Perkelt z kohúta s tvarohovo-smotanovými rezancami so slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Pri poslednej návšteve v Debrecíne sme navštívili tamojšiu čárdu a v jedálnom lístku som videla ponuku na perkelt z kohúta nezvyčajnou prílohou širokými a dlhánskymi rezencami s tvarohom, smotanou a drobnými škvarkami zo slaniny..piekla som zákusky pre jednu pani a tá sa ma pýtala, koľko platí za ne..videla som na dvore asi 6 kohútov, tak som sa pýtala, či mi jedného predá..darovala mi ho ,aj mi ho dala do poriadku..chcela som urobiť to jedlo, ktoré som si objednala v čárde..jedlo bolo výborné.

15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravila som si kohútie mäso...stehná, krídla,prsia,pečienku a všetko som poriadne umyla..
  2. na panvicu som si dala 1 lyžicu bravčovej masti rozohriať..
  3. pridala som pokrájanú cibuľu a cesnak...opiekla do zlatova..
  4. pridala som 1 lyžicu červenej papriky , všetko pomiešala a podliala vínom
  5. do takto pripraveného základu som vložila mäso..
  6. mäsko som osolila, okorenila, pridala som bobkový list
  7. pridala som pokrájanú zelenú papriku a paradajku..
  8. už som viac vína nepridala, podľa potreby som podlievala vodou..kohút sa varil 70min. potom som ešte na záver dochutila a odstavila..
  9. pokiaľ sa kohút dusil, pripravila som si cesto na široké rezance..
  10. cesto som poriadne vymiesila, aby sa nelepilo a rozvaľkala..
  11. zrolovala také veľké v celosti..
  12. pokrájala na širšie rezance
  13. vo vriacej osolenej vode uvarila, opláchla studenou vodou a pokvapkala olejom..posypala domácim tvarohom, poliala smotankou..
  14. a uložila na tanier..slaninku som pokrájala na malé kocočky a rezance som ozdobila slaninkou..uložila k tomu aj kohúta so šťavou..vynikajúce jedlo, už aj preto, lebo to bolo čerstvé mäsko z dvora...dobrú chuť..