Penne all´Arrabbiata

kimlo - fotkakimlo, 3. januára 2010
Penne all´Arrabbiata
Foto: kimlo

Toto jedlo som si obľúbil hneď pri prvej ceste do Talianska. Podáva sa tam v každej reštaurácii a motoreste. Po získaní originál receptu som Zobraziť celý popisToto jedlo som si obľúbil hneď pri prvej ceste do Talianska. Podáva sa tam v každej reštaurácii a motoreste. Po získaní originál receptu som ho začal robiť aj doma. Buon appetito!

4
porcie
25 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
500 g
50 g
1 ks
1 strúčik
0,5 KL
0,5 KL
0,5 viazanička
50 g




Postup

  1. 1

    Cestoviny kúpime radšej kvalitnejšie, z tvrdej pšenice,(na obale býva zvyčajne napísané "grano duro"), nelepia sa a nerozvárajú sa. Uvaríme ich "al dente", čiže na skus, majú byť po prehryznutí vnútri trocha tvrdé, doba varu zvyčajne súhlasí s dobou udanou na obale. Cestoviny precedíme a necháme odkvapkať. Paradajky sparíme horúcou vodou, olúpeme ich a nadrobno pokrájame. Najlepšie sú podlhovasté, dužinaté. V prípade núdze môžeme použiť drvené paradajky z konzervy, alebo pradajkové pyré.

  2. 2

    Na väčšej panvici na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu, pridáme cesnak, orestujeme, pridáme paradajky, ochutíme vegetou a chilli a povaríme asi 5 minút. Počas varu miešame. Nakoniec pridáme do omáčky nasekanú petržlenovú vňať.

  3. 3

    Do ešte horúcej omáčky vsypeme uvarené cestoviny a na miernom ohni ich miešame spolu s omáčkou a prehrievame ešte niekoľko minút. Pred podávaním ich na tanieri posypeme strúhaným parmezánom.

Diskusia k receptu

avanaka
presne tak sa to robí...aj u nás v reštike to tak varia
monzet
Mňam.Dnes som ich robila.Fajnučké.Ako od Taliana :-)))
ewitka123
aj ja som ich dnes vyskušala a su naozaj skvele ďakujem za receptik :)
kimlo
Vegeta určite nie, ale slanina a cibuľa áno. Vegetou som nahradil originál bylinky.
kimlo
@degustator máš čiastočnú pravdu, vegetu som tam pridal ja, ale slanina a cibuľa je z receptu ktorý mi poskytol ozajstný talian, často som tam chodieval a robili sme to uňho doma. Bolo to v Asti, možno v južnejších regiónoch je ten recept trocha odlišný. Základom je samozrejme paradajková omáčka s chilli.
lusinkab
mas pravdu kazdy si prisposobi svoje recepty podla regionu a tak isto zohrava velku ulohu aj rozdielna klima.A so vsetkymi omackami je to tak ale aj s ostatnymi surovinami.Napr.taky chlieb na Sicilii je ovela iny ako v severnom taliansku alebo spomeniem len carbonara vsade vo svete je zname,ze sa do nej dava smotana ale taliani ziadnu smotanu nedavaju cize je to asi tak,ze kazdy si prisposoby svoju omacku alebo jedlo podla svojich chuti a dostupnosti potravin.
sebo
A ten recept zo začiatku vyzeral tak pekne ... :( Vegeta do týchto (a žiadnych iných cestovín nepatrí). Nad cibuľou a slaninou by možno Taliani vedeli pri troche fantázie prižmúriť oči. S argumentmi typu: "Každý si prispôsobí recepty podľa seba." - to beriem, ale len v prípade, že jedlo nenazvete originálnym názvom. Keby sa recept volal "Moje pikantné cestoviny", tak by som nemal nič proti. Každý nech si varí, čo chce. Ďakujem za pochopenie. :) Kto chce poznať recept na pravé "penne all´arrabbiata" - tu je odklik na originálny taliansky videorecept s popisom:  www.i-potraviny.sk/penne-allarrabbiata-originalny-taliansk...
paula0808
Možno to takto robia v reštikách na Slovensku, ale v Taliansku nepožívajú žiadnu vegetu. Takže tento recept je možno dobrý, ale príbeh je fake. Máte niekto priginál recept?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia