Pastiersky olovrant (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Písala som tu už o tom, že som bola pred niekoľkými rokmi na Hortobágyszkej stepi. Naučila som sa tam rôznym netradičným jedlám, ale aj veľmi jednoduchým skromným príznačným pre túto oblasť. Dnes prinášam 3 recepty z tejto krásnej a nezabudnuteľnej pusty. Ľudia tam žijú skromne, varia a pečú to, čo si dopestujú a dochovajú. Tam, kde som bola ja nebola ani elektrina a večer namiesto TV som počúvala spev vtákov a to úžasné ticho. Čo bolo krásne po toto jedlo si prišiel pastier na koni.

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila kapustu. Pokrájala som ju na malé kúsky, môžete aj strúhať, ale ja krájam, lebo mne sa nepáčia pravidelné kúsky.
  2. Pripravila som i slaninu. Jednu časť som pokrájala na malé kocky a z druhej som pripravila vejárik.
  3. Slaninu nakrájanú na kocky som opiekla na panvici.
  4. Opečenú slaninku som vybrala a odložila.
  5. Do výpeku zo slaninky som dala nakrájanú cibuľku. Potom som pridala kryštálový cukor a nechala skaramelizovať.
  6. Pridala som kapustu. Osolila, pridala som mleté čierne korenie a dusila do mäkka.
  7. Pokiaľ sa kapusta dusila nakrájala som domáci chlebík a opiekla som ho z oboch strán na suchej panvici.
  8. Chlebíky som potrela cesnakom a naložila som na každý kus kapustu. Na kapustu som uložila odloženú slaninku. Podávala som presne tak ako naša gazdiná ponúkla pastierom stád s klobáskou a vejárikom slaninky. Znie to neuveriteľne, ale zapíjali to domácim kravským kyslým mliekom. Moja susedka toto jedlo ochutnala hneď ako som to dokončila a povedala, že nič lepšie ešte nejedla. Prajem vám dobrú chuť.