Nie je sushi ako zushi

2010 - bez fotky2010, 2. mája 2010
Nie je sushi ako zushi
Foto: 2010

V Japonsku sa stale predavaju tradicne staromodne zushi ktore nemaju riasy nori ani surove ryby a su natlacene do rozlicnych nadob ktore im davaju Zobraziť celý popisV Japonsku sa stale predavaju tradicne staromodne zushi ktore nemaju riasy nori ani surove ryby a su natlacene do rozlicnych nadob ktore im davaju tvar , v tomto pripade je to udeny pstruh zushi .Tieto zushi su tradicne popularne u ludi co su na cestach lebo vydrzia az 48 hodin ( tvrdia ze ten bambus to konzervuje plus pstruh je udeny). Takze "Toyama Zushi Masu".

2
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2  hrnceky
1/4  hrnceka
3/4  lyzicky
1 lyzica
100  g
2 1/2  hrnceka




Postup

  1. 1

    Nikdo neocakava ze pojdete otrhavat bambus do botanickej zahrady,ty ktorym rastie v zahrade su vynimka.... toto je len inspiracia na jednoduche zushi. Takze najdeme plastikovu nadobu cca 15-20cm vnutro vylozime foliou na ktoru na dno pokladame vrstvu na tenko nakrajaneho pstruha ( tradicny recept) alebo udeneho lososa ktory sa da lahsie zohnat.Na to rovnomerne rozlozime vychladenu ochutenu ryzu na sushi ( na vareche je vela receptov plus videi ako spravne pripravovat tuto kratku ryzu).

  2. 2

    Ryzu pevne natlacime tak aby bola rovnomerna vrstva po stlaceni cca 2.5cm. Najednoduchsie to ide napriklad z preglejky vyrezany kruh o niekolko milimetrov mensi ako nadoba.Preklopime velke sushi na poklop stiahneme dole foliu a velmi ostrym mokrym nozom nakrajame porcie ako tortu ( pri kazdom reze treba noz ocistit a namocit ryza sa lepi na noz.)Tak isto je dobre dat zushi do ladnicky schladit pred krajanim.

  3. 3

    Servirujeme s wasabi vmiesanou do sojovej omacky a nakladanym zazvorom. PS: Klasicke zushi je bez akejkolvek dekoracie je zabalene v bambusovych listoch a natlacene do bambusovej krabicky.

Diskusia k receptu

egreska
u nas doma pstruhy údime na Vianoce..škoda že len vtedy :-( je to fantazia..neviem či by som mala odvahu toto urobit ale chvalim foto a hlavne prevedenie ..
marlen
miý@201O , je mi veľmi sympatická tvoja snaha "odtabuizovať" suši, či zuši, urobiť z neho aj u nás bežnejšie, ale krásne, výživné jedlo, či slaný dezert. mamka mi v detstve vždy pripomínala -jedz rybu s ryžou, potom to je plnohodnotné jedlo, s hranolkami jedia rybu iba briti......................takže to chce iba ryžový ocot a wasabi, /dá sa použiť aj ostrá dijondká horčica, alebo chren./ s manželkou ho máme radi a robievame často aj hosťom - híkajú, snobi naši milí, mám ich rád......
honestka
vyzera to velmi lakavo, udene pstruhy si objednavame na farme,takze na buduce viem novu obmenu, dakujem
sjuz
krásne:) my na údeného pstružíka chodievame do Jelky, robia tam úžasné variácie z rýb, pstruhové carpaccio s wasabi a sójovou omáčkou.
Sushi milujem, aj si občas urobím, ale toto, čo si pripravil, 2010 je umelecké dielo:)!



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia