Pečená zelenina v pikantnej zálievke s krúpami (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Chcela som niečo ľahké, letné na tieto horúce dni. Zeleninu som upiekla v rúre,
po
upečení preliala nálevom. Zvlášť sa uvarili krúpy, kto chce, dá si ich k zelenine trebárs aj s
niečím mäsitým. Ale v tomto teple celkom tá zelenina ochutená postačí.
Postup
- Pripravíme si zeleninu. Ja som mala cuketu, zeler, papriku, cherry paradajky, šampiňóny, cibuľu, cesnak, mrkvu, paštrnák, zo všetkého niečo.
- Pokrájame na väčšie kúsky, cesnak necháme celé strúčky. Posolíme hrubozrnnou morskou soľou a polejeme olivovým olejom. Premiešame. Plech vyložíme alobalom a pokladieme zeleninu. Dáme piecť min. na hodinu.
- Medzitým prepláchneme krúpy, použila som veľkosť "stredné". Na troške olivového oleja opražíme 2 strúčky cesnaku, pridáme krúpy, opražíme, zalejeme dvojnásobným množstvom vody a udusíme do mäkka, cca tých 20 minút. Osolíme, okoreníme, pridala som troška majoránky.
- Kým sa pečie zelenina, urobíme si zálievku: olivový olej, med, soľ, MČK, malá chilli paprička, citrónová šťava, pikantná sójová omáčka a hojne petržlenová vňať. Nálevu netreba veľa, len aby obalil a dochutil zeleninu.
- Zelenina po upečení by mala byť mierne skaramelizovaná. Necháme ju vychladnúť a premiešame so zálievkou. Je dobré nechať ju ešte postáť, aby sa chute prepojili.
- Podávame krúpy so zeleninou. Chutí výborne spolu.
- Alebo zeleninu samostatne, napríklad s mozarellou. Skúste takéto zdravé letné zobkanie :)