Paneer (Indický syr)

Autor receptu: daniella9

Tento syr som sa rozhodla pripraviť potom ako som si načítala čosik o indickej kuchyni. Paneer je indický syr pripravovaný z plnotučného kravského mlieka, má jemnú chuť a je príjemným spestrením v konzumovaní syrov, ktoré bežne kúpiť v obchode. A navyše jeho príprava je úplne jednoduchá a zvládne ju aj gastronomický antitalent:-)

Suroviny

Postup

  1. Mlieko zohrejeme v hrnci, ale treba dávať pozor, aby sa nezačalo variť. Ked už bude dostatočne teplé, pridáme tri polievkové lyžice citronovej, resp. limetkovej šťavy a hned miešame. Pokiaľ ide o mlieko, tak odporúčam použiť kravské plnotučné, najlepšie z automatu. Ja som zatiaľ iné ani neskúšala, kedže je dôležité, aby mlieko malo dosť tuku. Pri použití krabicového mlieka z obchodu by sa paneer nemusel podariť.
  2. Po pridaní citronovej resp. limetkovej šťavy začne mlieko hustnúť, chvíľku ho miešame a ked sa začne mlieko ,,zrážať", pridáme ešte dve polievkové lyžice šťavy a stíšime plameň, stále miešame.
  3. Ked bude mlieko úplne oddelené, odstavíme ho z ohňa a postupne ho začneme cez sitko zlievať. Ja to robím najprv postupne, ked som to skúšala naraz, tak mi kúsky paneeru cez sitko prechádzali. Radšej volím cedenie po menších častiach, kedže z jedného litra mlieka toho veľa nie je:-)
  4. Ja ho scedím tak, že polievkovou lyžicou postupne naberám do sitka paneer, z ktorého postupne odtečie voda a potom ho vysypem do misky, na ktorej mám uloženú vreckovku. Takto mi neujde ani kúsok:-) Ak by sa niekto obával kyslej chuti vdaka citronu či limety, tak ho jednoducho prepláchnite vodou. Avšak pri 5 PL šťavy ju ja osobne necítim vôbec.
  5. Ked scedíme všetok paneer zbalíme ho do vreckovky a ešte ho poriadne vyžmýkame, aby z neho odtiekla zvyšná voda.
  6. Vyformujeme z neho placku. Zmestí sa akurát tak do dlane:-)
  7. Opäť ju zabalíme do vreckovky, uložíme na tanierik a zaťažíme, napr. hlbokým tanierom a pár miskami a uložíme do chladničky.
  8. Ak ho budete robiť na večer, tak do rána ho máte hotový a máte postarané o dobré raňajky. A to zaťaženie je dôležité, aby si paneer udržal formu, aj ked ho budete krájať. Ked som ho robila prvýkrát, tak som ho nezaťažila a drobil sa mi a nevedela som ho vôbec odkrojiť, vždy sa mi rozpadol...:-)