Návykové karamelové kocky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Našla som ich na maďarskej stránke a hneď ma zaujali plnkou. Karamel milujem, príprava zákuska nie je zložitá a zdĺhavá, tak nebolo čo riešiť.

40 minút
príprava
18-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme so štipkou soli a s cukrom na pevný sneh, po jednom do neho zašľaháme žĺtka. Mleté orechy zmiešame s práškom do pečiva a múkou, potom po častiach a jemne pridáme do snehu, aby sme ho veľmi neubili. Vylejeme a urovnáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Môj má rozmery 31x35cm.
  2. Pečieme v predom vyhriatej rúre na 180°C 18-20 minút, aby sa veľmi nevysušilo. Moja predloha (http://extremesilverblog.com/hu/receptek/csodalatos-karamell-szelet-elmondhatom-hogy-a-csalad-kedvence-lett) sa rôzni v niektorých častiach, recept som si upravila podľa seba. Upečený plát necháme mierne vychladnúť, potom odstránime papier a plát necháme v plechu úplne vychladnúť. Ja som nechala plát po stiahnutí papiera takto, lebo vrch bol hrboľatejší.
  3. Pripravíme plnku. Ak nemáme karamelové Salko, obyčajné povaríme dve hodiny na miernom ohni deň predtým, aby stačilo dobre vychladnúť. Všetky suroviny som mala izbovej teploty. Do Salka som dôkladne zamiešala mascarpone.
  4. Plátky želatíny som namočila v malom množstve vody, aby zmäkli, potom som ich zahrievala veľmi pomaličky, a stále miešajúc, kým sa úplne rozpustili. Želatína nesmie vrieť.
  5. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, vlejeme do plnky a dobre premiešame. Hneď vyšľaháme pevný sneh z bielkov a obracajúc ho vmiešame tiež do plnky.
  6. Odložíme na pár minút do chladničky, aby plnka trocha spevnela, ale nie nadlho, aby sa dala liať a urovnať. Zatiaľ som plát cesta obopla takouto rozťahovateľnou manžetou.
  7. Plnku po vyliatí na korpus urovnáme a uložíme do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc. Dbajme dopredu na to, aby sa plech či podložka zmestili do chladničky. Na druhý deň zákusky pokrájame ľubovoľne, ja som ich rezala v horúcej vode namočeným a následne utretým nožom na menšie kocky, ktoré sa zmestia do papierových košíčkov. Okrem okrajov zostalo 36 krajších kociek.
  8. Môžeme ozdobiť aj drobnými cukrárenskými ozdobami, ja som najskôr skúsila podľa predlohy čokoládovú polevu, čo steká po okrajoch. Zdalo sa mi však, že toľko polevy nenechá vyniknúť karamelovej plnke, preto som zvyšok poliala len cik-cakovo takýmto pomocníčkom.
  9. Poliate necháme znova v chlade stuhnúť, potom podávame buď samostatne...
  10. ...alebo v košíčkoch. Tie sú praktické aj pre návštevu a dodajú nízkemu zákusku šmrnc. Cesto od plnky výborne zmäkne, plnka je skvelá, penová a nepresladená. Oproti originálu som ubrala v ceste 50g a do plnky som cukor vôbec nedala, Salko je sladké dosť. Nám veľmi chutí, už z neho veľa neostalo, preto som mu dala ten názov:-) Pekný víkend vám prajem.