Pide s náplňou z mletého jahňacieho mäsa (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pide je plochý turecký chlieb, zvyčajne okrúhleho tvaru a hladký, sú však aj iné tvary s
rôznymi náplňami a koreninami, od vegeariánskych po rôzne mäsité v kombinácii so
zeleninou, Pide je veľmi obľúbené v Turecku a v arabských krajinách, kde má však iný
názov.
6 porcií |
90 minút príprava |
12 minút na 250 °C |
Postup- Do misy som dala preosiatu múku, premiešala so soľou, do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie, posypala cukrom, zaliala vlažným mliekom a vlažnou vodou, ked vykysol kvások - asi 15 minút, pridala som olej a dôkladne som spracovala rukami na hladké lesklé pružné polomäkké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.
- Zatiaľ som pripravila náplň, v sekáčiku som posekala cesnak a cibuľu, orestovala som cibuľu a cesnak na rozohriatom oleji do sklovita, pridala som rímsku rascu a mletý koriander, krátko opražila, kým sa pekne rozvoňali, pridala som mleté jahňacie mäso,...
- ....za stáleho miešania som ho oprážala, ked sa zatiahlo, pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie, domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju opražila za stáleho miešania aj s mletou červenou údenou paprikou, nechala som ju úplne rozpustiť v tuku, pridala som na jemno posekanú sušenú štipľavú papriku a mletú škoricu,...
- ...ked mäsko zmäklo a nadbytočná tekutina sa odparila, vypla som plameň, vmiešala som posekanú petržlenovú vňať, nechala som hotovú náplň úplne vychladnúť.
- Cesto takto krásne vykyslo, vytvarovala som z neho valec, netreba podsypávať múkou, lebo nelepí, bez dalšieho kysnutia som cesto rozdelila na 5 rovnakých častí, z ktorých som spravila bochníčky, každý bochníček so rozvaľkala do tvaru podlhovasrého oválu o hrúbke asi 1 až 2 mm,
- ...do stredu pozdlžne som rovnomerne rozotrela náplň tak, že som po obvode nechala voľný pás cesta o šírke asi 2,5 až 3 cm,na oboch koncoch som cesto spojila prstami stlačením, dookola som preložené okraje zrolovala a ešte prstami spravil ozdobné záhyby,vznikol tvar člna, môžete najprv z cesta celý čln vytvarovať a potom naplniť, mne vyhovoval tento spôsob,...
- ...naplnené člny som položila na plech, náplň som posypala strúhaným tvrdým syrom,...
- ...na vrch som pokládla paradajky a zelené papriky pokrájané na kolieska,..
- ...okraje cesta som potrela rozšľahaným vajcom,..
- ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 250 stupňov C a piekla som asi 12 minút do peknej zlatohnedej farby.
- Hotové Pide som podávala ako samostatné teplé hlavné jedlo, pripravila som k nemu jogurtový nápoj Ayran, môže sa podávať aj ako teplé raňajky, večera či pohostenie pre návštevy, toto jedlo je veľmi obľúbené v Turecku, kde je viac ako 99,8 % moslimov, zvyšok tvoria židia a kresťania, je to tradičné jedlo známe od čias Osmanskej ríše a to nielen v Turecku, ale aj arabských krajinách, u židov,na Balkáne, v Grécku a v krajinách Stredomoria, podáva sa ako samostatné jedlo alebo ako meze na pohostenie, je známych viacero verzií, s mäsom i vegetariánske.
|