Osso buco s parmezánovým baby špenátom
Autor receptu: amelie
Príprava aj varenie trvajú trochu dlhšie, ale výsledok stojí za to.
Postup
- Na fotku sa mi nevmestili všetky suroviny, ale to, čo sa sem nevošlo, každý pozná:-)))
- Plátky teľacieho mäsa osolíme, okoreníme a opečieme vo veľkej panvici na slnečnicovom oleji z oboch strán. Vyberieme na tanier a obalíme v hladkej múke. Do panvice pridáme k oleju maslo, na ktorom speníme nahrubo nakrájanú veľkú cibuľu (alebo dve menšie). Pridáme kolieska mrkvy a orestujeme dozlatista (ak treba, pridáme trochu masla alebo oleja). Podlejeme vínom a dusíme pod pokrievkou, kým sa suroviny nespoja, pridáme fond de veau (extrakt z teľacieho mäsa), podlejeme vodou a ešte chvíľu dusíme. Potom pridáme bouquet garni, ošúpané a prepolené strúčiky cesnaku, z ktorých sme vybrali nestráviteľný zelený prostriedok. Na tento základ poukladáme teľacie plátky obalené v múke a všetko zalejeme paradajkami z konzervy a paradajkovou šťavou.
- Panvicu zakryjeme pokrievkou a dusíme asi pol až trištvrte hodiny na slabom plameni. Podľa potreby podlievame vodou. Potom mäso posypeme postrúhaným parmezánom (1-2 pl), obrátime na druhú stranu, podlejeme vodou alebo ešte lepšie paradajkovou šťavou, znova prikryjeme a dusíme približne rovnaký čas, kým mäso nezmäkne.
Špenátové lístky umyjeme, odrežeme stopky a osušíme na utierke. Do širšej panvice nalejeme asi 100 ml vody, pridáme olivový olej, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Necháme zovrieť. Potom do vody vložíme špenátové lístky a necháme krátko povariť (1-2 minúty). Ak v panvici zostane voda, vylejeme ju a do špenátu môžeme primiešať trochu smotany.
Mäso s paradajkovou omáčkou naložíme na tanier, pridáme špenát ozdobený plátkami sušených paradajok a pásikmi parmezánu.
- Osso buco sa dá pripraviť aj z morčacieho stehna s kosťou. Je rovnako chutné. Prílohu si môže každý pripraviť podľa vlastnej chuti, napríklad tagliatelle...