Pivný chlieb fotorecept

evusik - fotkaevusik, 27. mája 2010
Pivný chlieb (fotorecept)
Foto: evusik

Tento chlieb sa volá pivný nie preto že by od neho narástlo pivné brucho, ale preto, že sa cesto zarába s pivom.

40 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
500 g
1,5 čl
0,5 l
Kvások:
1 kocka
1 dl
30 g




Postup

  1. 1

    do misky vysypeme obe múky do stredu dáme rozdrobené kvasnice, pridáme vlažnú vodu v ktorej sme rozpustili med, alebo cukor. Zamiešame len v strede a necháme 5-10 minút postáť. Prilejeme pivo a pridáme soľ. Zamiesime polotuhé, nelepivé cesto.

    Pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto na doske poprášime múkou a zakryjeme ho preklopenou misou (alebo utierkou), necháme asi pol hodiny kysnúť, premiesime a znova necháme nakysnúť, potom cesto dobre premiesime aby sme vytlačili všetok vzduch

    Pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozdelíme na 8 dielov, každý dobre premiesime, vyformujeme do bochníčka a vkladáme do väčšej vymastenej tortovej formy. Tá moja má priemer 27 cm. Samozrejme môže sa dať na pekáč, alebo do inej formy. Cesto necháme nakysnúť.

    Pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred pečením cesto posypeme múkou a vložíme do rozohriatej rúry. Ja som piekla na 220 C asi 30 minút, ale záleží na rúre aj na tom v akej forme budete chlieb piecť. Treba použiť osvedčený trik so špajdlou - pichnúť do chleba, ak sa nelepí je upečený.

    Pivný chlieb (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

michsamant
fakt krasna fotka aj pekny recept a tie macicky spoznavam, tie si mala kedysi ako profilovu fotku, ze? :)
evusik
@mischa máš dobrú pamäť, tie mačičky som mala na fotke a teraz ich občas pridávam k mojím kuchárskym fotkám, ako môj talizman
cajiky
No krásne papaníčko...a išli by do cesta prisypať aj nejaké semienka ?
sovka62
Teeeeda, to je chlebíček! Ďakujem za skvelý recept, pre istotu som si ho hneď vytlačila.
jerica
Tak to je krása, výstavné, určite chutné . :-)) @sovka62 dobrý nápad , hneď na papier.Ale aj do kk.
tinca
@evusik tak toto áno, jednoduché a ako vymaľované. Už aj ukladám do KK a niekedy, keď bude veľa papákov skúsim. Môžem aj z 1/2 dávky??
gittka
taký krásny chlebík som už dávno nevidela.cítim na jazíčku jeho skvelú chuť.paráda
evusik
@tinca jasné že môže byť s polovičnej dávky, tá ti vojde akurát do normálnej tortovej formy, ktorá má priemer asi 22 cm
torticka
Mňamky, asi to spravím. Tinca, ten Tvoj havík by to hneď spapal.
evusik
@cajiky určite, ja dávam kmín, ale tentoraz som zabudla, tak som ho tam ani nenapísala, ale už ma napadlo že skúsim dať do každej buchty iné semienka: ľan, slnečnica, rasca, sezam ... mohlo by to byť zaujímavé, ak by si to náhodou skúšala, napíš ako to dopadlo
evusik
@tinca jednotlivé buchty sa dajú pekne oddeliť, takže každý dostane jednu buchtu, urobila som pomazánky a každý si natiera čo chce, ale dá sa aj pekne krájať
cajiky
skúsim cez víkend, tie rôznosemienkové buchtičky a jednu vari aj s nastrúhanou mrkvou (??)...budem referovať :-)))
stefanm
evusik - super.Dám si klobásu,"tvoj" superchlebík a ani nemusím zapíjať pivom.Príma nápad ako "nepustiť" muža na pivo...."tu máš chleba a seď doma"...ale vážne:aké pivko si použila?Netreba značku (to by bola reklama) len či 10-ku alebo 12-ku ??
samrolka
Nadhera,krasa-len sa mi tak ,,oci pasu,,☺. Urcite vyskusam,len musim kupit pivko.
zdezda
:-))))) to je nádhera, určite ho upečiem, kvások s medom som tiež ešte nerobila, keď sa ide papať, tak sa odtŕha alebo krája ? :-)
sjuz
pridávam sa k nadšencom - krásne :), aj foto :)), pridám do KK!
sherin
no tedaaa, je to perfektne, ja milujem chlebik, ja som peciem v pekarnicky, ale tento upeciem podla teba, vdaka, :-)
pekarik
keďže je to chlebocé cesto,med je iba na podporu enzymatickej činnosti,môže sa prídaťaj hociaké chlebové korenie,napr. viedenské korenie
2010
Vysiel uplne super, prikladam do KK
diki
evusik
@stefan stačí 10° ja som použila tentokrát to čo mal muž doma - svetlý výčapný ležiak a na značke nezáleží. @zdezda chlebík sa dá aj trhať aj pekne krájať. Už som ho robila aj do takého menšieho užšieho pekáčika a tiež bol pekný aj dobrý.
evusik
všetkým ďakujem a som rada že som vás mojim receptom potešila, skúšajte, pečte, inovujte a dajte vedieť ako to dopadlo
valeri
vyzera fakt dobre a zaujímavo, vlastne sa môžu oddeľovať jednotlivé bochníčky a jesť postupne :-)). Ukladám, vyskúšam. Myslíš, že by som mohla použiť namiesto polohrubej múky aj celozrnnú?
evusik
@valeri určite môžeš vyskúšať, sprav z polovičnej dávky, ja keď som začala piecť v pekárni tak som experimentovala a zistila som že najviac nám chutí keď miešam múku 1/3 celozrnnú + 2/3 obyčajnú, ale to je vec chuti - každému chutí iné, ak vyskúšaš napíš sem ako sa ti podaril.
stefanm
...ja najradšej dávam do pekarničky 500ghladkej múky a 200g tej ochutenej "nemeckej" z Lidlu,ale do tohoto receptu by sa to nehodilo.toto "dielo" zmenu určite nepotrebuje!!!(a teraz som si všimol na prvej malej fotke aké pivo pije tvoj manžel.nezlostil sa,že si mu ho "vyliala" do chleba?)
evusik
@stefan ja si tiež myslím že tento recept je dobrý tak ako je, len z obyčajnej múky, pretože to pivo a medový kvások spravia svoje .... a čo sa týka môjho muža, tak môj muž je také "čudo judo" on má rád aj sladké aj slané aj tekuté aj mäsité skrátka všetko hlavne aby bolo a aby bolo veľa .... a domáci chlebík to on rád s pivom aj bez piva
bozulka
Zase niečo dobré "evušické"Už je to v pláne.Cesto bolo iba poprášené ničím potreté?
sejla
Ahoj ,ten chlebík vyskúšam ,len kúpim pivo. Podľa fotky mi pripomína naš vychodniarský koláč .
cajiky
@evusik , chlebík sa mi vydaril, je to dobrý recept...pridávala som: rascu, slnečnicové semienka, strúhanú mrkvu a nasekané vlašské orechy. Chutili nám všetky bochníčky, no mrkva vytvárala také zhluky,- nedala sa celkom oddeliť v ceste...inak, skoro som prišla o rozum z tej vône :-)))
evusik
@cajiky som rada že sa ti darilo, ja som z mrkvou ešte nikdy neskúšala, ale robila som z kečupom, ale z iného cesta a bolo to veľmi dobré.
cajiky
@evusik - vždy, keď idem cez Pezinok, kupujem tam vynikajúci mrkvový chlebík...tá mrkva nemá vlastne žiadnu chuť, len ten chlebík je taký veselý, preto som ju dala do jedného bochníčka
evusik
@cajiky vôbec netuším kde by mohol byť problém z tou mrkvou, pozerala som recepty na internete a vo všetkých sa normálne pridá nastrúhaná mrkva, jedine že by bol problém v ceste, možno by to chcelo vyskúšať iné chlebové cesto.
sovka62
HOTOVO! Upečené, ochutnané, výýýýborné! Vydaril sa, vyzerá ako ten tvoj na obrázku. Ďakujem za dobrý recept, pracovalo sa mi veľmi dobre a myslím, že to podľa neho zvládne aj úplný začiatočník.
evusik
@sovka super, mám veľkú radosť že sa ti darilo a že chlebík doma chutil :-)
ajuska155
no idem to dnes vyskusat , moj otec neustaje basni o krasnom napuchnutom domacom chlebiku a tento vyzera jednoducho bohemsky ,dufam ze sa potesi minimalne tak ako ja teraz pri pohlade na tvoj chlebik
ajuska155
vyskusala som ho je uzastny mam pocit ze prestanem kupovat chlieb.:D:D skoda ze nieje viac casu
jerica
@evusik , ďakujem , že si pripomenula , tak Ti píšem , buchty boli výborné , recept som posunula aj kamarátkam , tiež išla samá chvála .Robila som veľa z našej varechy , ale nenepadlo mi písať ako to dopadlo, najlepšie si vyhľadám , keď si klknem na moje obľúbené , otvorím a tak si vybavím to čo hľadám, Teraz ho pre istotu pošlem na FB.
karky
Chcem sa podakovat za recept od kedy som ho vyskusala peciem ho takmer kazdy den... sme velka rodina:) Zijeme v Australii, su tu rozne druhy chleba.. no tento pivny si moja rodina nevie vynachvalit...super...
evusik
@karky veľmi si ma potešila a som rada, že chutí aj u protinožcov :-)
remcula
To nemá chybu!!! Jako Honzovy buchty!!! Ukláádáám!!:-))
dvorka
Včera som chlieb piekla, do každého bochníčka som dala za hrsť iných semienok. Chlieb je skvelý, určite budem piecť častejšie, keďže mi "odišla" moja dlhoročná priateľka - pekárnička.
zolik
Vyborny recept. S cestom sa super pracovalo. Pridala som viac soli, mlety a cely kmin. Pred pecenim som potrela slanou vodou a neprasila som mukou. V polovici pecenia som ho pretrela a po vybrati z rury este raz. Plus v rure som mala plechovy hrncek s vodou (stary zvyk).
Dakujem za vyborny recept.


2x haji a evusik
evusik
@zolik (9.1.2022 17:27)

ďakujem za vyskúšanie a za krásne fotky a aj za to, že si oprášila môj starý recept... už som piekla toľko rôznych receptov, že na tento som skoro zabudla :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia