Pečená plnka ku kurčaťu fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 15. júna 2016
Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept)
Foto: mesiar50

Dnes Vám ponúkam recept, ktorý je jednoduchší od jednoduchého.

Suroviny

Suroviny potrebné na plnku:
50 g
2 ks
 (podľa vašej chuti)
6 ks
200 ml
5 ks (trochu prešľahať)
menej ako 1/4 ČL (podľa vašej chuti)
1/4 ČL (podľa potreby)
250 g
Môžete pridať aj tieto koreniny:
Ostatné suroviny:




Postup

  1. 1

    Ahojte. Rožky cez noc predsušíme.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno boli ešte mäkké, tak ich pokrájame na kocky.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na kocky pokrájané rožky dáme sušiť do rúry zhruba na 20 - 30 minút pri teplote 150 °C. Je potrebné ich sledovať, aby nám nezhoreli. Netreba s nimi ,,hýbať". Takto sme ich zvykli sušiť aj pri príprave krvavničiek.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na 50 g masle posmažíme 2 stredne veľké cibule do sklovita.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z pečienok zrežeme žlčovody, blany a iné nepotrebné časti.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zdravá pečienka je bez roznych fľakov a hrčiek. Spomýnané hrčky môžu byť aj choroboplodné zárodky, ktoré na pečienke nemajú čo hľadať.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďaľej pečienku posekáme na drobné časti (kocky).

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokrájané rožky najprv premiešame s 200 ml mlieka (studené). Potom k nim pridáme posmaženú cibuľu, čierne korenie, posekanú petržlenovú vňať, soľ alebo aj vegetu bez konzervantov. Nepokazíte ani trochou majoránky.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dielo premiešame.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vajcia minimálne prešľaháme do peny.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Penu z vajec nalejeme na hotovujúcu sa plnku.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Plnku som piekol pri teplote 180 °C po dobu 40 minút. Vychladnutú plnku pokrájame na ľubovolné kocky. Podávame ju k pečenému kurčaťu alebo pasuje aj k paradajkovej omáčke.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Kurča umyjeme, nasolíme ho a necháme ho, len tak na stole pokiaľ sa nám plnka neupečie.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Želám Vám dobrú chuť.

    Pečená plnka ku kurčaťu (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

haji
Oh, tak kuře s nádivkou miluji. Dělám podobně, jen nedávám játra, ale špek, rohlíky nesuším, kuře také prošpekuji, plním dovnitř a až je téměř dopečené, dodám kolem něj zbývající náplň. Je to moje nejoblíbenější jídlo. Dobře a chutně jsi uvařil!!
mesiar50
@Haji
Verím,že aj tvoja plnka býva veľmi chutná.Ďakujem ti veľmi krásne
a želám ti pekný večer.
1x alda
luss44
Laci, v nedeľu sme mali presne toto na obed, len ja pred dopečením kuraťa pridám plnku okolo neho, pekne sa nacucne šťavy a to je chuťovka :) aj rohlíky do plnky kropím mliekom len jemne, aby ešte mohli nasať tú šťavu a nerozmočili sa veľmi. A navrch plnky na tenko slaninku. Tvoj rcp je stará dobrá klasika, ktorá nesklame.
aroooo
Plnku robím podobne, miesto majoránky dávam štipku muškát. orieška, zdravím a 5* a tiež kk
terinka55
Skvelé jedlo, takéto aj u nás "frčí". Robím podobne, namiesto majoránky dávam čerstvú petržlenovú vňať. Narobil si chute, cez víkend bude aj u nás. Ďakujem za tip, srdečne pozdravujem a posielam 5*.
dosa
klasika - výborná plnka s majoranom, alebo bez, 5*
kecemis
Priatelu, vonu citit az ku nam do roboty. Pekne rozpisany recept, Veru sme uz davno nemali. Neham sa inspirovat, pridu zase vsetci tak bude mozno trebat spravit aj dvojnasobok. Dakujem.
klukodvody
No příteli tak přesně takhle dělám i já někdy s játry, někdy se slanino a někdy jen bez přidání dobrot, ale to jen do bůčku s nádivkou, tam je toho dost. Krása
to se dá jíst pořád a třeba jen se zeleninovým salátem. No ale kus masa k tomu to už vůbec nemá chybu. Moc Tě oba zdravíme.
klukodvody
Ještě jednu věc, dříve jsme na Velikonoce dělali s kůzlečím masem, uvařené, obrané z kostí a rozsekané. Joj to byla dobrota. Tak ještě jednou zdravíme.
sracz
... a ja nemám čo by som dodal! Varíš, Lacko kamarát, ako u nás v rokoch 50. pod Šibenou horou v mojich rodných Košiciach.
lekorica
No zase jeden skvelý recept. Takúto robievame na veľkú noc a veľmi rýchlo zmizne z taniera. :-) 5*
sovka62
Takéto môžeme, plnka nám chutí viac ako kura, aj sa zje prvá, kura ostáva. Robím skoro rovnako, len pečienku prihodím na panvicu k cibuli tesne pred dopražením, a na vypnutom sporáku nechám dôjsť, V plnke ju je potom vidieť a je veľmi chutná. Pridávam ju ku kuraťu, keď je tak spolovice upečené, mám to naraz a podávam teplé.
veronikkka
tak toto u nás nesmie chýbať, ked pečieme kura. robíme vtedy oveľa viac pečeňovj plnky, naplníme ňou kura vo vnútri i pod kožou a upečieme, upečieme plnku okolo kurčať aj zvlášť ako Ty a ešte spravíme z masy pečeňové knedličky do kuracej polievky :-)
@Lacko a ako ináč, 5*a palec hore!
rolfynka
aj ju robievam tak ale miesto majoranky davam petrzlenovu vnatku cerstvu alebo v zime mrazenu a niekedy spravim zemiakove pyre a k tomu tuto plnku a mame obedik alebo veceru
mesiar50
@Luss44
Plnku ktorú zvykneš robiť býva bezpochyby veľmi chutná.Vieš milá Lenka,ale moje dievčatá skonzumujú skôr suchšie jedlá,čo ja zas neznášam.Plnku som predtým robieval samozejme aj na tvoj spôsob.Ďakujem ti krásne.

@Aroooo
Koreniny si do plnky dáme samozrejme aké máme radi.Muškátový oriešok pasuje do plniek resp.k pečienke.S tvojím dovolením sem vložím foto receptu.Ha,ha bolo to už veľmi dávno.Rád by som ochutnal tvoju plnku,ktorá musí byť tiež lahodná.Ďakujem ti srdečne.


mesiar50
@Terinka55
Ja som tiež použil čerstvú petržlenovú vňať.Moja šikulka polovička ma vždy prekvapí s niečím.A tvoja plnka býva určite veľmi chutná.Ďakujem ti srdečne a
a tak isto ťa pekne pozdravujem.



mesiar50
@Monty469
Ďakujem ti prekrásne.

@Dosa
Koreniny sa môžu použiť samozrejme rôzne.Málokto vie,že škorica sa pridáva do pečeňových paštét k vôli tomu,aby potlačila vlastne horkastú chuť pečienky.Moc ti ďakujem.

@Kecemis
Teba mi,,poslalo" samotné nebo.Píšem to preto,lebo ja hlava deravá som zabudol v recepte uviesť rozmery plechu.Dávno som nerobil plnku,nevedel som jak to,,dopadne"...tak som spravil iba menej.Takže priateľu píšem rozmery pekáčika a sú to : 30 x 18 cm.Nieje čo ďakovať to ja ti ďakujem srdečne.


mesiar50
@Klukodvody
Plnený bôčik,kozľacinka..samé dobroty z tvojich pracovitých rúk..museli chutiť ako nebíčko v papuľke,verím tomu.Vážim si tvoju pochvalu priateľu.Tak je to.. ako si to podotkol aj ty kamaráde ,že aj samotná plnka vie byť veľmi chutná.
Srdečná vďaka a tiež Vás oboch pekne pozdravujem.

@Sracz
Hmm,niekedy si zaspomínam v časoch zašlých a rád pripravým ja takúto dobrú starú klasiku.Ďakujem ti Ferko srdečne.

@Sovka
Mne tiež chutí aj podľa tvojho postupu miIá @Sovka 62.Veľa krát som ju robil tak ako aj ty.Máš vlastne pravdu,je dobré restovať pečienku iba krátko,aby nebola ako piliny.To sú všetko skvelé tipy od teba.Veľmi pekne ti ďakujem.

@Veronikkka
Plnku robievaš určite prvotriednu.Keby som vedel,že sa naša minie tak rýchlo...spravím aj ja aspoň raz toľko.Ďakujem ti prekrásne. :-)

@Rolfynka
Petržlenovú vňať mávame tiež cez zimu v mrazničke a ja ju skôr obľubujem ako majoránku.No musím podotknúť,že aj majoránka sa,,kamaráti" s pečienkou,keďže sa pridáva ja do jaterníc.So zemiakovým pyré je to u mńa novinka. Určite sa v budúcnoti nechám inšpirovať s tvojím tipom.Ďakujem ti veľmi pekne.



mesiar50
@Lekorica
To,že sa plnka rýchlo ,,vyparí"značí v krátkosti iba toľko,že si skvelá kuchárka.
Tvoja veľkonočná býva dozaista veľmi chutná.Veľmi pekne ti ďakujem.
klukodvody
@Mesiar50 prosím Tě u toho receptu vaříš ve vodní lázni a nebo u uzavřené formě. Pokud jen v lázni tak přikryté? Díky moc a srdečně pozdravujeme.
gitka61
Stara klasika ktora nikdy nesklame.Plnku peciem tiez ako ty zvlast na plechu krajsie to vyzera a da sa fajn nakrajat tiez z majorankou aj petr vnatou.V nasej dedine tato dobrota je na kazdej svadbe.Krasne si napiekol.
mesiar50
@Klukodvody
Priateľu,to sú moje kráke poznámky z varenej mäso výroby,keď som tam robil majstra miešača varených mäsových výrobkov.Pečeňový syr sa robí zo surových surovín.Koreniny a soľ sa aplikujú na mäso na začiatku kutrovania (sekanie mäsa na vysokých otáčkách) Múka sa pridáva pri konci tohoto úkonu.
V domácom prostredí sa robí buď najprv v parnom kúpeli cca 80 min. a potom sa na vrch formy dá alobal a dopeká sa ďaľších 80 min/140 -160 C.Ten čas tepelnej úpravy sa pohybuje samozrejme od toho akú veľkú formu použijeme.
Ďaľšou možnosťou je iba parný kúpeľ.Ten čas tepelnej prípravy ktorý uvádzam je len orientačný.V mäsovýrobe sme museli všetko merať vpichovým teplomerom
a každý výrobok musel dosiahnuť teplotu v jadre 70 C po dobu desiatich minút.Samozrejme takéto teplomery sú k dostaniu a vrelo odporúčam.Všetky mäsové výrobky sme tepelne upravovali (varili) v rozmedzí od
72 - 75 C. V mäsovýrobách sú k tejto činnosti vyrobené špecialne formy ktoré majú snímateľné veko (vrch) ktorý mal okrídlené skrutky s ktorými sa forma zatiahla aby do nej nevnikla voda.Samozrejme čas varenia v pare sa podstatne líši resp.predlžuje.Nie je čo ďakovať,keď budeš niečo potrebovať vedieť,tak ti rád poslúžim.Pekne pozdravujem.
mesiar50
@Gitka61
Teraz si ma ,,preniesla" do časov minulých,keď som chodil odporážať ošípané určené na svadobné hostiny.Samozrejme po zakáľačke sme pomáhali v kuchyni kuchárke a gazdinkám.U nás sa pri takejto príležitosti plnka varila v tlačenkových sáčkoch.Samozrejme aj túto ktorú ja publikujem sa dá tak pripraviť.Obarí sa z jednej strany a potom aj z druhej strany.Tuším sa to tepelne upravuje cca.hodinu.Vďaka za pekné pripomenutie mojich mladších rokov a tiež ďakujem pekne za pochvalu.
aroooo
Zaujal ma ten pečeňový syr, to je ten čo sa dá kúpiť v obchode a je obalený jemnou slaninou a zabalený v alobale, tvar kvádra? Tak to by som aj skúsila spraviť v primeranej /menšej/ dávke, len neviem vylúštiť čo je BVB - bravčové mäsové odrezky? pečeň bravčová či môže byť aj kuracia, dalo by sa to variť vo vode v tlačenkovom sáčku alebo potravinár. fólii? myslím tak na 1 - 1,5 kg hotového?
izabella929
Aj bez kuracinky by som ju zjedla, len tak za pochodu...keď mám veľa práce..)vyzerá báječne.-*)
mesiar50
@aroooo
Originál sa robí z bravčovej pečene.Keď ju nerada,tak si dáš kuracie pečienky.
BVB=bravčový výrez bez kože.Slaninou sa vlastne vyložia najprv spodok formy,boky formy a po naplnenì formy dáme slaninu aj na vrch.
Ciže iba štyri kusy plátky slaniny.Doma to,,nedáš"
lebo v mäsovýrobe nám to chlapci rezali špecialným strojom.Na obloženie formy sa používa chrbtová slanina.V domácom prostredí sa to dá,len po kúskoch.Vykutrované dielo je veľmi husté a zle sa plní do umelohmotných obalov.Odporúčam ti to plniť skôr do nejakej formy ako napr.srnčí chrbát.Vrch formy zatiahnuť alobalom a tepelne upraviť vo vodnom kúpeli.Ďakujem ti za záujem a srdečne ta pozdravujem z rodného mesta.
mesiar50
@Izabella929
Jasnačka..chutí aj bez mäsa.Moja žienka si k plnke spravila paradajkový sós.Ja som ju jedol,len tak s paradajkami.Včera som ju robil znova.Ďakujem ti pekne.
veronikkka
ahoj @Lacko ,
zaujali ma Tvoje komentáre k Pečeňovému syru.
mám otázky:
1. môžem pripraviť vo forme na biskupský chlebíček, kedže nebudem mať slaninu na vyloženie formy krájanú po dlžke, ako o nej píšeš, treba formu vymazať? napr. domácou bravčovou masťou?
2. ako môžem variť v domácich podmienkach v rúre Pečeňový syr v pare?
prosím, keby si mohol poradiť. dakujem Ti krásne vopred a srdečne Ťa pozdravujem do NL :-).
mesiar50
@Veronikkka
Ahoj Veronika.
Slaninu možeš použiť aj údenú chrbtovú.Je to tá biela slanina.Nakrájať na plátky a prilepiť do formy.
Keď takú nebudeš mať tak môžeš použiť aj inakšiu.
Formu si môžeš vyložiť aj potravinárskou fóliou..
Forma na biskupský chlebíček je ok.Vrch formy sa musí zakryť alobalom.
Keď chceš variť v pare tak musíš použiť postup ako pri sterilizácii napr.uhoriek.Má byť zapnutý iba spodný ohrev rúry.Najprv aspoň na 200C po dobu
cca.15 min aby sa voda v pekáči varila a potom znížiť teplotu na cca 160,140 C...Najlepšie by bolo keby si mala vpichový teplomer a po čase teplotu v jadre odmerať.Musí dosiahnuť 70 C.
Teraz som este doma....:-) Keby som bol niečo vynechal tak mi prosím napíš.Prepáč bol som odcestovaný a preto ti iba teraz odpovedám.
Ďakujem a pekne ťa tiež pozdravujem. :-)

veronikkka
ahoj @lacko ,
bielu dlhú údenú slaninu domácu mám doma, len v rúre nemám iba spodný ohrev smaostatne. ale mám spodný a horný ohrev. to znamená, že by som mohla variť vo vodnom kúpeli, ked vložím naplnenú alobalom uzavretú formu do veľkého pekáča s vriacou vodou? /trebárs vložím na spodný rošt/
dakujem za odpoved krásne vopred.
zdezda
Super papanica, mňamky ako od mamky :-) Aj my to takto ľúbime. 5-krát*
mares
Môj človek. Robím to tak isto , len rohliky, ktoré nezjeme nakrájam na kocky a dám na pekáčik a voľne suším. Ja tú plnku mám rada na studeno a s uhorkami. Mňamka. Zdravím a prajem pekný víkend.
mesiar50
@Mares
Túto starú dobrú klasiku môžeme jesť sanozrejme ako za tepla,tak aj za studena.Ja ju mám veľmi rád aj s ľadovým šalátom,ale aj s uhorkami chutné.To sušenie som sa naučl na zakáľačke,keď mi gazdinka zabudla dať usušiť žemle k príprave krvavničiek.Zvykol som ich sušiť samozrejme aj takým spôsobom ako ty.Ďakujem ti prekrásne a tiež ti želám pekný víkend.
popoluska340
receptik sa mi paci,plnku robit neviem,ale na nedelu som slubila manzelovi upiect kurca,tak spravim aj tuto plnku.Jedla som par krat plnku na navsteve u svagrinej,a velmi mi chutila.Posielam bodik,za nadherne napisany receptik.
mrtulko
Môj starký plnil plnku pod kožu a dovnútra kuraťa to je pecka