Návykové karamelové kocky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 23. apríla 2016

Našla som ich na maďarskej stránke a hneď ma zaujali plnkou. Karamel milujem, príprava zákuska nie je zložitá a zdĺhavá, tak nebolo čo riešiť. Zobraziť celý popisNašla som ich na maďarskej stránke a hneď ma zaujali plnkou. Karamel milujem, príprava zákuska nie je zložitá a zdĺhavá, tak nebolo čo riešiť.

40 minút
príprava
18-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
100 g
120 g
1 PL
1 ČL
Krém:
1 ks (cca 400g)
250 g
3 ks
5 plátky
5 - 6 PL




Postup

  1. 1

    Vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme so štipkou soli a s cukrom na pevný sneh, po jednom do neho zašľaháme žĺtka. Mleté orechy zmiešame s práškom do pečiva a múkou, potom po častiach a jemne pridáme do snehu, aby sme ho veľmi neubili. Vylejeme a urovnáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Môj má rozmery 31x35cm.

    Návykové karamelové kocky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečieme v predom vyhriatej rúre na 180°C 18-20 minút, aby sa veľmi nevysušilo. Moja predloha (http://extremesilverblog.com/hu/receptek/csodalatos-karamell-szelet-elmondhatom-hogy-a-csalad-kedvence-lett) sa rôzni v niektorých častiach, recept som si upravila podľa seba. Upečený plát necháme mierne vychladnúť, potom odstránime papier a plát necháme v plechu úplne vychladnúť. Ja som nechala plát po stiahnutí papiera takto, lebo vrch bol hrboľatejší.

    Návykové karamelové kocky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme plnku. Ak nemáme karamelové Salko, obyčajné povaríme dve hodiny na miernom ohni deň predtým, aby stačilo dobre vychladnúť. Všetky suroviny som mala izbovej teploty. Do Salka som dôkladne zamiešala mascarpone.

    Návykové karamelové kocky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plátky želatíny som namočila v malom množstve vody, aby zmäkli, potom som ich zahrievala veľmi pomaličky, a stále miešajúc, kým sa úplne rozpustili. Želatína nesmie vrieť.

    Návykové karamelové kocky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, vlejeme do plnky a dobre premiešame. Hneď vyšľaháme pevný sneh z bielkov a obracajúc ho vmiešame tiež do plnky.

    Návykové karamelové kocky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odložíme na pár minút do chladničky, aby plnka trocha spevnela, ale nie nadlho, aby sa dala liať a urovnať. Zatiaľ som plát cesta obopla takouto rozťahovateľnou manžetou.

    Návykové karamelové kocky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plnku po vyliatí na korpus urovnáme a uložíme do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc. Dbajme dopredu na to, aby sa plech či podložka zmestili do chladničky. Na druhý deň zákusky pokrájame ľubovoľne, ja som ich rezala v horúcej vode namočeným a následne utretým nožom na menšie kocky, ktoré sa zmestia do papierových košíčkov. Okrem okrajov zostalo 36 krajších kociek.

    Návykové karamelové kocky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Môžeme ozdobiť aj drobnými cukrárenskými ozdobami, ja som najskôr skúsila podľa predlohy čokoládovú polevu, čo steká po okrajoch. Zdalo sa mi však, že toľko polevy nenechá vyniknúť karamelovej plnke, preto som zvyšok poliala len cik-cakovo takýmto pomocníčkom.

    Návykové karamelové kocky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Poliate necháme znova v chlade stuhnúť, potom podávame buď samostatne...

    Návykové karamelové kocky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...alebo v košíčkoch. Tie sú praktické aj pre návštevu a dodajú nízkemu zákusku šmrnc. Cesto od plnky výborne zmäkne, plnka je skvelá, penová a nepresladená. Oproti originálu som ubrala v ceste 50g a do plnky som cukor vôbec nedala, Salko je sladké dosť. Nám veľmi chutí, už z neho veľa neostalo, preto som mu dala ten názov:-) Pekný víkend vám prajem.

    Návykové karamelové kocky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
@Kukulinka71 oh, ty mi, holka moje, dáváš!! Za prvé tým receptom! a za druhé vychytávkou - roztahovatelná manžeta!! Nemám slov. Tiše zírám. A také - budu tě muset zapuškovat, bo mě chytly chutě neskutečné!! Díky za recept!! Ukládám a hlavně - začnu pátrat po té manžetě!! OMG - se dějí novinky, o kterých nemám tucha!! K tomu chutě na sladké, chjo Si - ako vždy - úžasná! Sednu na kolo a jedu k tobě!
dzejsik
skvelý názov :D a veľmi pekný koláčik samozrejme ;)
babav
Lakavy zakusok vizualne a urcite je aj velmi chutny @kukulienka71 .
Jedine co ma odradza su surove bielka a zelatina , nemam s nou
dobre skusenosti, ale recept sa mi velmi paci. 5*.
monty469
Tak to je parádny zákusok:-) Hneď by som sa dala pozvať. Tá manžeta to je dobrá vychytávka. Ukladám, ten krém sa mi páči
terinka55
Vyzerá parádne, určite aj skvelá chuť. Ponúkla by som sa :-) Veľká pochvala k Tebe letí aj s piatimi *****!
martamm
Genialne rezy, lakaju hned na prvy pohlad, paci sa mi vyber ingrediencii, aj celkom lahka priprava, dufam, ze ich zvladnem aspom tak, ako Ty. Prosim Ta @Kukulienka kde si kupila tu vec na zdobenie cokoladou? netusim nazov, budem Ti vdacna za odpoved :))))))))))
kukulienka71
Ďakujem všetkým, @sweetlaab , @dzejsik , @monty469 , @3sandra3 , @terinka55 aj ďalším za krásne komentáre.
@haji , ty máš dar vždy originálne zalichotiť, ďakujem:-) tá manžeta je vysoká 6cm a uplatní sa teda dobre aj pri vyšších zákuskoch, mám rada praktické pomôcky.
@radost , veršík od teba veľmi milý, uvítala by som vás s @haji aj v tejto chvíli...
milá @babav , surové bielka sa možno dajú aj nad parou našľahať a tak prehriať, trebalo by skúsiť. Želatína ti nerobí dobre, či sa nepodarí tak, ako by mala? Ja mám túto plátkovú rada, dobre sa s ňou pracuje.
@martamm , ty ich zvládneš lepšie, si šikovná cukrárka;-) použi o niečo menší plech, budú vyššie. To zdobítko mám už nejaký čas a fakt si nepamätám, či som ho kúpila v zahraničí či doma, ale určite ťa upovedomím, ak na to prídem. Pekný večer želám:-)
havino
hmm, karamel, podľa surovín lahoda, ale vieš čo ma napadlo, ja by kludne, aj si recept uložím a ak bude komu, budem sa snažiť aj ho použiť, lebo karamel ja môžem, tak by som bielka nahradila vyšľahanou smotanou, kedže želatína, nemal by byť problém, salko, mascarpone a šľahačka, pekný zákusok
kukulienka71
@Babav (23.4.2016 15:13)

vďaka tebe som sa dostala v čítaní až k pasterizácii vajec v domácich podmienkach.:-) pasterizácia má zničiť možné patogény bez výraznejšej zmeny v konzistencii suroviny, takže pasterizované bielko sa dá našľahať do rovnako tuhej peny. Vraj. To je aj to šľahanie nad parou.
babav
Dakujem za dobre rady a napady s bielkom aj slahackou . Ste sikulky :-).
mesiar50
Spravila si prekrásne kocky a nepochybujem o tom, že aj prekrásne chutia.Si prvotriedna šikulka.
Kk +☆ ☆ ☆ ☆ ☆
haji
@Kukulienka71 (23.4.2016 21:57)
Tobě lichotit nemusím, jen popisuji jak cítím tvá díla. A děkuji za pozvání! Jasné, že to je nadsázka, bo i kdybych přijela, mohu se jen dívat a nebo papat korpus. Tuky teď nejsou nic pro moji maličkost. Přeji krásnou neděli!
marienka44
@Haji (24.4.2016 08:48)

Pozrela som si link a ja by som to tiež chcela, lebo s ozdobným vreckom neviem robiť. Dá sa to objednať?
tinkaj
Milá Kukulienka, opäť jeden z pekných receptov, ktoré ukladám do KK. Ste veľmi šikovná. Klobúk dole:) Pečenie nie je mojou doménou, rada varím a skúšam kdečo nové ,ale tento ,,šutemín":) určite skúsim a dám vedieť.
haji
@Marikafil (24.4.2016 11:38)
Jsi byla rychlá, já to hledala u Tescomy /ale marně/, pak jsem trefila výše uvedený odkaz, ale pozdě jsem zjistila, že už není v nabídce. Dedra mě nenapadla. Díky.
mika2
karamelove velmi lubim, tvoj zákusok je krasny 5*
ivav
Vkusné rezy, krásne naaranžované! Vyskúšam ich, ale zdvojnásobím množstvo surovín na korpus.
babkamt
Koláčik má vhodný názov:-) Rezy vyzerajú naozaj návykové. Sneh sa dá vyšľahať aj nad parou ako pri pusinkách. Koláčik dostáva 5*, kk. Tiež mám doma to zdobítko už asi rok, no ešte som ho nepoužila.
marienka44
Ešte malá poznámka: V postupe prípravy v bode 1 si zabudla na 100 g cukru. Pravdepodobne ho pridávaš do vyšlahaného snehu, ktorý od cukru výrazne stuhne.
kukulienka71
Dnes repete so zmenami: menší plech( 22x32), miesto mascarpone 150ml šľahač.smotany, kvôli tomu 6 plátkov želatíny, a sneh z 2 bielkov som vyšľahala a potom za stáleho miešania prehriala nad parou.


1x staja




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia