Zemiakové placky
Pečené syrové zemiakové placičky (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Ak čakáte návštevu, alebo len tak máte chuť na niečo malé pod zub či pochúťku k TV, vyskúšajte tento recept.* Je to rýchle,
jednoduché a veľmi chutné za tepla aj za studena.
Postup
- Ako pojivo je použitý syr cheddar, jeho výhoda je, že dáva plackám primeranú slanosť, netreba použiť žiadny tuk, a placky sú krásne chrumkavé.
- Zemiaky očistíme a polovicu z nich nastrúhame na jemno.
- Druhú polovicu zemiakov nastrúhame na hrubších okách, tak isto aj cheddar.
- Zemiaky mierne osolíme a necháme chvíľu postáť aby pustili vodu, ktorú zlejeme do misky.
- Nastrúhaný syr zmiešame so zemiakmi a pridáme usadený škrob zo zliatej vody.
- Pridáme prelisovaný cesnak a všetko spolu dobre premiešame.
- Na plech dáme papier na pečenie a lyžicou pokladieme kôpky zmesi, ktoré rozotrieme na menšie placky. Každú posypeme rascou podľa chuti.
- Upečieme vo vyhriatej rúre pri 225 °C asi 15 minút do zlatista. Po upečení placky necháme ešte chvíľu na plechu, aby stuhli.
- Podávame k pivu, vínu, alebo len tak samotné zo zeleninou alebo tatarkou.