Paradajkový lekvár (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Jeden z najchutnejších lekvárov..najviac sa mi na ňom páči to, že keď je na tanieriku,
farbou mi pripomína marhuľový lekvár na začiatku varenia...
6 porcií |
120 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Keďže som obrala všetky dozreté paradajky, urobila som z nich predovšetkým šťavu a tiež mi zvýšilo aj na lekvár..
- Umyté paradajky som dala do horúcej vody na 3 minúty..
- potom som ich vybrala do vandlíka a očistila od šupiek..
- ošúpané som dala do mixéra rozmixovať..
- Rozmixované a pripravila som si jablčka...kôli pektínu pridávam do lekváru pol kg jablčok, ktoré som tiež očistené a umyté rozmixovala..
- pridala som jablčka ku paradajkovej šťave..
- Odvážila som 1,5kg cukru a pridala som do šťavy a miešala, aby sa cukor roztopil...šťavu som vyliala do hrnca a pridala som lyžicu zázvoru..
- pridala som k šťave vanilkový cukor..všetko som premiešala a začala som variť..
- Lekvár sa vyril 1 hodinu a tesne pred dokončením som pridala šťavu zo 4 citronov a pol dl rumu..ešte chvíľu som povarila a vykonala skúšku na tanieriku..všetko je v poriadku, môže sa lekvár plniť do pohárov...
- Naplnila som lekvár do pripravených umytých pohárov, zatvorila a otočila na 15 min hore dnom..
- hotovo..ešte mi zvýšilo troška lekváru, budem mať ráno na raňajky chlebík s maslom a na to tento vynikajúci lekvár...dobrú chuť...
- A toto je čerstvo nazbierané pred chvíľkou v mojej záhrade...potešenie pre oči aj dušu.-)
- a toto už aj papkáme.-)