Pečená paprika plnená pohánkou (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

...pohánka ma láka už veľmi dlho, ale ešte nikdy som ju nepripravoval a ani nejedol. Tak som sa rozhodol a prehľadal googla. Zistil som, že sú dva "druhy", termicky a mechanicky lúpaná...lepšia je tá mechanická, lebo v nej po spracovaní ostane viac toho, prečo je považovaná za jednu z najzdravších obilnín...

5-6
porcií
35 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. ...pohánku prepláchneme a zalejeme vriacou vodou (1 diel pohánky, 1 diel vody) a necháme postáť 20 minút. Očistíme si cibuľu, 1-2 strúčiky cesnaku a papriku...
  2. ...do misky si nakrájame na drobno konce paprík, cibuľu a pridáme lúpané tekvicové semená, sezam a bryndzu (prípadne syr feta, alebo iný)...
  3. ...pohánka by mala vsiaknuť všetku vodu, ak sa tak nestane, vodu nikdy nevylievam, pretože je v nej veľa rutínu. Vo woku si orestujem na oleji nakrájanú cibuľku s 1-2 strúčikmi cesnaku, pridám soľ, ďumbier, pohánku a presuším ju...
  4. ...pokiaľ nám trošku vychladne, do zapekacej misky, alebo pekáča dáme drvené paradajky(môžu byť aj čerstvé) ochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, olivovým olejom, oregánom a bazalkou. Pridáme rozkrojenú hlávku cesnaku...
  5. ...pohánka už nie je horúca, tak ju zmiešame s bryndzou a naplníme rozkrojené papriky. Keď nám zmes ostane, vytvarujeme z nej guľky a vložíme k paprikám. Na vrch dáme plátky slaninky, prípadne syra a dáme zapiecť do rúry na 180°C asi 25-30 minút...
  6. ...keď sa vynechá slaninka, bude z toho výborné vegetariánske jedlo, podávame s bielym suchým vínom, prípadne s čerstvou bagetkou...dobrú chuť