Perkelt z kohúta s tvarohovo-smotanovými rezancami so slaninkou (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Pri poslednej návšteve v Debrecíne sme navštívili tamojšiu čárdu a v jedálnom lístku som
videla ponuku na perkelt z kohúta nezvyčajnou prílohou širokými a dlhánskymi
rezencami s tvarohom, smotanou a drobnými škvarkami zo slaniny..piekla som zákusky
pre jednu pani a tá sa ma pýtala, koľko platí za ne..videla som na dvore asi 6 kohútov,
tak som sa pýtala, či mi jedného predá..darovala mi ho ,aj mi ho dala do poriadku..chcela
som urobiť to jedlo, ktoré som si objednala v čárde..jedlo bolo výborné.
15 minút príprava |
70 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravila som si kohútie mäso...stehná, krídla,prsia,pečienku a všetko som poriadne umyla..
- na panvicu som si dala 1 lyžicu bravčovej masti rozohriať..
- pridala som pokrájanú cibuľu a cesnak...opiekla do zlatova..
- pridala som 1 lyžicu červenej papriky , všetko pomiešala a podliala vínom
- do takto pripraveného základu som vložila mäso..
- mäsko som osolila, okorenila, pridala som bobkový list
- pridala som pokrájanú zelenú papriku a paradajku..
- už som viac vína nepridala, podľa potreby som podlievala vodou..kohút sa varil 70min. potom som ešte na záver dochutila a odstavila..
- pokiaľ sa kohút dusil, pripravila som si cesto na široké rezance..
- cesto som poriadne vymiesila, aby sa nelepilo a rozvaľkala..
- zrolovala také veľké v celosti..
- pokrájala na širšie rezance
- vo vriacej osolenej vode uvarila, opláchla studenou vodou a pokvapkala olejom..posypala domácim tvarohom, poliala smotankou..
- a uložila na tanier..slaninku som pokrájala na malé kocočky a rezance som ozdobila slaninkou..uložila k tomu aj kohúta so šťavou..vynikajúce jedlo, už aj preto, lebo to bolo čerstvé mäsko z dvora...dobrú chuť..