Obyčajné kapustové halušky á la pavelnemecko

Autor receptu: pavelnemecko

Ahojte varecháči.Ako som sa dostal k tomuto receptu?Hneď po revolúcii som náhodou cestoval cez stredné Slovensko a hľad ma donútil obzerať sa po gurmánskom stánku.Šťastie mi prialo.Čakal som vonku v rade!!!kým sa uvoľní miesto.Ale nebanujem.To čo tam a s akou rýchlosťou pripravili,bolo geniálne.Kapustové halušky s varenou baraninou na haluškách.Nepochopiteľne dobré a chutné.A teraz recept.

5
porcií
25 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ako som podotkol na začiatku,tak dobré jedlo musíme hneď prvú nedeľu uvariť.Stalo sa .A tu je recept. Cibuľku na drobno nakrájanú presmažíme na oleji do žltkava.Pridáme na hrubšie rezance nakrájanú kapustu/bez hlúbika/.Osmažíme a pridáme vodu/len na dno/do hrnca.Dochutíme čiern.korením,soľou,cukrom a octom./podľa chuti/a dusíme.V chuti musí prevládať čierne korenie a cukor.Tak to je prvá časť receptu.
  2. Na vyolejovaný pekáč dáme na hrubšie kúsky nakrájanú krkovičku,pekne umytú a vysušenú.Pokropíme olejom,osolíme,pridáme rascu,halabala očistený a pokrájaný cesnak.Celé to zasypeme na kocočky nakrájanou cibuľou.Dobre podlejeme vodou/cca 2-3 mm/.Dáme piecť zakryté asi pri 180 st. zhruba 1 hodinu.Pekáč z trúby vyberieme a zakrytý necháme tak.Neskúšať.Bude to príjemné prekvapenie.
  3. Poďme na halušky.To je veľmi jednoduché.Do misky dáme zmes múky,vajcia,trošku soli a vody.Zamiešame/musí byť trošku riedke./cesto.Podstatné je to hádzanie do osolenej vriacej vody.Návod.Malý drevenný lopárik,cesto naň a polievkovou lyžičkou namočenou vo vode hádžeme.Nesnažíme sa o rovnaké kúsky,ale naopak-chaos.Sem tam hodím aj ozaj veľké kúsky-všetci ich hľadajú.Pekné.3-4 minútky povariť a vyložiť s pomocou sitka do misky.Troška oleja a zamiešať.Atď.Keď sa nám to všetko podarí zrobiť v jednom časovom horizonte,tak klobúk dolu. Všetko dáme na stôl a každý si naberá podľa chuti.Halušky-kapusta-zamiešať a na vrch mäsko a pokropiť výpekom z pekáča.Vynikajúce jedlo na rodinnú oslavu.Nemám moc rád,keď dostanem hotovú porciu.Pokiaľ ste prišli až sem,tak prajem dobrú chuť.To isté aj s kuracími stehnami.