Pastiersky olovrant (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Písala som tu už o tom, že som bola pred niekoľkými rokmi na Hortobágyszkej
stepi. Naučila som sa tam rôznym
netradičným jedlám, ale aj veľmi jednoduchým skromným príznačným pre túto
oblasť. Dnes prinášam 3 recepty z
tejto krásnej a nezabudnuteľnej pusty. Ľudia tam žijú skromne, varia a pečú to, čo si
dopestujú a dochovajú. Tam,
kde som bola ja nebola ani elektrina a večer namiesto TV som počúvala spev vtákov a to
úžasné ticho. Čo bolo krásne po toto jedlo si prišiel pastier na koni.
4 porcie |
20 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv som si pripravila kapustu. Pokrájala som ju na malé kúsky, môžete aj strúhať, ale ja krájam, lebo mne sa nepáčia pravidelné kúsky.
- Pripravila som i slaninu. Jednu časť som pokrájala na malé kocky a z druhej som pripravila vejárik.
- Slaninu nakrájanú na kocky som opiekla na panvici.
- Opečenú slaninku som vybrala a odložila.
- Do výpeku zo slaninky som dala nakrájanú cibuľku. Potom som pridala kryštálový cukor a nechala skaramelizovať.
- Pridala som kapustu. Osolila, pridala som mleté čierne korenie a dusila do mäkka.
- Pokiaľ sa kapusta dusila nakrájala som domáci chlebík a opiekla som ho z oboch strán na suchej panvici.
- Chlebíky som potrela cesnakom a naložila som na každý kus kapustu. Na kapustu som uložila odloženú slaninku. Podávala som presne tak ako naša gazdiná ponúkla pastierom stád s klobáskou a vejárikom slaninky. Znie to neuveriteľne, ale zapíjali to domácim kravským kyslým mliekom. Moja susedka toto jedlo ochutnala hneď ako som to dokončila a povedala, že nič lepšie ešte nejedla. Prajem vám dobrú chuť.