Obložený pohánkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Takisto kysnuté cesto z čisto pohánkovej múky,v slanej verzii,bryndzovo-cesnaková plnka. Cuketa,rajčiny a údená domáca klobáska ako chutný dekor:-)
15 porcií |
20 minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Očistený a uvarený zemiak rozpučíme a necháme vychladnúť. Pridáme ho k múke,v ktorej sme rozmiešali soľ,prilejeme vzídený kvások z trochy teplého mlieka,lyžičky cukru a droždia,vlejeme aj ostatok teplého mlieka a olej. Vypracujeme cesto,ktoré necháme podkysnúť na teplom mieste. Cesto som odmerala pred aj po kysnutí,hmosnosť sa vôbec nezmenila,ale cesto bolo bublinkavé,prevzdušnené.
- Plech cca 40x30cm vystelieme pečiacim papierom,potrieme ho tukom a cesto doňho rozvaľkáme pomocou pomúčeného valčeka. Pozor,veľmi sa lepí,neoplatí sa s ním pracovať na podložke,takže šup s ním priamo na plech.
- Bryndzu rozmiešame so smotanou(jogurtom) a pretlačeným cesnakom,touto plnkou potrieme cesto na plechu. Posypeme nadrobno pokrájanou cibuľou a postrúhaným syrom. Rúru zapneme na predhiatie na 220°C.
- Naukladáme naň tenké plátky cukety,kúsky rajčín a kolieska klobásky,posypeme oreganom. Takýmto štýlom obloženia si prídu na svoje aj mäsožravci,aj zeleninožravci - každý si odkrojí z tej časti ktorú preferuje. Plnka sa samozrejme môže obmeniť (potrieť paradajkovým pretlakom,obložiť šunkou,vajíčkami,tuniakom,atď.)
- Pečieme asi 20 minút. Hotový výsledok nám prezradia ružovo sfarbené okraje koláča
- Tento slaný koláč je bezlepkový,prajem dobrú chuť!