Paneer (Indický syr)
Autor receptu: daniella9
Tento syr som sa rozhodla pripraviť potom ako som si načítala čosik o indickej kuchyni.
Paneer je indický syr pripravovaný z plnotučného kravského mlieka, má jemnú chuť a je
príjemným spestrením v konzumovaní syrov, ktoré bežne kúpiť v obchode. A navyše jeho
príprava je úplne jednoduchá a zvládne ju aj gastronomický antitalent:-)
Postup
- Mlieko zohrejeme v hrnci, ale treba dávať pozor, aby sa nezačalo variť. Ked už bude dostatočne teplé, pridáme tri polievkové lyžice citronovej, resp. limetkovej šťavy a hned miešame.
Pokiaľ ide o mlieko, tak odporúčam použiť kravské plnotučné, najlepšie z automatu. Ja som zatiaľ iné ani neskúšala, kedže je dôležité, aby mlieko malo dosť tuku. Pri použití krabicového mlieka z obchodu by sa paneer nemusel podariť.
- Po pridaní citronovej resp. limetkovej šťavy začne mlieko hustnúť, chvíľku ho miešame a ked sa začne mlieko ,,zrážať", pridáme ešte dve polievkové lyžice šťavy a stíšime plameň, stále miešame.
- Ked bude mlieko úplne oddelené, odstavíme ho z ohňa a postupne ho začneme cez sitko zlievať.
Ja to robím najprv postupne, ked som to skúšala naraz, tak mi kúsky paneeru cez sitko prechádzali. Radšej volím cedenie po menších častiach, kedže z jedného litra mlieka toho veľa nie je:-)
- Ja ho scedím tak, že polievkovou lyžicou postupne naberám do sitka paneer, z ktorého postupne odtečie voda a potom ho vysypem do misky, na ktorej mám uloženú vreckovku.
Takto mi neujde ani kúsok:-)
Ak by sa niekto obával kyslej chuti vdaka citronu či limety, tak ho jednoducho prepláchnite vodou. Avšak pri 5 PL šťavy ju ja osobne necítim vôbec.
- Ked scedíme všetok paneer zbalíme ho do vreckovky a ešte ho poriadne vyžmýkame, aby z neho odtiekla zvyšná voda.
- Vyformujeme z neho placku. Zmestí sa akurát tak do dlane:-)
- Opäť ju zabalíme do vreckovky, uložíme na tanierik a zaťažíme, napr. hlbokým tanierom a pár miskami a uložíme do chladničky.
- Ak ho budete robiť na večer, tak do rána ho máte hotový a máte postarané o dobré raňajky. A to zaťaženie je dôležité, aby si paneer udržal formu, aj ked ho budete krájať.
Ked som ho robila prvýkrát, tak som ho nezaťažila a drobil sa mi a nevedela som ho vôbec odkrojiť, vždy sa mi rozpadol...:-)