Pivný chlieb (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Tento chlieb sa volá pivný nie preto že by od neho narástlo pivné brucho, ale preto, že sa cesto zarába s pivom.
40 minút príprava |
30 minút na 220 °C |
Postup
- do misky vysypeme obe múky do stredu dáme rozdrobené kvasnice, pridáme vlažnú vodu v ktorej sme rozpustili med, alebo cukor. Zamiešame len v strede a necháme 5-10 minút postáť. Prilejeme pivo a pridáme soľ. Zamiesime polotuhé, nelepivé cesto.
- Cesto na doske poprášime múkou a zakryjeme ho preklopenou misou (alebo utierkou), necháme asi pol hodiny kysnúť, premiesime a znova necháme nakysnúť, potom cesto dobre premiesime aby sme vytlačili všetok vzduch
- Cesto si rozdelíme na 8 dielov, každý dobre premiesime, vyformujeme do bochníčka a vkladáme do väčšej vymastenej tortovej formy. Tá moja má priemer 27 cm. Samozrejme môže sa dať na pekáč, alebo do inej formy. Cesto necháme nakysnúť.
- Pred pečením cesto posypeme múkou a vložíme do rozohriatej rúry. Ja som piekla na 220 C asi 30 minút, ale záleží na rúre aj na tom v akej forme budete chlieb piecť. Treba použiť osvedčený trik so špajdlou - pichnúť do chleba, ak sa nelepí je upečený.