Piškótové cesto

kutinkaKutinka, recept pridal: 19. februára 2010 16:50Ďalšie jeho recepty

Je to recept na zaručene najlepšie piškótové cesto na svete!! Nepamätám si, odkiaľ ho mám, ale odkedy som ho vyskúšala, iný nepoužívam. Cesto je tak dobré, že nepotrebuje ani plnku (ako povedala moja svokra :-). Je to ideálne cesto na ľahkú tortu, najmä pre deti výborne stráviteľné. Keďže sa v našej veľkej rodine stále niečo oslavuje a ja milujem piecť koláče a torty, použila som ho už na snáď na všetky spôsoby a vždy sa osvedčilo.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Štyri žĺtka vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom na penisto.

2

Pridáme vodu a olej a dobre premiešame.

3

Prisypeme preosiatu múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva (ja dávam trošku menej ako jeden).

4

Nakoniec zľahka vmiešame sneh zo štyroch bielkov.

5

Pečiem na 180 stupňoch (elektrická rúra). Čas presne neviem, po pol hodine pozerám, ak sa mi zdá zvrchu uz pekne zafarbené, pichnem do stredu drevenou spajdlou, keď je suchá, cesto je hotové, ak sa obalí cestom, treba este nechať. POZOR!! Neotvárať rúru príliš skoro, aby cesto nespľaslo.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 21 ľudí (4,8 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sjuz, 19. februára 2010 o 20:15
    Ja robievam piškótové ako ma naučila mama - na jedno vajce 1 PL vlažnej vody, 1PL cukru, 1 PL múky a 1 PL oleja. ..
    Piškótové cestá všeobecne sú ľahučké, a dá sa s nimi urobiť naozaj všeličo :)


  • veronika353, 19. februára 2010 o 20:55
    Múj osvědčený recept je 5 vajec, 5 lžíc cukru,4 lžíce polohrubé mouky a trochu prášku do pečiva.Taky mě to naučila maminka.


  • martina34, 19. februára 2010 o 21:03
    Mňa moja mama naučila na jedno vajce ide 3 dkg kryštálového cukru a 3 dkg múky. Takže piškótový korpus napr. zo 4 vajec: z bielok vyšľahať sneh, pridať postupne 12 dkg kryštálového cukru, 4 žĺtka, 12 dkg polohrubej múky zmiešanej s 1/2 práškom do pečiva a 4 PL vody. To je základ, ktorého sa pridržiavam roky, a vždy je to OK.


  • cinkla, 19. februára 2010 o 21:03
    Moj najlepsi recept na piskotove cesto som sa naucila v Rakusku:podla vzorca 1/5/5/5 :
    Na 1 vajce 5 dkg cukru, 5 dkg muky + na spicku noza prasku do peciva a 5 dkg masla . Vajicka rozdelit , zltky vyslahat s cukrom a pridat striedavo muku s praskom do pec. a sneh. Na strednu tortovu formu staci cesto z 3 vajicok. A ked navrch cesta zastrcite sikmo a husto vedla seba pokrajane ovocie, mate po upeceni ´velmi chutnu ovocnu tortu. Skuste to hned s jablkami - mozno budete prekvapene ako to chuti.
    SJUZ - teraz este vyskusam podla Teba nahradit maslo 1 pl oleja - uvidim ci to bude rovnako dobre. Vdaka za napad.


  • makovicka, 19. februára 2010 o 22:21
    Do piškoty olej nedávam, aspoň je dietnejšia, ale ako vidím, čo domácnosť to iný rodinný recept, my vážime vajíčka celé, koľko vážia, toľko cukru, aj múky a vody na každé vajce 2 lyžice, a 1/2 prášku do pečiva- overený je dobrý.


  • sovka62, 20. februára 2010 o 09:03
    Všetky máte pravdu a všetky recepty sú dobré. Ja ich prispôsobujem tomu, aká bude konečná podoba múčnika. S vodou a olejom na rezy, v pomere 1/1/1/1/1 na rolády, 1/5/5/5 na torty, obrátené (sneh s bielkov vyšľahaný s cukrom, pridať nevymiešané žĺtka a ostatné na bábovky a iné múčniky pečené vo forme). Naozaj nie je nič lepšie ako dobré piškótové cesto, hlavne sa vždy vydarí.


  • bozulka, 20. februára 2010 o 17:43
    No vidíte dievčence všetky recepty sú dobré a ja nedávam ani vodu ani olej ,tak to robím na roládu zo 4 vajec na tortu so 6 vajec ,množstvo cukru a múky ostáva ako píše sovka ,trošku prášku do pečiva a na bábovky ide aj olej a 3 vajcia.a sú vždý výborné,nikdy sa mi nepokazili až na jeden krát,nevšimla som si,že vypli elektriku a v trúbe ostalo tma.Márne som čakala na cinknutie časovača.


  • mamenka, 23. februára 2010 o 21:51
    V mojej rodine (mama, svokra, ja, dcéra a nevesta) to robíme ako sovka62. Vďaka.


  • stefanus191, 11. apríla 2010 o 17:48
    Vdaka babenky za Vase prispevky. Ja som dnes robil piskotove cesto 1. krat a nie velmi sa mi vydarilo. Robil som ho zlatou strednou cestou, takze : 1/3/3/3, aj sneh z bielkov som primiesal, aj to pred pecenim vyzeralo dobre, ale asi som dal malo prasku na pecenie, lebo mi cesto nepodrastlo. Alebo som mal velky pekac ( aky som tu v Amerike nasiel), ale zjest sa to dalo. Vdaka, uz si dam pozor. Ja sa viac orientujem na varenie, ale vsetky zakusky a kolace tu v Amerike su velmi presladene, tak som zacal trochu vrtat aj do pecenia.


  • miruska25, 12. septembra 2010 o 20:06
    ja robievam piškótu inak ,ale dnes som vyskúšala tuto ...je bombová :) díkes ....


  • evelinnorway, 18. októbra 2010 o 15:15
    Tak moje piskotove cesticko sa prave pecie :-) namiesto hladkej muky som pouzila nejaku psenicnu,lebo tu v Norsku je problem najst hladku..Tesne pred dopecenim som vrch potrela hrubsou vrstvou malinoveho dzemu a na to som vyliala vanilkovy a cokoladovy puding..Piekla som ho este 15 min...zatial odpociva v rure ale som velmi zvedava ci sa mi ten puding nerozpadne a ci bude mojim chlapom chutit :-) dakujem za receptik


  • hexxic, 2. januára 2011 o 17:18
    ďakujem za správny postup a výborný výsledok.


  • marienka44, 24. februára 2011 o 12:15
    @Cinkla ,v recepte spominas maslo a v postupe si ho neuviedla. :-)
    Snad to rozpustene maslo davas do zltkov s cukrom.


  • ivss, 23. mája 2011 o 18:04
    Fakt skvelé cesto ;)


  • bublo36, 28. mája 2011 o 17:34
    je to super recept len treba napisat kolko ho mam piect dik moc :-)


  • mithra, 30. mája 2011 o 16:33
    ahoj...potrebujem poradit..myslite ze by som mohla pouzit piskotove cesto na cupcakes alebo muffiny? nechcem robit ziadne specialne cesto pretoze priatel ma rad obycajne piskotove a som rozmyslala zeby som do muffinovych formiciek dala piskotove cesto a dala do toho ovocie podobne ako pri bublanine. myslite ze by sa to pekne upieklo?dakujem


  • kovodilo, 11. júna 2011 o 16:46
    zabudla si napisat na kolkich stupnoch a kolko min. sa rto pecie


  • pandulka, 12. novembra 2011 o 10:22
    ano super je idem dnes 2x robit z neho tortu minule som len z pol davky spravila dorabku k nepodarku ineho cesta a bolo vyssie ako ten nepodarok. ;O) fakt kvalitka


  • mariannkav, 18. februára 2012 o 12:38
    Diky za recept, fakt najlepsie piskotove cesto ake som kedy spravila. robila som z neho narodeninovu tortu a medzi jednotlive platy som dala len dzem a bola fakt super.odporucam


  • babyxl, 5. mája 2012 o 17:53
    je to skvely recept už som ho vyskušala 3 krat a vždy sa mi krasne podaril hoci som v pečeni začiatočnička velmi pekne dakujem za neho :)


  • janulienka83, 8. júla 2012 o 13:26
    recept je úplne super, za 2 dni už druhý koláč pečiem :D, len by ma zaujímalo, keď chcem robiť zo 6 vajec, treba zmeniť aj pomer cukor a múka?? ďakujem!


  • kutinka, 8. júla 2012 o 14:15
    janulienka83 ja to robim tak, ze si rozpocitam suroviny na jedno vajce a potom podla poctu vajec nasobim aj ostatne. Pri vanilkovom cukre a prasku do peciva pouzivam hmotnost balenia a tu delim poctom vajec.


  • majka126, 26. júla 2012 o 10:01
    Robila som ho a je pefrektné. Už len túto piškotu robím.


  • mama3chlapov, 26. júla 2012 o 10:54
    robím inak piškótu, bez oleja, ale vyskúšam aj tvoj recept. Díky. Ako vidno : koľko gazdiniek - toľko druhov piškót :o)


  • medulienka122, 26. júla 2012 o 11:09
    na tejto piškóte existujem už od nepamäti, kolegyňa mi ho povedala,ešte keď som bola v kuchyni úplne ľavá. Je 1000x vyskúšaný, a vždy sa osvedčil...


  • anina6, 11. septembra 2012 o 12:03
    robievam podobnú, akurát do cesta dávam bud hrubú alebo polohrubú múku.


  • nikolka4, 15. septembra 2012 o 20:21
    skvely recept na este lepsie cesto :) dakujem


  • mama3chlapov, 24. novembra 2012 o 15:51
    práve je v rúre, som zvedavá na výsledok


  • anama, 7. decembra 2012 o 22:22
    Recept je jednoducho super. Toto bola moja najlepsia piskota. Tak sa mi pacila, ze som spravila este jednu a tak mi vznikli 2 torty :-D Nemusite sa bat toho oleja, piskota bola uplne lahucka a vsetkym chutila, jednu tortu sme zjedli hned na posedenie! Takze este raz dakujem za dobry recept.


  • honestka, 8. decembra 2012 o 01:36
    aj tento upecie kazdy zaciatocnik a je vhodny na vsetky druhy:
    » varecha.pravda.sk/recepty/piskot-ktory-vzdy-vyjde-fotorec...


  • waikiki, 26. februára 2013 o 19:51
    a je to cesto do akej formy?


  • kutinka, 26. februára 2013 o 20:36
    Ja robim do 26cm tortovej formy


  • waikiki, 27. februára 2013 o 19:10
    ďakujem


  • waikiki, 11. marca 2013 o 17:27
    môžem do piškóty pridať kakao? neuškodí to? :)


  • kutinka, 11. marca 2013 o 20:38
    waikiki: urcite ano, ja robim aj s kakaom aj bez.


  • waikiki, 12. marca 2013 o 11:06
    ďakujem veľmi pekne :)


  • mariannav, 23. marca 2013 o 18:59
    Tento recept je ozaj uzasny,na torty rolady....skusala som to i to z neho,vyskusala som pred tym rozne recepty,no nebolo to ono,ale teraz to ONO je !


  • sorinka33, 28. marca 2013 o 13:01
    skvelý recept, cesto je krásne po upečení, už sa teším aké bude :))


  • palino13, 30. júla 2013 o 11:08
    Mam16 rokov a akurat mam v rure toto cesto... cesto my chutilo :-) snad sa my vidari .. dakujem ....


  • daniela2208, 3. augusta 2013 o 17:43
    super recept ukladám.... :-)


  • safira1975, 11. augusta 2013 o 20:16
    Tento recept je naozaj fantastický........cesto je ľahké, nadýchané, fantastické :) ďakujem....


  • smuuk043, 10. septembra 2013 o 18:29
    vyskúšala som tento recept..aaa je brutálne super...ľahunká piškota, dobrá chuť..trocha som si ho upravila, a výsledok super :) potom hodím foto


  • viera321, 7. decembra 2013 o 21:18
    naozaj je piškótové cesto vynikajúce, dnes som ho vyskúšala, urobila som ho s ovocím, tzv. ovocnú bublaninu, a vydaril sa, krásne sa zdvihol, podotýkam, že som ho robila na menší plech. ďakujem všetkým aj za ďalšie podnetné príspevky k téme piškótové cesto. hodnotím 5 hviezdičkami a ukladám si ho, pre ďalšie použitie :-)


  • vlnka, 28. decembra 2013 o 22:17
    milujem tento piškot :) vždy ked robím tortu tak použijem tento receptík <3


  • obsssd, 9. januára 2014 o 11:18
    @mithra , cupcakes su z piskotoveho cesta tak ci tak :)


  • giales, 26. januára 2014 o 11:00
    Dakujem, super sa podarilo a vsetkym chutilo!!


  • kikuska27, 13. februára 2014 o 18:26
    Dnes som robila :-) super podarilo sa moja prva torta dakujem za recept :-)


  • tosjam, 15. februára 2014 o 08:37
    Parada, najlepsie!


  • kukulka, 22. februára 2014 o 16:27
    Fakt je perfektne aj bez plnky...úžastnééééé mňam


  • nexformzit, 17. marca 2014 o 11:27
    Veľmi chutné cesto, ďakujem za recept, dcéra už iné nechce :).
    Včera som ho robila, na to jahodový kompót a na to šľahačku, výborné niečo. Pekný deň.


  • ericka, 2. júna 2014 o 16:12
    Vynikajúce piškótové cesto, ľahučké, nadýchané, už je uložená a budem používaťna piškótu tento tvoj recept.Ďakujem..


  • agentka, 21. augusta 2014 o 16:12
    Prosím vás poraďte...Pokaždé když peču oiškot tak se mi po upečení splaskne. Nevyndávám ho z trouby hned,vypnu,otevřu a chvíli nechám.Stejně mi vždy spadne :(



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist