Olej z trezalky (ľubovníka bodkovaného)

marcy - fotkamarcy, 5. júna 2014
Olej z trezalky (ľubovníka bodkovaného)
Foto: marcy

verím prírode,nájdem si čas na bylinky,na prípravu hojivého masážneho oleja na kĺby

15 minút
príprava

Suroviny

3 dcl (alebo olivový, slnečnicový)
podľa vôle (alebo sušené)




Postup

  1. 1

    nazberáme kvety za slnečného suchého počasia,buď usušíme,alebo dáme do oleja čerstvé.Ja stále suším,potom dám do oleja na slnečné miesto.Po pár dňoch (10-14 ) začne olej červenať.Precedím cez gázu a používam na masážne procedúry :)

Diskusia k receptu

gabriele
trezalka je velmi lieciva ci na vonkajsie alebo vnutorne pouzitie...ked sa da luhovat do oleja, netreba ju vystavovat na slnku...vyluhuje sa aj bez pritomnosti slnecnych lucov...najmenej vhodnym olejom na luhovanie je lanovy olej...pretoze rychlo oxiduje a vytvaraju sa v nom potom latky, ktore nie su pre organizmus ziaduce...
safran
@Marcy , vďaka za recept, úplne súhlasím s @gabriele , čo sa týka ľanového oleja, neskúšala si horčicový olej pre masážne využitie?
mariamka
skoda, ze uz nie je po vyluhovani tento Svatojansky olej, mava naozaj krasnu karminovu farbu, robievala som, ale tradicne so slnecnicovym olejom, vyborne na akekolvek masaze, kozne defekty, popaleniny,, a lubovnikovy caj idealny na zalaskovanie :))
radost
tiež verím prírode..skúšame..robíme..recepty v pohode..
pozor..po natretí sa nesmie ísť na slnko..bolo kdesi kedysi dávno-ked sme začínali s bylinkárením-písané..
eviana
Dobre vedieť... ďakujem za info a recept, zíde sa, ukladám :)
jozka2
lubovnik bodkovany-svatojanska bylina je vraj najucinnejsia ak sa zbiera 26.juna/na Jana/na obed o 12 hod.za slnecneho [pocasia.je velmi dobra v obdobi klimakteria a cisti mimo ineho aj hnisajuce vredy,ale nemala by sa uzivat vnutorne pocas uzivania inych liekov,pretoze znizuje ich ucinok.
marianne
...robim pravidelne kazdy rok.U nas sa mu hovori Jánsky,lebo trezalka-lubovnik ma namocnejsiu silu prave na Jána,ked sa hojana pali.Aspon tak mi to babka tlkla do hlavy.:-) @jozka2 to ma zmaknute...:-)
marcy
ďakujem za odozvu :) vnútorne užívame iba čaj, v časoch jesennej depky ( za slnečných dní by sa nemal )
tiginko
ja teda neviem, do akého oleja to nakladá kamarátka, ale tiež si veľmi chváli jeho účinky na boľavý chrbát a kolená
jozka2
prosim prepacte,zmylila som sa je to 24.6 nie 26.6.lebo Jana je 24
1x ababa
iveta150
aj ja ho robím ale dávam detský olej, ľanový sa rýchle kazí a fľašu obalím do alobalu - nie je dobré keď je ľubovník vystavený slnku - svetlu:) výborný na "nabobtnanie" stenčených platničiek, natierať len večer!!!
klaura
Tento Jánsky olej je naozaj výborný ... mám vyskúšané ... okrem boľavých kĺbov je dobrý na masáže boľavých a zdurených uzlín ...
deria
Robievam ho každoročne, nesuším, ale čerstvé nazbierané kvety zalievam olivovým olejom. Fľašu nechám na slnku, kým olej nesčervenie a dostane svoju typický vôňu, (mne pripomína niečo údené :)) Trvá to týždeň, dva. Pár kvetov zalievam aj ľanovým olejom, ten je vhodný na popáleniny. Potom po precedení je dobré olej naliať do tmavých fliaš a držať na tmavom mieste. Je to najlepšia vec, čo z Božej lekárne poznám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia