Nie je sushi ako zushi

Autor receptu: 2010

V Japonsku sa stale predavaju tradicne staromodne zushi ktore nemaju riasy nori ani surove ryby a su natlacene do rozlicnych nadob ktore im davaju tvar , v tomto pripade je to udeny pstruh zushi .Tieto zushi su tradicne popularne u ludi co su na cestach lebo vydrzia az 48 hodin ( tvrdia ze ten bambus to konzervuje plus pstruh je udeny). Takze "Toyama Zushi Masu".

2
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nikdo neocakava ze pojdete otrhavat bambus do botanickej zahrady,ty ktorym rastie v zahrade su vynimka.... toto je len inspiracia na jednoduche zushi. Takze najdeme plastikovu nadobu cca 15-20cm vnutro vylozime foliou na ktoru na dno pokladame vrstvu na tenko nakrajaneho pstruha ( tradicny recept) alebo udeneho lososa ktory sa da lahsie zohnat.Na to rovnomerne rozlozime vychladenu ochutenu ryzu na sushi ( na vareche je vela receptov plus videi ako spravne pripravovat tuto kratku ryzu).
  2. Ryzu pevne natlacime tak aby bola rovnomerna vrstva po stlaceni cca 2.5cm. Najednoduchsie to ide napriklad z preglejky vyrezany kruh o niekolko milimetrov mensi ako nadoba.Preklopime velke sushi na poklop stiahneme dole foliu a velmi ostrym mokrym nozom nakrajame porcie ako tortu ( pri kazdom reze treba noz ocistit a namocit ryza sa lepi na noz.)Tak isto je dobre dat zushi do ladnicky schladit pred krajanim.
  3. Servirujeme s wasabi vmiesanou do sojovej omacky a nakladanym zazvorom. PS: Klasicke zushi je bez akejkolvek dekoracie je zabalene v bambusovych listoch a natlacene do bambusovej krabicky.