Pikantné pagáčiky

Autor receptu: fialka49

Podľa tohto receptu pripravujem pagáčiky už takmer tridsať rokov. Získala som ho, teraz to moderne nazvem: na neregistrovanej vareche v robote, keď sme každá prinášali pred porotu spolupracovníčok svoje "víkendové výtvory" a čakali sme na ortieľ nášho snaženia, čo sme my, mladé, brali ako dobré rady skúsených, ktoré nás posúvali dopredu. Tieto pagáčiky sú chutné ku čaju, pivku, vínku, či k dačomu ostrejšiemu.

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Z preosiatej múky si odoberieme asi za väčšiu hrsť múky. Z trochy vlažného mlieka, cukru a droždí urobíme kvások, ktorý po vykysnutí spracujeme so zvyšnou múkou, polovicou oškvarkov, vajciami, jemne nakrájanou cibuľou, jemne nakrájaným alebo pretlačeným cesnakom a ostrým kečupom (ja dávam ostrú paprikovú pochúťku), mletým čiernym korením a soľou. Ak je treba, pridáme vlažného mlieka, pretože potrebujeme vypracovať vláčne cesto. Keď sa už nechytá nádoby, jemne poprášime hladkou múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
  2. Odloženú múku zmiesime s druhou polovicou oškvarkov a maslom (alebo Herou). Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme, natrieme oškvarkovo-tukovou zmesou a preložíme ako lístkové cesto. Postup po 15 minútach opakujeme 3x.
  3. Nakoniec cesto rozvaľkáme a povykrajujeme pagáčiky, naznačíme mriežku, uložíme na pomastený plech alebo plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme pokysnúť.
  4. Pred vložením do rúry vyhriatej na 225 stupňov pagáčiky ešte raz potrieme a pečieme do zlatista.