Paradajkový pretlak (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Konečne sa môžem pustiť do varenia paradajkového pretlaku. Doteraz sme stihli zrelé paradajky konzumovať. Odkedy mám 6 litrový tlakový hrniec, varím paradajky v ňom 20 minút. Je to šikovné, nemusím stáť dlho pri sporáku. Tie fľašky na hlavnom obrázku mi vyšli z jednej dávky. Niekedy varím paradajky naraz v dvoch tlakových hrncoch.

Suroviny

Postup

  1. Obrala som paradajky. Fľašky som si umyla predošlý deň.
  2. Obraté paradajky som nechala pár dní v bedničke, aby ešte dozreli,
  3. Paradajky som umyla, nakrájala. Vložila som ich do tlakového hrnca. Rukou som ich ešte trochu pomágala. Hrniec som zavrela, dala na oheň. Plyn som dala na plno. Keď začal hrniec fučať, znížila som plameň a nastavila som si minútky na 20 minút.Po 20 minútach som oheň vypla a nechala hrniec vyfučať.
  4. Takto vyzerajú uvarené.
  5. Uvarené paradajky som ponorným mixérom rozmixovala.
  6. Pripravila som si hrniec, v ktorom ich budem ešte variť. Paradajky som prepasírovala cez husté sitko.
  7. Takto vyzejú prepasírované paradajky. Majú už teraz krásnu farbu. A tá vôňa.
  8. Toto mi zostalo z pasírovania.
  9. Prepasírované paradajky som dala na oheň. Varila som ich ešte pol hodiny. Občas som ich premiešala.
  10. Kým sa mi varili paradajky, krátila som si čas lúpaním fazule.
  11. Horúci pretlak som naplnila do fliaš, zatvorila a dala do suchého dunstu. Zabalila som ich do deky, v ktorej ich nechám vychladnúť.
  12. Toto je jedna červená veľká paradajka.
  13. Dúfam, že bude dobré počasie a aj ostatné paradajky dozrejú.
  14. Hneď som spravila z čerstvej paradajkovej šťavy plnenú papriku.
  15. Dnes som v špajzi objavila jednu fľašku paradajkového pretlaku, do ktorého som pridala celé papriky. Z umytej papriky odrežem vršok, vyberiem vnútro, na pár sekúnd ju dám do vriacej vody, vyberiem a ukladám do pripraveného pohára. Snažím sa vsúvať jednu papriku do druhej. Keď sa do pohára nezmestí viac paprík, tak ju zalejem vriacim pretlakom, fľašku uzavriem a zabalím do deky.
  16. Takto pripravená paprika je výborný polotovar na plnenú papriku v zime.