Parížske rezy fotorecept

dzejsik - fotkadzejsik, 20. apríla 2016
Parížske rezy (fotorecept)
Foto: dzejsik

Na aký koláč najrýchlejšie namotáte väčšinu ľudí tejto planéty? Presne tak! Na čokoládový. A tak sa stalo aj s týmto mojím výmyslom. :)

35-40
porcií
60 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Pláty:
3 ks
250 g
3 PL
380 g
20 g
250 g (Hera)
1 ks
Parížsky krém:
250 ml
250 g
250 g
Ganache poleva:
100 ml
150 g




Postup

  1. 1

    Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme 3 PL roztopenej čokolády, roztopené maslo a múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom.

    Parížske rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tak, cesto by sme mali. :)

    Parížske rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si 4 papiere na pečenie, na ktoré rozotrieme pláty. Na jeden plát treba cca 4 kopcovité PL cesta. Pečieme pri 180° 5-6 minút.

    Parížske rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na parížsky krém roztopíme nad parou čokoládu v smotane. Vychladíme.

    Parížske rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmäknuté maslo vyšľaháme a po kúskoch pridávame vychladnutú čokosmotanovú hmotu. Ak vám chýba cukor, oslaďte si práškovým.

    Parížske rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotový krém si rozdelíme na 3 časti.

    Parížske rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A rozotrieme ho rovnomerne medzi pláty. Ak sa bojíte ako z plátov odstrániť papier na pečenie a nezlomiť ich, jednoducho dajte plát na krém aj s papierom na pečenie smerom hore a stiahnite ho.

    Parížske rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláč aspoň na hodinku zaťažíme knihami.

  9. 9

    Na ganache polevu si nad parou roztopíme 150 g čokolády v 100 ml smotany na šľahanie. Rozotrieme na koláč dohladka. Ak vám to nejde s nožom, zdvihnite plech do jednej ruky a druhou odspodu pobúchajte, kým sa povrch nevyhladí. Na polevu najemno postrúhame čokoládu na ozdobu.

    Parížske rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Koláč necháme 1 deň odležať, aby pláty dobre zmäkli a pokrájame na rezy nahriatym nožom.

  11. 11

    Bon Appétit! :)

    Parížske rezy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

klukodvody
No co dodat, výborný zákusek, perfektní prezentace. Protože jsem hrozně zvědavý, tak mimo recept. Ta ozdoba jsou umělé kytky a nebo odkrojený artyčok? Díky.
izabella929
tak toto je veľmi chutný rez...robila som toť nedávno s parížskym krémom, bolo to veeeeľmi chutné.-)
sracz
Milá @dzejsik nádherne si predviedla aj túto chutnú ohviezdičkovanú ozaj „fajnotku“, naviac pokrájanú štýlom á la „laserIzka“!
dzejsik
Ďakujem vám všetkým za milé komentáre! :)
@Klukodvody sú to kvietky z prírodného materiálu, ale ti artičoky môžem použiť, keď budem dekorovať niečo zeleninové ;)
@Izabella929 tvoje rezy s parížskou šľahačkou mám na pláne, vyzerajú ohromne chutne :)
@Sracz k snahe krájať čo najlepšie ma každý týždeň motivujú @Izkine tip-top kúsky :)
1x sracz
haji
@Dzejsik tady mohu jen valit oči, kroutit hlavou, naivně si recept uložit a utřít sliny stékající z otevřené pusy. Tak tenké pláty /je jedno jestli "třené" či vyvalované/ mohu jen obdivovat a tiše šoupat nohama. Tleskám tvé dovednosti i smyslu pro souměrnost. Jsi šikulka! S Izkou krájíte laserom!!
babkamt
Zákusky s parížskym krémom - kto by im odolal - patria medzi moje obľúbené:-) Škoda, že sú len na skle a nie na mojom stole-:(
gabriele
s tymto zakuskom by si urcite uspela v nejakej sutazi o najkalorickejsiu dobrotu :)...ta prva plnka odspodu kolaca je nejaka ina?...vyzera bledsie oproti tym na poschodi
aroooo
krásne a určite chutné rezy /dala by som si 1 ks hoci sladké nemôžem/ kk ak by bolo niekde treba upiecť. Zaujímalo by ma, v recepte je jedna plnka a z úvodnej foto na spodnom pláte je nejaká svetlejšia - čo je to, či len nejaký svetelný odraz?
havino
môže byť, vyzerajú dobre, pečiem z času na čas podobné, tu z varechy, ale krém mám len čistú parížsku šľahačku, bez masla a sú výborné tiež
dzejsik
@Havino (23.4.2016 22:06)

verím, že aj tvoje sú výborné, ja mám veľmi rada len čistú parížsku šľahačku ... najmä na obľúbenej torte s kakaovo-orechovým korpusom bez múky, mňam ... :) tieto rezy boli cielené aby chutili poctivo po čokoláde a zároveň boli dostatočne pevné na to že sa budú dať chytiť aj do ruky, preto krém s maslom ;)
marienka44
@Dzejsik (24.4.2016 22:40)

Čokoláda v ceste môže byť aj várová, keďže nie sú uvedené percentá kakaa?

Tie 4 cestá si piekla na plechoch a na papier si si predom nakreslila veľkosť cesta? Nerozumiem tomu. Veď keď vyložím plech papierom, upečený plát má rozmer plechu. Na obr. č.3 je ale papier bez plechu. Prosím dovysvetliť. :-)
dzejsik
@Marienka44 (1.5.2016 18:51)

Percentá som dala do zátvorky, používam čoko na varenie Fin Carré z Lidla, kde je 52% kakaa.
Na papier som si predkreslila tvar plátu, aby boli všetky rovnaké. Plech "vyšuchovačku" mám rozmer 30*40 cm, také veľké až po okraj plechu som to nechcela, predkreslené to má cca 27*37 ... na stole si to rozotriem, našuchnem na plech a upečiem. :)
Preto rozotieram na stole na papieri na pečenie, lebo kým sa jeden pečie, nachystám si ďalšie tri .. prípadne viac, ak pečiem vo väčšom.
marienka44
@Dzejsik (2.5.2016 12:15)

Ďakujem pekne za vysvetlenie. Recept samozrejme ukladam do KK. Mohla by si byť lektorkou pečenia, krásne .