Orechový závin

klaudicka251 - fotkaklaudicka251, 25. novembra 2012
25 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
1 ks
350 ml vlažné
6 PL
3 PL
1 KL
1 ks
2 ks
Orechová plnka:




Postup

  1. 1

    Cesto : Z mlieka, lyžičky cukru a droždia si urobím kvások, prilejem ho k preosiatej múke, pridám soľ, zvyšok cukru, olej a vajíčka a vymiesim cesto. Nechám ho kysnúť. Cesto si rozdelím na 2 väčšie ( alebo 3 menšie záviny ) a plním podľa chuti.

  2. 2

    Maková plnka: Mak sa sparí vriacim mliekom,dochutí cukrom a trochou škoricového cukru môžu sa pridať aj hrozienka,kt. si predtým sparíme a plnku natrieme na cesto. Postrúhame na plnku jablká (podľa chuti) a zavinieme. Orechová plnka: Pomleté orechy si zmiešame s vanilkovým a kryštálovým cukrom.Pridáme postrúhanú kôru z citróna alebo postačí aj citrónová šťava,premiešame a natrieme n cesto.

  3. 3

    Potrieme rozšľahanými vajíčkom a nechám ešte asi pol hodinu kysnúť. Koláč ešte potriem rozšľahaným vajíčkom a položím na vymastený plech.

Diskusia k receptu

paeva
orechový som robila v sobotu, a praskol mi, napriek tomu, že som ho popichala
tebe sa podaril
mirusa23
mozete mi poradit, ako spravne upiect zavin tak, aby mi stale nepraskol? tie tvoje su krasne.
siskam
Krásne záviny a obdivujem, že nepopraskali.
ninusik
Krasne zaviny...ja ked robiim wzdy mi popraskajuu...newiete ni poradit co robit aby mi nepraskali...dakujem
miruskafrufru
Viete mi povedat asi kolko gramov orechov mi je treba na plnku aby mi vyslo na oba zaviny ? Inak vyzeraju krasne, az sa mi slinky zbiehaju :-)
maska10
Rolady vzdy po naplneni nechajte aspon 30min.podkysnut vtedy by nemali popraskat ked idu hned do rury v teple rychlo nakysnu a prasknu ja mam takuto skusenost