Plnená kapusta s bielou čapičkou (fotorecept)

Autor receptu: marijanka712

Prvý krát som toto jedla tu na Gemery. Pravdov je , že v niektorých maďarských dedinách nemôže sa zaobísť ani jedna svadba , alebo väčšia oslava bez tejto pochúťky spôsob podávania ako aj prípravy záleží od oblasti v ktorej sa nachádzate ja to pre našu rodinku robím Slovensko-Maďarským spôsobom pikatné a kyslo.Ale tu mi išlo hlavne o to ukázať vám postup ako dostanete listy z kapustnej hlavy na tento postup .Niektoré rodiny kapustove hlavy zakladajú do suda pri tlačení kapusty .

50min minút
príprava
60min minút
na 2stup °C

Postup

  1. Tento trik ma naučila moja kamarátka Ibojka .Deň predtým si pripravím kapustové listy . Hlávku kapusty vykrojím v mieste hlubika kruhovým spôsobom tak , aby mi hlúbik vypadol takto to má vypadať: ako na obr.1
  2. do hlbšieho hrnca dáme vodu lyžicu soli a privedieme do varu, vložíme do vody hlávku kapusty a necháme tak 10 min vo vode pri stíšenom plameni variť a začneme s vyzliekanim kapusty pomocou pinzety a vidličky, odlupujem listy kapusty a ukladám na tácku. toto opakujem až do vtedy pokiaľ mi neostane malá hlavička, ktoru vyberiem z vody a tiež dám vychladiť.
  3. Keď mi vychladnú listy tak ich ukladám jeden do druhého asi po 8 listov stočim do klbka a uložím do sáčka takto ked všetky listy poukladám vložim do mrazničky .Na druhý deň 1 hod pred varením vyberiem z mrazničky toľko si vyberiem zo sáčka, koľko budem asi potrebovať , ostatné uložím späť na mrazák kedykoľvek ich môžem použiť.
  4. očistím cibule a cesnak do väšieho hrnca dám masť nadrobno pokrájanú cibuľku , kyslú kapustu ktoru pokrájam a trochu zapražím s cibuľkou. V drumom kastroliku usmažím cibulku dám umytú ryžu trocha zapražiť v masti, pridám prelisovaný cesnak a odstavím , mäso mi zomelie môj manžel ,umyje mlynček a uvolní kuchynku.
  5. do mäsa vsypem ryžu aj s cibuľkou a masťou, posolím ,okerením /nepísala som kolko každý vie aké pikantné má rád , ja dávam aj feferonovú pastu-urobím takú klobaskovoryžovú zmes ,a 1 vajíčko
  6. dobre všetko premiešame a necháme aspoň 1 hod sa zosobášovať do vtedy si dám dobrú kávičku a pozriem čo je nové na Vareche.
  7. keď je všetko dobre premiešane oddychnute pristúpim k plneniu listov ja si plnku dám do lista zatočím a na koncoch strčím dnu, aby baliček sa nerozmotal
  8. pozor nie napevno stáčať pretože ryža musí mať svoje miesto ked napučí a plnky zväčšia svoj objem
  9. Keď som spotrebovala všetkú plnku .Do hrnca kde mám kyslú kapustu poukladám ešte kože zo slaninky a na to poukladám plnky
  10. všetky plnky pekne poukladám keby som robila viac uložim na plnky ďalšiu vrstvu kyslej kapusty a pokračujem v ukladaní plnky nakoniec dolejem vodu s kyslej kapusty a ja dávam ešte bujon tak aby boli všetky plnky ponorené v tekutine trocha dám na vrch pikantný môj kečup a môže sa pomaly variť.
  11. prikryjem a varím pri stíšenom plyne cca 60 min .Nemiešam len s hrncom trochu točivým spôsobom sem tam trasiem-lambádu .Podávam s chlebom a kyslou pochúťkovou smotanou . Plnená kapusta s bielou čapicou -DOBÚ CHUŤ
  12. tu sú zvyšné kapustové listy , ktoré odkladám do mrazničky na druhý krát. Chcem len k tomu povedať toľko, že s takýmto listom sa velmi dobre pracuje je ľahko tvarovateľný a povoľný nie je taký tvrdy preto netreba motať kapustu niťou.