Nátierka z vlašských orechov a paradajok fotorecept

elixir - fotkaelixir, 18. októbra 2013
Nátierka z vlašských orechov a paradajok (fotorecept)
Foto: elixir

Pikantná nátierka s orechami a paradajkami.

3-4
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 g
3 ks
0,5 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
0,5 ČL
0,5 ČL
 (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Nachystáme suroviny.

    Nátierka z vlašských orechov a paradajok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Orechy nasekáme na drobno a opražíme na panvici, takisto paradajky nakrájame na drobno.

    Nátierka z vlašských orechov a paradajok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Orechy necháme chladnúť, medzitým si pripravíme zmes zo všetkých zvyšných surovín... (okrem čerstvej petržlenovej vňate)

    Nátierka z vlašských orechov a paradajok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď orechy vychladnú, pridáme ich k paradajkám a rozmixujeme ich spolu na pyré. Toto potom primiešame k pripravenej korenenej zmesi a pred podávaním dáme na 20 minút vychladiť do chladničky.

    Nátierka z vlašských orechov a paradajok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame s čerstvou petržlenovou (príp. inou) vňaťou a zeleninou. Množstvo nátierky vyjde na 3-4 kúsky pečiva. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

frezia
Paci sa mi tvoj recept,zaujima ma ten extrakt z drozdia (Hefeextrakt). Dostat ho v Alnatura ? Alebo kde ho kupujes? Dakujem.
izabella929
tvoja nátierka môže byť iba vynikajúca...všetky suroviny mám rada, takže určite vyskúšam.-))
neposed
Tvoj recept ma velmi zaujal, to musi byt vyborne. Aj ja poprosim odpoved na ten extrakt, tiez neviem, kde k tomu prist. Dakujem
elixir
@frezia @neposed Hefeextrakt mám z BIO Company, producent sa volá Erntesegen. Podľa mňa v BIO obchodoch by to mali mať. Našla som aj nejaký záznam na internete týkajúci sa Alnatury, takže aj napr. v DM to teoreticky môžu mať. Na obale je napísané, že je to nátierka (pre mňa je chuť príliš výrazná na to aby som si to len tak natrela na pečivo) a aj dobrá koreniaca zmes. Dúfam, že vám to pomôže. :)
@izabella929 ďakujem a prajem nech chutí :)
eviana
@elixir , nátierka vyzerá famózne... čo sa týka konzistencie aj použitých surovín... chválim, tlieskam, ukladám, vyskúšam... 5* :)
evanaaa
Ak by som chcela robiť, niektoré suroviny by mi možno chýbali, ale myslím, že sa dá aj bez nich....? Ten drožďový extrakt napríklad, ale asi by to nemalo tú pravú chuť. Len ak pikantné, tak by som tam dala aj niečo z chilly, alebo inú štipľavú papričku.
elixir
@evanaaa možno by si mohla roztopiť trochu čerstvého droždia a pridať málinko chilly či feferónovej pasty... nebude to úplne to isté, ale môže byť dobré :)
ja idem akurát pripraviť túto nátierku znovu :)
frezia
Uz som ju kupila v Alnatura vo Wilmersdorfer Arkaden.
sisok
neviem kde tu v FR najdem extrakt z drozdia, este som to nikdy nepouzila, ale urcite ked najdem, tak skusim :) super, som sa zase nieco nove naucila :) dakujem
elixir
No a ešte sa chcem podeliť o skúsenosť, ktorú som dnes nadobudla. Pri chuti tejto nátierky veľmi rozhoduje vek a horkosť orechov. Na prvý raz som mala šťastie a nátierka bola z čerstvých orechov, no včera som si musela ísť dokúpiť a tie už boli podľa chuti staršie a horké, čo sa samozrejme odrazí i na chuti nátierky. Dočítala som sa, že namočiť orechy na pol hodinu do vody predtým, než sa nejako upravujú ďalej, by malo zabrať na zbavenie ich nahorklej chute.
frezia
@elixir v Charlottenburgu,v blizkosti Wilmersdorferstraße. Ale teraz je to uz aj tak Charlottenburg - Wilmersdorf.
irenaw
vyzerá to dobre. zvyknem do polievok a nátierok pridávať marmite, myslíš, že by to mohlo byť podobné?
elixir
@irenaw niečo s názvom marmite som zatiaľ nejedla, ale aspoň podľa fotiek to vyzerá podobne - tmavohnedé a husto ťahavé :)



irenaw
farba a konzistencia sedia, hádam to bude podobné. na prvej fotke to je tá fľaštička so žltým vrchnákom? pozriem niekde.
elixir
@frezia Hauptmann je tu veľká ikona :)
@irenaw áno, na fotke to má žltý vrchnák. Ale "Yeast extract" a "Hefeextrakt" je vlastne to isté, len v inom jazyku... Marmite ale musí byť lepšie, keď ho aj mačka obhrýza, Hefeextrakt som s mačkou ešte nevidela... :))
mijaita
Tahle pomazanka je take dobra, přidala jsem trošku tebi. Mám pomazánky ráda, ty tvé mi přišly k chuti. Dobrá inspirace. Děláš i tu slunecnicovou s olivama? Ta mi také chutná.


1x elixir
elixir
@mijaita krásna foto, som moc rada, že Ti chutila... presne túto a tú paradajkovo-slnečnicovú máme aj my doma najradšej :)
methi
Recept som si upravila podla mne dostupnych surovin, ale je to vynikajuca inspiracia. Dakujem :)



elixir
@methi ďakujem, že si sa ozvala, a fotka je moc moc krásna - možno, ak sa Ti chce, napíš aj čo si zamenila :)
elixir
Mňam a z kešu :) To je už nová nátierka a krásna, pripravím na zajtra na raňajky.
methi
:) daj potom vediet, ci aj tato verzia vam chuti. U nas su vlasske velmi drahe a vacsinou ich ani nemaju. A ak maju su vlhke a plesnive. A vnatku som zrovna nemala ziadnu, koriander mi este len klici, tak som ostrihala bazalku na balkone, aj tak potrebovala uz trocha novu frizuru :) Ale pekne tu natierku prevonala.
1x elixir




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia