velmi jema a lahodna.
verka1
Honestka, skús prevariť mlieko, najprv urob zásmažku s vodou a potom pridaj to prev. mlieko, trochu vychladnuté. S týmito akože mliekami sa mi nezrazí. Skús do tretice. Musí sa podariť.Držím palce. A nezbudni tú škoricu.
honestka
ok skusim do tretice ako hovoris. DakujemVERKA1 pekny zaciatok tyzdna zelam...
marienka44
Do omacky na plnenu papriku sa nedava mlieko, len bobkovy list a par klincekov povarit, pripadne osupana cibula napichana s klincekami Ved by mi to nikto nejedol z rodiny!
verka1
Ahoj, vyskúšaj, nepovedz nikomu a uvidíš. Ja by som to najprv na paradajkovej omáčke alebo polievke, aby nebola škoda.
Dobrú chuť!
sovka62
Verka, mňa páli záha asi zo všetkého, kyselinu by som mohla dodávať na priemyselné spracovanie. Zvlášť jedlá s paradajkovým pretlakom vždy trpko oľutujem (ale tak mi treba, nemám to jesť). A po tomto by nepálila kvôli tomu mlieku? Ak áno, určite vyskúšam.
verka1
Sovka moja, otvorme si živnosť. Viem aj o takých, čo nemajú kyselinu. Budeme milionárky, hihi. Skús tento recept, mlieko je zázrak. Inak, teraz som zistila, že aj acidko a iné kyslié mlieka my robia dobre. Nuž lepšie to už u mňa asi nebude.
verka1
Sovka a trochu škorice nezabudni, aj to je prociva záhe a kyseline.
papradka
Verka, mňa aj môjho muža páli záha aj od mletej škorice.
zitar
Ahojte dievčence,
ja to robím tak, že do hotovej omáčky pridám asi 1 a pol dcl mlieka, v ktorom som rozhabarkovala trochu hladkej múky.
A pre marienku44- to mlieko tam nie je ani vidieť, omáčka farbu nezmení, ale má jemnejšiu chuť, pá, pá
sovka62
Určite vyskúšam a už som vytlačila aj dcére, ktorá má podobné problémy (nenadarmo je celá po mne) a papriku miluje.
verka1
Bože čo sa to s nami deje, ty si mladá devucha a už máš problémy. Ja sa síce necítim staro, ale tiež ma už všeličo obchádza a hlavne najde. Ja mám pocit, že všetky choroby a problémy zdedené po rodičoch sa objavili o 30 rokov skôr. Šľak to trafil. Preto musíme špekulovať. Ja som prestala úplne variť s cibuľou a paprika zelená je môj najvačší nepriateľ. Ked si uvedomím, že lečo už nikdy vrrrrr. Takže držme sa zary/i/te!!!!
brigita
Keď mňa palila zaha tak som prestala papriku variť a dala som ju upiecť na pekáč do pece a omáčku som uvarila a na taniery poliala knedlu aj papriku , Pečená paprika mi nerobila problém,surovú nemôžem.
1x papita
marika88888
Sovka!!! Overene od mojej mami,cukor a mlieko stahuje zahu,nikdy sme ju z jej plnenej papriky nemali.
evanaaa
Tiež nerobím papriku s mliekom, aj keď užívam tabletky na záhu, mám reflux žalúdka, ale mlieko by som ani ja nedala do plnnej papriky, tie dva razy do roka to vydržím, ale ani neviem, či ma aj po nej páli záha . A papriky varím priamo v omáčke.
anina43
pozor na dlhodobé pálenie záhy, ja som to riešila sodou bikarbonou a trpela celé roky. až raz to skončilo tak, že to nebolo pálenie záhy ale infarkt, neskoro som volala záchranku a skončila som na operačnom stole-angioplastika . bála som sa tej hadice, ktorú musí pacient prehltnúť, aby zistili stav v pažeráku v žalúdku, no predsa ma to neobišlo a v lete som tam cupkala a hadicu prehĺtala pekne krásne som to zvládla, nasadili mi lieky, ktoré som užívala 3 mesiace a od vtedy neviem čo je to pálenie záhy. pán doktor sa chytil za hlavu, keď sa dozvedel, že to riešim sodou, poriadne ma vyhrešil a oznámil diagnózu : výsev vriedkov v pažeráku a v časti žalúdka. že dokedy som chcela vyšetrenie odkladať, kým by z toho nevznikla rakovina ?tak milé trpiteľky, prosím riešte pálenie záhy neodkladne, neriešte užívaním ľud. medicíny a bežte hltať hadicu, ktorá Vám pomôže objasniť príčinu a potom môžte byť spokojné, nenahovárajte si, že máte malé ústa, že to nepôjde, ono to ide, len sa musíme na to pripraviť, moje pôrody boli 1000 x ťažšie. alebo sa stravujte podľa zásad oddelenej stravy, nemiešajte bielkoviny s uhlohydrátmi, jedzte čo najjednoduchšiu stravu a reflux zmizne. prajem pevné nervy
sovka62
Síce mi to trvalo, ale konečne som recept použila. Vlani som si na papriku ani nespomenula, odvykla som si variť práve kvôli záhe. Ale teraz som v Tescu stretla papriku, takú tú bledozelenú, akurát na plnenie, tak som ju vzala a dnes so to skúsila. Omáčka ma prekvapila bledočervenou farbou, asi pre to použité mlieko, ale chuť má výýýýýbornú. Manžel si nevedel vynachváliť a náhodou sa stavila dcéra (postihnutá záhou ako ja) ochutnala a tiež veľmi chválila. Ale najdôležitejšie. Sú dve hodiny po obede a po záhe ani chýru ani slychu. Takže som sa konečne najedla tej papriky beztrestne. Veľmi pekne ti ďakujem.
verka1
Sovka, napíš, či aj po viacej hodinách ti bolo dobre. Teším sa, že ti môj recept pomohol vrátiť sa k obľúbenému jedlu.
frezia68
Tak som dnes varila plnenú papriku podľa Teba-výborná,žiadna záha.Ďakujem :-))) ,asi už budem robiť len takto s mliekom a rozdiel je len ten,že vajíčko dávam do celej zmesy,nie len do guliek.
verka1
frezia, no zase sa teším, že ti môj recept priniesol kulinársku radosť. Ja nedávam vajíčko do celej zmesy, lebo sa mi zdalo, že je zmes tvrdšia a akoby sa v tej paprike scvrkla. A vlastne to vajce je pojivo, aby sa guľky bez papriky nerozpadli. Takže máš zase o jedno jedlo viac v jedálničku. Krásny dník.
gabusa
verka1 ďakujem za tento recept,už som strašne dlho nevarila plnenú papriku, lebo ma tiež po nej pálila záha, a po niekoľkých dňoch hľadania na vareche som našla náhodou tvoj recept, tak som neváhala a vyskúšala no je to výborný recept záha nepálila ani mňa ani muža a moc nám chutila, bola taká jemnejšia omáčka no super,už inú ani nebudem variť len túto.
radost
ja už zásmažku do plnenej papriky nerobím...mäso pustí tuk..ak sa mi zdá málo-pustím lyžicu masti do uvarenej..a robím zátrepku s mliekom-to mi pred rokmi poradila suseda..omáčka má menej červenú farbu-zjemnie..a nepáli záha..na staré kolená recepty zjednodušujem...ked sa dá..
marta1968
presne takúto plnenú papriku varievam už roky, naučila ma ju variť moja mama, len prevraciam oči, keď mi susedky hovoria, že do plnenej papriky dávajú smotanu, podotýkam, že od mojej plnenej papriky nikoho z rodiny nepáli záha
veronikazc
Na zelanie mojho draheho som s velkou radostou pripravila plnenu papriku,,tento recept mi padol do "oka" pretoze mi byva tazko po zjedeni,,ked uvarim tak ako som zvyknuta,,ale zaliala som mliekom a podarilo sa,,,ta jemna chut ma prekvapila a 2x som si naberala,,pekne dakujem verke1 za vynikajuci recept:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia