Paradajkový lekvár fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 20. júla 2012

Jeden z najchutnejších lekvárov..najviac sa mi na ňom páči to, že keď je na tanieriku, farbou mi pripomína marhuľový lekvár na začiatku varenia...

6
porcií
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
500 g
1,5 kg
1 lyžica
2 bal
4 ks
1/2 dl




Postup

  1. 1

    Keďže som obrala všetky dozreté paradajky, urobila som z nich predovšetkým šťavu a tiež mi zvýšilo aj na lekvár..

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté paradajky som dala do horúcej vody na 3 minúty..

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom som ich vybrala do vandlíka a očistila od šupiek..

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ošúpané som dala do mixéra rozmixovať..

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozmixované a pripravila som si jablčka...kôli pektínu pridávam do lekváru pol kg jablčok, ktoré som tiež očistené a umyté rozmixovala..

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridala som jablčka ku paradajkovej šťave..

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odvážila som 1,5kg cukru a pridala som do šťavy a miešala, aby sa cukor roztopil...šťavu som vyliala do hrnca a pridala som lyžicu zázvoru..

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridala som k šťave vanilkový cukor..všetko som premiešala a začala som variť..

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Lekvár sa vyril 1 hodinu a tesne pred dokončením som pridala šťavu zo 4 citronov a pol dl rumu..ešte chvíľu som povarila a vykonala skúšku na tanieriku..všetko je v poriadku, môže sa lekvár plniť do pohárov...

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Naplnila som lekvár do pripravených umytých pohárov, zatvorila a otočila na 15 min hore dnom..

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    hotovo..ešte mi zvýšilo troška lekváru, budem mať ráno na raňajky chlebík s maslom a na to tento vynikajúci lekvár...dobrú chuť...

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A toto je čerstvo nazbierané pred chvíľkou v mojej záhrade...potešenie pre oči aj dušu.-)

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a toto už aj papkáme.-)

    Paradajkový lekvár (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

marianne69
@izka Ty si iny zavaraci expert:-),vidim prvy krat,paradajkovy lekvar.To normalne na sladko? alebo k masku a tak...
helca103
na tento lekvár som dávno zabudla, moja stará mama ho robievala ale už 20 rokov som o ňom nepočula.@izabelka ďakujem za recept potešila si ma ním veľmi.Určite ho po dlhých rokoch uvarím podľa teba. Aj foto č.12 je krásne - naozaj pre oči aj dušu :-)
afataga
kedysi ho robila ale u nas moc velky uspech nezozal :-) vyminula som ho na kolace pod polevu, treba skusit urobit len trochu, lebo niekomu chuti a niekomu nie
sovka62
Mám recept už niekoľko rokov, ale bez jabĺčok. Skúsila som dva razy, keď som mala paradajok do aleluja, ale veľmi sa mi nepáčil, nechcel zhustnúť. Ale to si vyriešila jabĺčkami, tie dodali potrebný pektín a máš ho akurát. Tak recept ukladám, určite sa zíde.
izabella929
@afataga ,chute treba dotvoriť...pridala som zázvor,vanilkový cukor a rum...ver mi, že je tak výborný, že škoda, že sa cez monitor nevieš prstom dostať k tej malej dávke, čo mi zostala na mištičke..)) držím palce aby sa vydaril..)
izabella929
@sovka62 , ano je potrebný pektín, lebo by som ho miešala do Vianoc...ver mi , že som si ho po svojom dochutila a je výborný.-)
marianna76
Izabell krásne... dúfam, že nás taká robota ešte len čaká, nám začínajú práve rajčiny dozrievať... dík, ukladám
sneica
takyto lekvar absolutne nepoznam ale verim ze je chutny... chut mam na tie cernice so slahackou...len ako sa k nim dostat...:)
klaura
voľakedy dávno som robievala tento džemík ... je naozaj vynikajúci a môžem ho len doporučiť ... akosi som naň v priebehu rokov zabudla, ďakujem za pripomenutie ... rajčiny sa u nás už začínajú červenieť, urobím ho tento rok znovu ... :)
irenaw
pekné, mám trošku iný recept, ukladám, zaváraš o 106 :-)
lubjak
krasny dzem,naucil ma ho varit moj otec ,jeden rok sme mali velku urodu paradajok a jablk,dokopy to bola pochutka
martamm
Ukladámý Tvoj recept a paradajkový lekvár určite uvarím...
izabella929
@martamm ,velmi pekne ďakujem za komentár.-)) práve dnes som ho ukladala na poličku v špajzi, krásnu farbu má...teším sa.-))
cica2
krásna úroda a aj výsledok, tlieskam! :-))
marianna76
Izabel... a prosím, keby sa pridal gelfix? to asi nemáš rada, že? nespochybňjem tvoj recept, len ja si to chcem uľahčiť... dík
izabella929
@cica2 ,dakujem pekne.-))) @marianne76 , nepoužívam nič iné , ako cukor.-))vyskúšaj, mám síce strašne veľa roboty na záhrade a okolo domu, ale rada si pomiešam lekvár aj džem až do konca.-)))nech sa ti vydarí moja.-)))
ebaka
poznám recept,voľakedy som ho tiež robila aj s jablkami...môžem odporučiť....si šikovnica prešikovná....len si dávaj pozor na ruky,lebo ja som tiež zavárala úrodu zo záhrady 30 rokov a dnes sama viečko nezatvorím....tak Ti želám veľa zdravia
alena45
@izabela929 , robila som džem hádam po dvadsiatich rokoch, lebo Tvoj recept mi ho pripomenul. Ak dovolíš, trochu som si ho upravila, paradajky som nakrájala aj so šupkou, dala variť, pridala som za hrsť drvených koriandrových semiačok, stále viac im prichádzam na chuť, hoci vňať mi páchne, hodila som tam jeden celý vanilkový lusk, potom prepasírovala a pridala cukor a šťavu z jedného citróna. Nie je celkom hustý, ale mne to nevadí. Nabudúce poslúchnem radu jednej varecháčky, aby som nechala paradajky po uvarení odstáť, voda vyjde na povrch, tú naberačkou vyberiem a nemusím toľko variť. Idem si to ešte zapísať do poznámok k Tvojmu receptu.
izabella929
@alena45 , jasné, pokiaľ to tebe tak chutí, prečo nie...)) teším sa, že sa vám moje zaváraniny páčia a inšpirujú vás.-))) je dobre pridať aj rum, vodku, koňak..vanilku, škoricu...toto všetko trošku zmení chuť...) nech sa ti darí Alenka.-))
marianna76
znova sa pripájam... už mám nachystané... dnes som dostala jablká... tak zajtra skúsim túto tvoju dobrotu. asi paradajky a jablká nakrájam,povarím,mix,pasír... zjednoduším si to.... ďakujem
marianna76
Ták, ešte jeden komentár musím pripojiť, hlavne pre tých, ktorí rozmýšľajú nad takouto prípravou lekvaru. Ja som dala podľa len o pol kg menej cukru. Tak potom nakoniec som citrón nepridala. Najviac chutila deťom zmiešaná prepasírovaná šťava z rajčín a jablká + cukre a zázvor.... od toho som ich musela vyhnať,aby mi dačo ostalo i na dovarenie. Ale keď bude z čoho spravím iba len tú šťavu, nebudem odparovať.... Už tá samotná bola fantastická... Chutný lekvarík, teraz som síce dala rum ale nabudúce nedám, deťom bez neho chutilo lepšie. a ešte muž: pozerá na mňa, že to sladké z rajčín má ako jesť? reku nemusíš - aspoň mi viac ostane. Ale... dnes sme mali opekané mäso a jedol to k tomu, že super... Tak Izabellka - ĎAKUJEME za tento super recept a rady okolo neho, vďaka, ktorým som ho s radosťou urobila a určite ešte spravím...
izabella929
@marianna76.te ším sa spolu s vami, že máte radosť z dobrého lekváru.-)))neďakuj moja, nech vám chutí a ja veľmi rada poradím a pomôžem každému, kto ma o to požiada.-)))nech to chuťí hlavne tvojim detičkám.-)))
ailuj82
Výborný džem, na nerozoznanie od marhuľového. Vďaka za recept :)
lucylee
@izabella929 ja som ho vcera robila z 1/12 davky, ale toho cukru sa mi tam zdalo strasne vela. Tak som dala namiesto 750 g, len 500 g mohla som dat aj menej, lebo je strasne sladky. Ale to je o chuti kazdeho. Varila som ho skoro 1 h a 1/2, ale vobec ho nemam taky husty ako ty. Uz som ho zasterilizovala, ale je riedky. Mam ho dat znova varit a dlhsie, kym nezhustne?
izabella929
@lucyee , chýba ti tam ten cukor, preto ho máš riedky...toto sa už aj mne stalo, že som pozmenila receptúru a mala som to riedke...varila, varila a stále mi nehustol, bola som z toho nešťastná,,,nevarila som ho znova a používam ho tam, kde potrebujem v koláčoch, aby sa mi ľahšie roztieralo...je pravda, že je sladký, ale lekvár má byť sladký, preto je to lekvár...musela by si dosypať cukor a tak znova variť...ja ho mám fajne hustý...nech sa ti podarí...
izabella929
@lucyee a pridala si aj šťavu zo 4 citrónov? preto že práve tá šťava strošku zmení chuť a nie je to tak príliš sladké...a tiež kyslé jabĺčka...
lucylee
No ja som si aj myslela, ze to moze byt tym, ze som dala menej cukru. Dala som stavu z 2och velkych citronov (robila som z polovicnej davky). Urcite to stiahlo tu sladkost-aspon ciastocne. Ale ked bude na chlebiku, tak ta chut bude ina, ako ked ho chutnas taky sam. No uvidim, co urobim. Bud pridam cukor a prevarim ho, alebo ho uz necham tak. Dakujem Izka :)
radost
veľmi chutný lekvár..robievam ho-ked mám málo iného ovocia..známi ho kedysi urobili taký hustý-že nešiel vyberať z pohárikov-horkoťažko nožom vykrajovali..potom sa rozhodli nahriať pohárik-a tak ho dostali von...:-)
je skutočne na nerozoznanie od marhuľového..farbou..i chuť výborná..
izabella929
@radost...ano , je vynikajúci a nechávam si tam niekoľko zrniek, lebo mne sa to na chlebíku natretom s týmto lekvárom páči..) vyzerá, že tento rok budem zase robiť, lebo s ovocím to vyzerá veľmi biedne....vďaka za komentár.-)
mariaklara
mne tento lekvár veľmi pripomína šípkovú detskú výživu, voľakedy bola v takej plechovici, my skôr narodené si na ňu určite spomenieme, ja aj moje deti sme ju veľmi ľúbili konzumovať....@izka , u nás je tento rok veľmi slabá úroda paradajok, my máme skôr to ovocie...recept si ukladám :-)))
izabella929
@mariaklara...Kl árika moja, aj u nás je to veľmi biedne, aj keď je veľmi teplo, rajčinky nedozrievajú, lebo je suchý vzduch..takto som ešte nebola, aby som v auguste mala iba kde-tu jednu paradajku na raňajky..mne tento lekvár veľmi chutí a ak budú paradajky, niečo zase urobím..my ani to ovocie nemáme, tak ako vlani...no čo narobíme, počasiu rozkázať nedokážeme...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia