Nie je sushi ako zushi
Autor receptu: 2010
V Japonsku sa stale predavaju tradicne staromodne zushi ktore nemaju riasy nori ani
surove ryby a su natlacene do rozlicnych nadob ktore im davaju tvar , v tomto pripade
je to udeny pstruh zushi .Tieto zushi su tradicne popularne u ludi co su na cestach lebo
vydrzia az 48 hodin ( tvrdia ze ten bambus to konzervuje plus pstruh je udeny). Takze
"Toyama Zushi Masu".
2 porcie |
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Nikdo neocakava ze pojdete otrhavat bambus do botanickej zahrady,ty ktorym rastie v zahrade su vynimka.... toto je len inspiracia na jednoduche zushi. Takze najdeme plastikovu nadobu cca 15-20cm vnutro vylozime foliou na ktoru na dno pokladame vrstvu na tenko nakrajaneho pstruha ( tradicny recept) alebo udeneho lososa ktory sa da lahsie zohnat.Na to rovnomerne rozlozime vychladenu ochutenu ryzu na sushi ( na vareche je vela receptov plus videi ako spravne pripravovat tuto kratku ryzu).
- Ryzu pevne natlacime tak aby bola rovnomerna vrstva po stlaceni cca 2.5cm.
Najednoduchsie to ide napriklad z preglejky vyrezany kruh o niekolko milimetrov mensi ako nadoba.Preklopime velke sushi na poklop stiahneme dole foliu a velmi ostrym mokrym nozom nakrajame porcie ako tortu ( pri kazdom reze treba noz ocistit a namocit ryza sa lepi na noz.)Tak isto je dobre dat zushi do ladnicky schladit pred krajanim.
- Servirujeme s wasabi vmiesanou do sojovej omacky a nakladanym zazvorom.
PS: Klasicke zushi je bez akejkolvek dekoracie je zabalene v bambusovych listoch a natlacene do bambusovej krabicky.