Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pôvodný recept pochádza z Grécka, máličko som ho upravila a prispôsobila chuti mojich
stravníkov. Ide o jednoduché a rýchle, ľahké jedlo ideálne pre horúčavy, môže sa podávať
ako samostatné jedlo alebo príloha k rôzne upraveným mäsám, veľmi chutné za tepla i za
studena.
2 porcie |
10 minút príprava |
10 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Očistila som cibuľu a cesnak.
- Pripravila som petržlenovú vňať.
- Paradajky som pokrájala na hrubé väčšie kusy.
- Teraz som mala len mrazené zelené fazuľkové struky, čerstvé ešte nemám, dala som ich rozmraziť do studenej vody.
- Stiahla som lístky z troch vetvičiek tymiánu, mám vlastné sušené.
- Fazuľkové struky som scedila z vody a nechala som ich dobre odkvapkať.
- Na oleji som orestovala cibuľu a pokrájanú chilli papričku.
- Pridala som domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju orestovala a...
- ...pridala som na hrubo pokrájané paradajky,...
- ..prisypala som tymián, ...
- ...pridala som soľ a oregano, za stáleho miešania.
- Ked paradajky mierne zmenšil svoj objem, trocha zavädli, majú zostať v kusoch, pridala som scedené zelené fazuľkové struky,...
- ...premiešala som ich s paradajkami a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, netreba ho dať veľa.
- Všetko som spolu podusila len krátko, fazuľky majú zostať na skus - al dente.
- Vypla som plameň, pridala som prelisovaný cesnak, premiešala, v zbytkovom teple uvoľní dobre svoju arómu, v tomto jedle je vítanejšia ostrejšia chuť cesnaku, preto sa nedusí spolu s jedlom, len premieša.
- Na záver som pridala na hrubo pokrájanú petržlenovú vňať,...
- ...naposledy ešte raz som všetko premiešala a jedlo bolo hotové. Miešanie počas celého varenia je dôležité,lebo šťavy je málo, len sa zelenina ňou dobre obalí a zároveň úžasne ochutí, nesmie sa prichytiť a pripáliť.
- Horúce som dala do misy, aby si každý mohol nabrať sám podľa svojej chuti.
Je to veľmi chutné, pikantné a aromatické, ľahké jedlo, ľahko stráviteľné, výborné za tepla i za studena, ideálne do horúčav. Môže sa podávať ako ľahké samostatné jedlo a ako príloha k rôzne upraveným mäsám.
- Fazuľky pochádzajú z tropickej Ameriky,u nás sa pestuje v záhradách i na poliach, sú veľmi hodnotnu strukovinou. Obsahujú významné aminokyseliny, flavonoidy, sacharidy, fytosterply, cholín, glykozidy, kyselinu kremičitú,organické kyseliny, draslík, fosfáty,stopy kobaltu a medi, zo sacharidov 50% tvoria škroby a dextrín, sú významným zdrojom bielkovín.Pôsobí močopudne, pomáha pri zbavovaní tela toxických látok, glukokinin v nej obsiahnutý znižuje hladinu cukru v krvi, má pozitívne účinky na metabolizmus, využíva sa v liečbe cukrovky, záparu, v kožnom ĺekárstve, pri reumatizme a inde.
|