Pečená zelenina v pikantnej zálievke s krúpami (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Chcela som niečo ľahké, letné na tieto horúce dni. Zeleninu som upiekla v rúre, po upečení preliala nálevom. Zvlášť sa uvarili krúpy, kto chce, dá si ich k zelenine trebárs aj s niečím mäsitým. Ale v tomto teple celkom tá zelenina ochutená postačí.

Postup

  1. Pripravíme si zeleninu. Ja som mala cuketu, zeler, papriku, cherry paradajky, šampiňóny, cibuľu, cesnak, mrkvu, paštrnák, zo všetkého niečo.
  2. Pokrájame na väčšie kúsky, cesnak necháme celé strúčky. Posolíme hrubozrnnou morskou soľou a polejeme olivovým olejom. Premiešame. Plech vyložíme alobalom a pokladieme zeleninu. Dáme piecť min. na hodinu.
  3. Medzitým prepláchneme krúpy, použila som veľkosť "stredné". Na troške olivového oleja opražíme 2 strúčky cesnaku, pridáme krúpy, opražíme, zalejeme dvojnásobným množstvom vody a udusíme do mäkka, cca tých 20 minút. Osolíme, okoreníme, pridala som troška majoránky.
  4. Kým sa pečie zelenina, urobíme si zálievku: olivový olej, med, soľ, MČK, malá chilli paprička, citrónová šťava, pikantná sójová omáčka a hojne petržlenová vňať. Nálevu netreba veľa, len aby obalil a dochutil zeleninu.
  5. Zelenina po upečení by mala byť mierne skaramelizovaná. Necháme ju vychladnúť a premiešame so zálievkou. Je dobré nechať ju ešte postáť, aby sa chute prepojili.
  6. Podávame krúpy so zeleninou. Chutí výborne spolu.
  7. Alebo zeleninu samostatne, napríklad s mozarellou. Skúste takéto zdravé letné zobkanie :)