Paradajkový lekvár (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Jeden z najchutnejších lekvárov..najviac sa mi na ňom páči to, že keď je na tanieriku, farbou mi pripomína marhuľový lekvár na začiatku varenia...

6
porcií
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Keďže som obrala všetky dozreté paradajky, urobila som z nich predovšetkým šťavu a tiež mi zvýšilo aj na lekvár..
  2. Umyté paradajky som dala do horúcej vody na 3 minúty..
  3. potom som ich vybrala do vandlíka a očistila od šupiek..
  4. ošúpané som dala do mixéra rozmixovať..
  5. Rozmixované a pripravila som si jablčka...kôli pektínu pridávam do lekváru pol kg jablčok, ktoré som tiež očistené a umyté rozmixovala..
  6. pridala som jablčka ku paradajkovej šťave..
  7. Odvážila som 1,5kg cukru a pridala som do šťavy a miešala, aby sa cukor roztopil...šťavu som vyliala do hrnca a pridala som lyžicu zázvoru..
  8. pridala som k šťave vanilkový cukor..všetko som premiešala a začala som variť..
  9. Lekvár sa vyril 1 hodinu a tesne pred dokončením som pridala šťavu zo 4 citronov a pol dl rumu..ešte chvíľu som povarila a vykonala skúšku na tanieriku..všetko je v poriadku, môže sa lekvár plniť do pohárov...
  10. Naplnila som lekvár do pripravených umytých pohárov, zatvorila a otočila na 15 min hore dnom..
  11. hotovo..ešte mi zvýšilo troška lekváru, budem mať ráno na raňajky chlebík s maslom a na to tento vynikajúci lekvár...dobrú chuť...
  12. A toto je čerstvo nazbierané pred chvíľkou v mojej záhrade...potešenie pre oči aj dušu.-)
  13. a toto už aj papkáme.-)