Pečený bravčový bôčik fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 29. apríla 2013
Pečený bravčový bôčik  (fotorecept)
Foto: babkamt

Prechádzala som popri pulte , v ktorom predávali mäso . Do oka mi padol taký chudý bôčik . Tak som si ho vzala . Zobraziť celý popisPrechádzala som popri pulte , v ktorom predávali mäso . Do oka mi padol taký chudý bôčik . Tak som si ho vzala . Dnes som ho spravila.

70,20 minút
na 180 °C

Suroviny

1200 g
3 ks
6 strúčikov
2 PL




Postup

  1. 1

    Bôčik som umyla .

    Pečený bravčový bôčik  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V rýchlovarnej kanvici som dala zovrieť vodu . Tú som naliala do hrnca , v ktorom už bolo vložené mäso . Vodu som osolila 1 čl soli . Mäso som varila 20 minút . Preto som ho dala variť do vriacej vody , aby sa bielkoviny na povrchu zrazili - vytvorili obal , ktorý zabráni unikaniu štiav z mäsa. Ak varím mäsovú polievku , tak dám mäso do studenej slanej vody . Pomaly polievku varím . Tento spôsob pečenie mäsa som vymámila od pani Katky , ktorá robí v jednom mäsiarstve , kde predávali vynikajúce pečené mäso .

    Pečený bravčový bôčik  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som si očistila 3 ks cibule a 6 strúčikov cesnaku . Pokrájala som ich na plátky .

    Pečený bravčový bôčik  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si nádobu , v ktorej budem piecť mäso . Vložila som do nej domácu bravčovú masť .

    Pečený bravčový bôčik  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým mäso trochu vychladlo , tak som ho osolila , okorenila , pridala som aj kmín celý a použila som ešte Steak omáčku sladkú s chilli .

    Pečený bravčový bôčik  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pol polievkovej lyžice masti som trochu osmahla cibuľu s cesnakom . Kožu som narezala a do zárezov som vložila cesnak .

    Pečený bravčový bôčik  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nádobu s mäsom som zakryla alobalom a dala do vyhriatej rúry na 180 °C . Mäso som za občasného polievania piekla 70 minút zakryté .

    Pečený bravčový bôčik  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som ešte asi 20 minút piekla odkryté , aby chytilo farbu. Tiež som ho občas poliala výpekom .

    Pečený bravčový bôčik  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäsko bolo mäkké , šťavnaté .

    Pečený bravčový bôčik  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Sami sme celé mäso nezjedli . Preto som na druhý deň uvarila pár zemiakov a hráškový prívarok . K tomu som dala pečené mäso.

    Pečený bravčový bôčik  (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

angast
babka, babka, ty nám hneď ráno robíš takéto muky. Nádherný bôčik
a s tým predvarením to skúsim. Mäkučké, šťavnaté, krásnučké. Super.
1x radost
afataga
chlapi maju pravdu, nadhera, len tu hotovu omacku by som vynechala, dobra je udena paprika
radost
áno-knedlo+zelo ked je mäsko teplé....a s chlebíkom studené..nemám...tak len slintať je mi súdené...:-(
šikovná si žena..nabudúce bude zmena:bôčik najskôr obvarím...bo takto som to nerobila..ja ho dávam iba piecť..slovko v-d-a-k-a chcem ti riecť...:-)
frezia68
Ajajaj,som po obede a už mám chuť :-) ale ostane len pri chuti.Do mäsiarstva ani nenakuknem,lebo teraz sa dá kúpiť už skoro všetko a chuť by bola.Ale začína sezóna zeleniny :-)))
elysa
toto keď zbadá môj muž, bude otravný, pokiaľ to nenájde na svojom tanieri...:)
jillsun
mnam, mnam... vdaka za trik s vareno-pecenym bocikom. isto vyskusam.
zdenkas
Super .@babkamt dík za dobrú radu,skúsim aj ja bôčik predvariť,lebo ten tvoj vyzerá výýýborne.
silvi
to by mali zakázať alebo blokovať prezretie takýchto receptov vo večerných hodinách. Potom mám chute a vyjedám chladničku. Deti mi hovoria, že som tučná
1x anan
mesiar50
Inovácia sa ti vydarila na výbornú,tvoje jedlo vypadá neodolatelne.
aroooo
škoda, že som tento recept nevidela skôr, dnes mali krásny chudý bôčik, tak o týždeň možno vyskúšam, páči sa mi to predvarenie, a ten slabý "vývar" sa môže použiť na polievku a pod.?, kk
pusta
@babkamt , vynikajúce jedlo. robievam presne ako ty, len bez tej omáčky. to som ešte neskúšala.
babkamt
@pusta viem , že ty si skvelá kuchárka . Vieš robiť mäso na rôzne spôsoby . Skoro všetky tvoje recepty sú v mojej kk .
pusta
@babkamt , to je vzájomné. tvoje rp sú zase u mňa :-) máme rovnaký "šmak" :D
nevedela som to. dakujem ti
babkamt
@pusta ďakujem za link . Poobede si to pozriem podrobnejšie . Robím totiž jogurt a čakám , kým mi mlieko trochu vychladne .
pusta
@babkamt , niet za čo. kupujem u nich v internetovom obchode viac druhov korenín, sú fakt lacné a kvalitné.majú v brne aj vlastnú predajňu, potom odpadá cena za poštovné, tiež je znesiteľná. navyše máš to z pohodlia domova :-)
marianne
dnes ho idem upiect,zaujal ma ten sposob,ze si ho predtym obvarila...vdaka za rcp
modrykamen
Kto neochutnal takto pečený predvarený bôčik, neuverí. Robili to moji predkovia a robím to aj ja. Vrelo doporučujem. Zhodou okolností sa začal piecť. Ale pomaly, doobeda času dosť.
marianne
... dakujem za skvely tip @babkamt ,uz budem bocik aj ja ovarat..je famozny,rozplyva sa na jazyku,ak pridem na sposob ako pridat fotku,tak dolozim...
babkamt
@marianne teší ma , že ťa môj recept zaujal a varila si podľa tohto receptu . Som rada , že si bola spokojná s výsledkom . Zhodou okolností som ho dnes tiež robila . Ak chceš pridať fotku , pošli mail do redakcie s fotkou , oni ti ju pridajú .
babkamt
@modrykamen píšeš , že aj vo vašej rodine sa takto pripravoval bôčik . Týmto spôsobom piekli už tvoji predkovia . Asi na tom recepte niečo bude ..... :-)
marianne
@babkamt nemozem ju dostat z pamatovej karty,musi mi na to kuknut nejaky odbornik,mam tam kopec uvarenych receptov a nemozem s tym pohnut...ale tvoj bocik je vynikajuci,ostanem pri ovarani:-) dakujem
kimlo
Práve sa na to chystám, takto som bôčik ešte nepiekol...
kimlo
Je fantasticky! Ci za tepla alebo studena, odteraz len takto budem bocik robit. Vdaka za recept. 5*
babkamt
@kimlo ďakujem , že si recept vyskúšal a dal mi vedieť , že si s ním bol spokojný. Ďakujem za * :-)
livialiv
Dnes som ho piekla, je vynikajúci,k tomu pečené zemiaky a domáci pikant,mňam :-)
babkamt
@livialiv , som rada , že si varila podľa môjho receptu. Ako píšeš , bola to mňamka. Ďakujem , že si sa ozvala.
mama3chlapov
Dnes som prvýkrát robila bôčik a vybrala som si tvoj recept. Fantázia s kyslou kapustou a domácou knedľou. Manžel sa zalizoval za ušami. Dakujem.
zuzanka1367
Milá @babkamt super inšpirácia a obed vyhotovený podľa Vás, prílohou boli spolu pečené zemiaky, ktoré som pred dopečením popučila a tak nechala zapiecť, no a nemá to chybu. Vďaka.


1x radost
babkamt
@zuzanka1367 jedlo na fotke je ako z časopisu:-) Mäso vyzerá veeeľmi dobre. Aj tie popučené zemiaky sú super. Ďakujem pekne za oznam, že si varila podľa môjho receptu. My si tu na Vareche všetci tykáme bez ohľadu na vek, okrem pár výnimiek:-) Mne môžeš kludne tykať.
babkamt
@matluss ďakujem za vyskúšanie receptu a za pridelené hviezdičky. Teší ma, že si si recept aj uložil. To znamená, že sa k nemu ešte vrátiš. Pekný deň ti prajem.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
vynikajúci bôčik. Presne takto robím aj ja s predvarením v slanej vode, podľa odporúčania mäsiara. Je to božská dobrota . Po vychladnutí dám do chladničky .My to máme vždy na studeno s paprikou a rajčinou. Zavďačím sa tým aj každej návšteve .
babkamt
@esi som rada, že takto pripravuješ bôčik aj ty. Je dobrý aj na studeno s čerstvou zeleninou.
janealli
Vyskúšala som tento víkend, lebo od budúceho týždňa už prejdeme na ľahšie jedlá, prídu prázdninujúce vnúčatká. Mala som krásny kus bôčika, takmer nemastného, pripravila som ho podľa tvojho receptu a musím potvrdiť, že tak vynikajúci bôčik som ešte nejedla. Srdečná vďaka!
1x radost
babkamt
@janealli ďakujem, že si robila bôčik podľa môjho receptu. Ako píšeš, že taký vynikajúci bôčik si ešte nejedla. To znamená, že sa k receptu ešte vrátiš:-) Tiež budeme jesť viacej zeleninových jedál. Včera som bola kontrolovať v záhrade mladú lúskovú fazuľku. Na večeru som robila placky z cukety. Musím odtrhnúť aj tekvicu, aby neprerástla. Dám ju do mrazničky.Pekný deň ti prajem.
janealli
@babkamt samozrejme, že sa k nemu vrátim, bôčik už budem robiť len týmto spôsobom. Trošku Ti závidím tú skorú úrodu zeleniny, ja mám tiež veľkú zeleninovú záhradu a dopestujem si toho veľa, ale u nás v nadmorskej výške 850 m budem mať prvú úrodu zeleniny tak najskôr o mesiac, aby si si to vedela predstaviť, len teraz mi kvitne hrášok. Prajem pekný podvečer.
radox1
chcem sa spytat,aky vyznam ma ten bôcik predvarat vo vode?lebo aj ked si ho vlozila do vriacej vody-co je spravne,urcite mnozstvo stavy a dalsich latok sa predsa len z masa vyvari do vody.
amelie
keby som k takému bôčiku pridala červenú dusenú kapustu, manžel by sa "konečne poriadne najedol"... ale fakt, je parádny:-)))
babkamt
@janealli hoci neskôr, ale predsa sa ti zelenina urodí.
@radox1 nie som sama, čo predvára mäso pred pečením. Podobných receptov je tu viac. Určite som mohla dať mäso variť do vrecka. Mäso je napriek tomu, že som ho varila nezabalené šťavnaté.
@amelie chlapom treba poriadny kus mäsa položiť na tanier a sme za hviezdy:-)
tinu
Dnes som robila, mäsko sa podarilo, ale cibulka s cesnakom čierna na uhol. A fujková bola :/ Sa musela vyhodiť :/
babkamt
@tinu nie si prvá, čo tento recept skúšala. Pozri sa trochu vyššie ako sa ho podarilo upiecť @zuzanka1367. Podlievala si mäso počas pečenia? Hlavne, že sa ti mäso podarilo, aj keď si cibuľu a cesnak musela vyhodiť. Ďakujem za vyskúšanie a ohlas. Pekný deň ti prajem.
zuzanka1367
Som tu opäť, milá @babkamt :) tentoraz len tak na čerstvom chlebe...omastené celé ústa a večer to len dobré čapované zachráni :) Dík.


1x radost
babkamt
@Zuzanka1367 (21.4.2017 17:19)

Ej, ale si sa dnes vyšantila:-) Ešte že som pred chvíľou dojedla grilované krídelká:-) Podarilo sa ti kúpiť parádny bôčik. Verím, že ste mali zamastené celé ústa. Mnohí by sme si prisadli k tvojmu stolu. Ďakujem za pripomenutie receptu a za pridanú fotku. @Zolik aj u teba sa prejavuje Pavlov reflex:-)
marienka44
Bod č. 6: osmahla som cibuľu a cesnak. To osmahnutie si robila v tej jenskej mise? Mne raz praskla jenská misa, tak s ňou odvtedy robím opatrne
babkamt
@marienka44 (13.10.2019 19:44)

Marienka, ja sa bojím variť v jenskej mise na sporáku. Bojím sa, že by mi praskla. Použila som klasickú panvicu.
daniela333
koli tvojmu receptu som sa registrovala :-D. hladala som totiz len na akom stupni sa ma piect bocik a natrafila na tvoj famozny receptik ,vdaka........ na buduce ho a ja takto pripravim


bellinda
Dnes príprava a zajtra sa ide na to pekný a zaručené aj chutný receptík verím že sa to aj mne podarí ďakujem za recept a prajem pekný deň.
marek90
Pozeral som viacero receptov ale tento mi príde ako Topka :) Idem skúsiť .)
babkamt
@kimlo (15.2.2022 16:59)

Tiež sa rada vraciam k osvedčeným receptom. Po tvojom komentári sme ho mali na stole:-)
adaf
prosím ťa tá teplota 180 stupňov je v teplovzdušnej rúre? ja som to piekla ešte trochu dlhšie a mäso som mala trochu tvrdé tak neviem či je to novou rúrou alebo bolo treba piecť v teplovzdušnej 🤔
dadahippie
Och moj boze, mnam! Robila som dnes, bol to hned 1. recept, ktory som nasla, oslovil ma a hadam ani nebudem plytvat casom a skusat iny. Mali sme len teriyaki omacku, ale kedze je tiez sladka tak to chutilo dobre. Dakujem za recepty vhodné aj pre zaciatocnikov 🙈
kimlo
Tak som zase neodolal a upiekol tento fantastický búček, cez víkend príde návšteva tak už odpočíva a zreje v alobale, další je už naložený podľa iného receptu… vďaka za tento recept 😋


barbi1980
Recept práve robím,ja akurát predvaram bocik pol hodinu v kuchte. Pred pečením polievame menovým pivom.Z vývaru ešte urobím polievku so zemiakmi a cesnakom.K bociku na posledných 30 minút pridám ešte zemiaky.Dakujem za Váš Recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia