Paprika plnená jelením mäsom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Na jednom našom celorodinnom stretnutí minulý rok, sme my ženy klebetili o čom inom, ako o varení a pečení...maminkina švagriná nám rozprávala a vynikajúcej plnenej paprike, ktorú ona plní divinou..zapáčilo sa mi to a od vtedy som snívala iba o tom, ako sa dostať ku divine..tento rok som dostala darom krásnu jelenčinu aj jeleninu a srdiečko mi poskočilo..och, ako som sa tešila...dobrá rada bola, miešať divinu s bravčovinou...a toť, recept pridávam...

7
porcií
180 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Jelenie mäso som umyla a pokrájala na menšie kúsky...bravčovú podbušinku som použila zámerne, lebo je troška mastnejšia a potom mám jej viac ako pliecka...myslela som to tak, že jelenie stehno je suchšie a bez tuku...aby sa to vyrovnalo...
  2. všetko mäso som osušila, pokrájala na malé kúsky a elektrickom mlynčeku pomlela..na panvicu som dala lyžicu bravčovej masti a na panvici som opiekla za stáleho miešania mleté mäso...dusím to asi 20 min...mäsko je skoro hotové...počas dusenia som ho osolila, okorenila, pridala červenú mletú papriku...počas mletia som pridala aj cesnak..
  3. taktiež som si umyla ryžu,. zaliala vodou tak, aby bola ponorená vo vode a nechala som ju vrieť presne 3 min.. potom som ju pomiešala, zakryla pokrievkou a nechala dôjsť a aj vychladiť...nesolím, ani nič k nej nepridávam..
  4. hotové mäsko som vysypala do miešacej misy a pridala som k nemu aj ryžu...už som nepridávala k nim nič..
  5. na malej rajničke som opiekla pokrájanú slaninku, opiekla som ich do zlatista..
  6. slaninu s cibuľou som pridala do miešacej misy aj jedno vajce...všetko som opatrne premiešala, aby som nepolámala zbytočne ryžu...je uvarená do polovice...
  7. všetko zmiešané, pripravené na plnenie...
  8. papriku som obrala, tento rok nie je pekná, veľmi ťažko rastie a dozrieva...umyla som ju a osušila..
  9. odstránila som jaderníky a to tak, že odrežem stopku a prstom vtlačím dovnútra celý jaderník a nožom ho vytiahnem von....musí mi zostať okolo papriky suknička, teda okraj, aby mi plnka nevyšla von..keď som umývala papriku vo vnútri, nechala som ju odkvapkať dele hlavou..
  10. do pripravenej odkvapkanej papriky so malou lyžičkou cez otvor naplnila plnku a potom potlačila...
  11. do hrnca som vylilala paradajkové pretlaky...nerobím zápražku...v malom hrnčeku vo vode vymiešam hladkú múku, prilejem ku pretlaku a privediem všetko do varu...miešam...osolím,ocukrím, prildala som bylinky a klienčeky a varím a miešam, pokiaľ sa múka neuvarí...-až potom vložím do omáčky plnenú papriku a varím 30min. hotovú ostavím zo sporáka...
  12. medzi tým, kým sa mi paprika varila, pripravila som si z mlieka, cukru a droždia kvások a zamiesila cesto...pridala som aj trošku oleja...
  13. po 45.min. mi cesto vykyslo a ja som ho dala na pracovnú dosku a urobila 4 knedlíky...dala dom do hrnca vodu, zakryla utierkou a stiahla gumičkou...na pare som parila knedlík 20min..
  14. parený knedlík potriem z vonkajšej strany olejom...
  15. a keď som už mala všetko dovarené,,,,uložila som na taniere,,, a verte-neverte, ale takú fajnovú papriku som ešte nejedla.. a tak som si p ovedala, že som sa narodila asi pod šťastnou hviezdou, že mi dala možnosť ochutnať toto fantastické jedlo.-)