Pikantné utopence (fotorecept)

Pikantné utopence (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Autor receptu

Marek Brezina, šéfkuchár hotela DoubleTree by Hilton v Košiciach


Suroviny

60
minút
príprava
7 dní trpezlivosti
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Špekáčiky olúpeme a narežeme po dĺžke. Cibuľu nakrájame na kolieska. Do 0,6 l vody pridáme 0,4 l octu, cukor, soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie a prevaríme. Na dno fľaše dáme cibuľu, čili papričky a špekáčiky plnené v reze cibuľou.

2

Striedavo ukladáme vrstvy cibule, špekáčikov a pridávame podľa chuti cesnak, celé čierne korenie a čili papričky podľa želanej pikantnosti. Ukončíme to vrstvou cibule. Nakoniec zalejeme pripraveným nálevom.

3

Uzatvoríme fľašu a necháme aspoň sedem dní v chladničke. Počas tých siedmich dní sa občas na ne pozrieme a tešíme sa z našich utopencov. Potom už len stačí nejaké to dobré pivo a pivnápárty sa môže začať.

4

NÁŠ TIP: Pri výbere špekáčikov si overte ich zloženie. Lacnejšie nemusia byť práve najlepšie. Vyššia cena by mala zaručovať aj kvalitu.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (4,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jerica, 4. augusta 2010 o 10:27
    jéj , to je pekná práca , oku lahodiaca , hoci ja nemusím mokré špekáčky , ani lečo s vajcom , pre mňa je to mokré vajce.


  • tetuska, 4. augusta 2010 o 10:37
    Robím utopence teraz väčšinou z malých, kokteilových párkov ale aj zo špekačiek. Deti majú párky radšej, viac im chutia, skús...


  • tetuska, 4. augusta 2010 o 10:43
    Tých 7 dní v chladničke, zakaždým keď ju otvorím, ten pohľad, u nás to 7 dní neotvorené nevydrží, maximálne 3, musím zaniesť k susedom... .


  • jerica, 4. augusta 2010 o 10:53
    @tetuska čo je na tom také dobré? K čomu sa to dáva? Ja som ešte nejedla utopence , to mokré mi dáko nesedí.


  • kucharronald, 4. augusta 2010 o 11:32
    Je to dobré k pivu :) V českých krčmách dávajú k pivu :)


  • kucharronald, 4. augusta 2010 o 11:32
    Ale aj tak to je dobré bez toho :) ,,Maškrta" :)


  • satin222, 4. augusta 2010 o 11:39
    toto sú správne utopence aké majú biť...delikatesa nou koment...........


  • tetuska, 4. augusta 2010 o 14:19
    @jerica
    a čo keby si to skúsila urobiť? majú to radi hlavne chlapi, ale u nás v rodine aj deti...


  • evusik, 4. augusta 2010 o 18:52
    @tetuska máš pravdu, aj u nás to jedia len chlapi, ja to nemám rada :-)


  • cavoris, 5. augusta 2010 o 05:41
    skus sa naucit pivo a uvidis ako budu chutit utopence


  • budkar, 5. augusta 2010 o 08:17
    Ja dávam pomer ocot : voda minmálne 1:1; väčšinou aj viac octu


  • bababa, 5. augusta 2010 o 14:10
    Ja som ich urobila podobne niečo pred vyše týždňom a tvoj recept mi ich pripomenul, no dnes sme si na nich všetci výborne pochutnali. ja som ich totiž zaniesla do pivnice, aby ma nedráždili skôr a potom som na ne akosi pozabudla, ale o to boli lepšie, ako keď ich nedočkavo otvárame veľmi skoro. Dobrý nápad, robím ich každé leto niekoľkokrát....


  • tinca, 5. augusta 2010 o 15:53
    tak toto sú pravé utopence, krása, ja ich skúsim do toho patentného pohára, čo poradil enerrgizer, mne to stačí. @jerica skús aj ty na próbu do 1 l pohára, uvidíš aká je to dobrota a čím viac stoja, tým sú lepšie


  • bozulka, 5. augusta 2010 o 16:52
    Je to vynikajúce,ja dávam tiež feferonky,cesnak a pridávam malé pikantné zavarené uhorčičky.Nerobím veľmi kyslé/nemám rada ani uhorky/.Zalievam sladkokyslým nálevom ako na uhorky.S olejom som ešte neskúšala.Doma je lepšie pokrájať špekáčky aspoň na 3-4 kusy.Bude to rýchlejšie hotové.


  • galka01, 6. augusta 2010 o 21:20
    ...niečo super, ohromne dobré...dávno som to nerobila...hneď po dovolenke nakladám do pohára.....ďakujem za inšpiráciu....


  • zsibrita, 10. augusta 2010 o 23:51
    ... akurat som si priviezol z dovolenky (Praha) par vynikajucich spekaciek - a uz to stoji nalozene 3 dni v pivnici. Samozrejme k tomu aj dva pohare nakladaneho hermelina. Ked uz, tak poriadne...


  • abdul, 23. októbra 2010 o 18:54
    Niekto skúšal navyše natrieť rez špekačky horčicou, len potom je nálev taký mútny . Osobne mi to nešmakovalo.


  • delma, 4. decembra 2010 o 07:46
    Mám viacero receptov na utopence. Vyskúšam aj tento.


  • jancinkin, 4. decembra 2010 o 10:41
    Špekačky sú velmi tučné,lepšie sú obyčajné párky!!


  • astheart, 8. októbra 2011 o 11:19
    @jancinkin : To máš pravdu. Mě taky chutnají nejvíc utopence z obyčejných (tlustých) párků.


  • masoro, 10. januára 2012 o 18:49
    Ja som ich skusil urobyt a velmi chutili, nestiham robyt mnam.


  • snahulak, 17. augusta 2012 o 20:33
    A zase som detailista - v návode sa už ten oliváč (olivový olej nespomína) čo s ním, kedy ho tam mám dať?
    Hááá?


  • jankokraus, 15. mája 2013 o 08:45
    Ja si myslim, ze sa dáva po trosku na uz naplnené skla.


  • kuchto, 7. júla 2013 o 21:11
    Olivovy olej ? Prave ceske utopence Jardo Zidek by vas strieskal kolego.



  • disko, 10. novembra 2013 o 19:56
    Dakujem :)


  • rolless, 14. novembra 2013 o 07:23
    takze olej vobec nemam davat ? a prosim vas to korenie do toho nalevu cele cierne a to nove kolko asi ? urcite podla chuti ale nerobil som nikdy este a nechcem aby velmi stipalo alebo bolo koreniste ...


  • ella107, 2. mája 2014 o 12:51
    utopencom zdar :D dnes sme urobili jednu 5l a jednu 7dcl , ingrediencie boli podla seba , barani roh , cervena , zlta cibula . chilli papricka , kapia , a zvysok podla navodu , takze uz len cakat :D vyzeraju famozne :D dakujeme...


  • majka2111, 17. októbra 2014 o 11:16
    u nás tiež frčia, nálev dávam 1:1 a ešte kyslú uhorku, môj manžel si tam niekedy prihodí aj olomoucke syrečky



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Vipavská cesnačka
Prichádza zima, prídu (dúfajme) i tuhšie dni. Bude si treba dať do úst čosi sýte, horúce a zdravé. Ponúkam vám čosi, čo spĺňa takúto predstavu.

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist