Obložený pohánkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Takisto kysnuté cesto z čisto pohánkovej múky,v slanej verzii,bryndzovo-cesnaková plnka. Cuketa,rajčiny a údená domáca klobáska ako chutný dekor:-)

15
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistený a uvarený zemiak rozpučíme a necháme vychladnúť. Pridáme ho k múke,v ktorej sme rozmiešali soľ,prilejeme vzídený kvások z trochy teplého mlieka,lyžičky cukru a droždia,vlejeme aj ostatok teplého mlieka a olej. Vypracujeme cesto,ktoré necháme podkysnúť na teplom mieste. Cesto som odmerala pred aj po kysnutí,hmosnosť sa vôbec nezmenila,ale cesto bolo bublinkavé,prevzdušnené.
  2. Plech cca 40x30cm vystelieme pečiacim papierom,potrieme ho tukom a cesto doňho rozvaľkáme pomocou pomúčeného valčeka. Pozor,veľmi sa lepí,neoplatí sa s ním pracovať na podložke,takže šup s ním priamo na plech.
  3. Bryndzu rozmiešame so smotanou(jogurtom) a pretlačeným cesnakom,touto plnkou potrieme cesto na plechu. Posypeme nadrobno pokrájanou cibuľou a postrúhaným syrom. Rúru zapneme na predhiatie na 220°C.
  4. Naukladáme naň tenké plátky cukety,kúsky rajčín a kolieska klobásky,posypeme oreganom. Takýmto štýlom obloženia si prídu na svoje aj mäsožravci,aj zeleninožravci - každý si odkrojí z tej časti ktorú preferuje. Plnka sa samozrejme môže obmeniť (potrieť paradajkovým pretlakom,obložiť šunkou,vajíčkami,tuniakom,atď.)
  5. Pečieme asi 20 minút. Hotový výsledok nám prezradia ružovo sfarbené okraje koláča
  6. Tento slaný koláč je bezlepkový,prajem dobrú chuť!