Nekysnutý sladký chlebík (Írsky sódový chlieb na sladko)

Autor receptu: janikbj

Toto bol pôvodne recept na tradičný írsky sódový chlebík. Oni ho robia na slano a jedia s mäsom, ja som si recept trošku upravila a je viac do sladka. Jeme ho ako vianočku na raňajky (olovrant) s maslom a džemom,ale je super aj ako zákusok ku káve alebo čaju s jahodovým džemom a šlľahačkou. Podľa rozpisu bude chlebík len jemne sladký, tak kto má rád vyslovene sladké pečivo,nech pridá viac cukru. Dobrá alternatíva vianočky pre tých, čo nemôžu droždie.

7 minút
príprava
30 minút
na 150-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame si suché a mokré prísady. Hrozienka zvyknem na chvíľu namočiť do vriacej vody. Vareškou spolu všetky suroviny dobre vymiešame a vo vymastenej a múkou vysypanej forme (väčšia bábovková, resp. veniec s priemerom 23cm alebo hranatá chlebíková forma rozmer cca 23x13cm) upečieme do zlata. Teplota pečenia podľa konkrétnej rúry, taká, na akej pečiete zákusky. Či je chlebík hotový vyskúšame špajlou. Ja ho pečiem cca 30 min. Chlebík vydrží v zatvorenej dóze alebo sáčku vďaka kyslému mlieku vláčny a chutný aj niekoľko dní.