Pivný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento chlieb sa volá pivný nie preto že by od neho narástlo pivné brucho, ale preto, že sa cesto zarába s pivom.

40 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. do misky vysypeme obe múky do stredu dáme rozdrobené kvasnice, pridáme vlažnú vodu v ktorej sme rozpustili med, alebo cukor. Zamiešame len v strede a necháme 5-10 minút postáť. Prilejeme pivo a pridáme soľ. Zamiesime polotuhé, nelepivé cesto.
  2. Cesto na doske poprášime múkou a zakryjeme ho preklopenou misou (alebo utierkou), necháme asi pol hodiny kysnúť, premiesime a znova necháme nakysnúť, potom cesto dobre premiesime aby sme vytlačili všetok vzduch
  3. Cesto si rozdelíme na 8 dielov, každý dobre premiesime, vyformujeme do bochníčka a vkladáme do väčšej vymastenej tortovej formy. Tá moja má priemer 27 cm. Samozrejme môže sa dať na pekáč, alebo do inej formy. Cesto necháme nakysnúť.
  4. Pred pečením cesto posypeme múkou a vložíme do rozohriatej rúry. Ja som piekla na 220 C asi 30 minút, ale záleží na rúre aj na tom v akej forme budete chlieb piecť. Treba použiť osvedčený trik so špajdlou - pichnúť do chleba, ak sa nelepí je upečený.