(Ne)hubová kyslá polievka (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Polievky ľúbime. Aj klasiku. A sem-tam ju "vylepšíme". Základom tejto je kyslá zemiaková polievka. A preto (ne)hubová, lebo huby sú skryté v taštičkách :-) (ak sa pri varení taštičiek niektoré z nich neotvoria :-) )

6
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu očistíme a štvrť z nej rozoberieme na lupene. Očistenú koreňovú zeleninu postrúhame nahrubo.
  2. Cibuľové lupene opečieme na troche oleja. Pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu a premiešame.
  3. Zalejeme vodou a privedieme do varu. Pridáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky, ďalšiu štvrť cibule (vcelku), bobkový list, guličky nového a čierneho korenia, bujón a krátko povaríme.
  4. Zahustíme hladkou múkou. Varíme, kým zemiaky nie sú mäkké. Na konci pridáme kyslú smotanu (ja si dám kyslú smotanu najprv do misky a po troške do nej zamiešavam polievku a takto zahriatu kyslú smotanu vlejem do ostatnej polievky v hrnci za stáleho miešania, stále varím na miernom ohni). Dochutíme soľou a cukrom. Do uvarenej, horúcej polievky vložíme hubové taštičky (viď nižšie). (ps: uvarila som 1,5l polievky)
  5. Hubová plnka do taštičiek: Zvyšnú cibuľu (ostalo nám ešte pol cibule) a huby pokrájame nadrobno. Cibuľu orestujeme na troche oleja, pridáme rascu, huby, osolíme a dusíme (až kým „nevydusíme“ vodu z mrazených húb – ak použijeme mrazené huby).
  6. Taštičky: Dáme variť vodu na taštičky. Z polohrubej múky, vajca, štipky soli a trochu vody vypracujeme vláčne cesto
  7. Na pomúčenej doske natenko rozvaľkáme.
  8. Naplníme hubovou plnkou napr. takto...
  9. ...
  10. Moje taštičky sú dnes celkom pekne nepravidelné :-))), krájané radielkom majú pekný vlnkovaný okraj :-))). Zvyšky cesta nakrájame na širšie rezance.
  11. Taštičky a rezance uvaríme v osolenej vode. Ak by sa niektorým hubám chcelo z taštičiek von, nevadí. Keď ich spolu s taštičkami vložíme do polievky, aspoň hneď (ešte predtým ako sa zahryzneme do taštičiek), budeme vidieť, že je to aj hubová polievka :-)))
  12. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou a kolieskom citróna