Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pôvodný recept pochádza z Grécka, máličko som ho upravila a prispôsobila chuti mojich stravníkov. Ide o jednoduché a rýchle, ľahké jedlo ideálne pre horúčavy, môže sa podávať ako samostatné jedlo alebo príloha k rôzne upraveným mäsám, veľmi chutné za tepla i za studena.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
na 80 - 90 °C

Postup

  1. Očistila som cibuľu a cesnak.
  2. Pripravila som petržlenovú vňať.
  3. Paradajky som pokrájala na hrubé väčšie kusy.
  4. Teraz som mala len mrazené zelené fazuľkové struky, čerstvé ešte nemám, dala som ich rozmraziť do studenej vody.
  5. Stiahla som lístky z troch vetvičiek tymiánu, mám vlastné sušené.
  6. Fazuľkové struky som scedila z vody a nechala som ich dobre odkvapkať.
  7. Na oleji som orestovala cibuľu a pokrájanú chilli papričku.
  8. Pridala som domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju orestovala a...
  9. ...pridala som na hrubo pokrájané paradajky,...
  10. ..prisypala som tymián, ...
  11. ...pridala som soľ a oregano, za stáleho miešania.
  12. Ked paradajky mierne zmenšil svoj objem, trocha zavädli, majú zostať v kusoch, pridala som scedené zelené fazuľkové struky,...
  13. ...premiešala som ich s paradajkami a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, netreba ho dať veľa.
  14. Všetko som spolu podusila len krátko, fazuľky majú zostať na skus - al dente.
  15. Vypla som plameň, pridala som prelisovaný cesnak, premiešala, v zbytkovom teple uvoľní dobre svoju arómu, v tomto jedle je vítanejšia ostrejšia chuť cesnaku, preto sa nedusí spolu s jedlom, len premieša.
  16. Na záver som pridala na hrubo pokrájanú petržlenovú vňať,...
  17. ...naposledy ešte raz som všetko premiešala a jedlo bolo hotové. Miešanie počas celého varenia je dôležité,lebo šťavy je málo, len sa zelenina ňou dobre obalí a zároveň úžasne ochutí, nesmie sa prichytiť a pripáliť.
  18. Horúce som dala do misy, aby si každý mohol nabrať sám podľa svojej chuti. Je to veľmi chutné, pikantné a aromatické, ľahké jedlo, ľahko stráviteľné, výborné za tepla i za studena, ideálne do horúčav. Môže sa podávať ako ľahké samostatné jedlo a ako príloha k rôzne upraveným mäsám.
  19. Fazuľky pochádzajú z tropickej Ameriky,u nás sa pestuje v záhradách i na poliach, sú veľmi hodnotnu strukovinou. Obsahujú významné aminokyseliny, flavonoidy, sacharidy, fytosterply, cholín, glykozidy, kyselinu kremičitú,organické kyseliny, draslík, fosfáty,stopy kobaltu a medi, zo sacharidov 50% tvoria škroby a dextrín, sú významným zdrojom bielkovín.Pôsobí močopudne, pomáha pri zbavovaní tela toxických látok, glukokinin v nej obsiahnutý znižuje hladinu cukru v krvi, má pozitívne účinky na metabolizmus, využíva sa v liečbe cukrovky, záparu, v kožnom ĺekárstve, pri reumatizme a inde.