Nakladaný Hermelín

raul - bez fotkyraul, 2. septembra 2012
Nakladaný Hermelín
Foto: raul

Toto je moja obľúbená pochúťka k pivu, ktorú som si zamiloval v jednom z bratislavských podnikov. Podobný recept som našiel na internete a mierne Zobraziť celý popisToto je moja obľúbená pochúťka k pivu, ktorú som si zamiloval v jednom z bratislavských podnikov. Podobný recept som našiel na internete a mierne prispôsobený mojim chutiam ho posúvam ďalej.

8
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

5 ks
1 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kapiu, čierne olivy, sušené paradajky, cesnak, bobkový list, korenie 4 farieb, provensálske bylinky (tymián, oregano, rozmarín a saturejka - je možné to kúpiť v pohode ako pack) a samozrejme hermelín.

    Nakladaný Hermelín - obrázok 1
  2. 2

    Hermelín som rozkrojil na polovicu a na štvrtinky, na ne som položil sušenú paradajku, čiernu olivu, pár guličiek korenia a bylinku z provensálskeho packu. Na dno pohára je dobré uložiť "čokoľvek", aby bol syr čo v najmenšom kontakte so sklom. Ja som dal bobkový list, bylinky a kapiu a cesnak. Obloženú štvrtinku hermelínu som preložil druhou a postupne ich vložil do pohára.

    Nakladaný Hermelín - obrázok 2
  3. 3

    Medzi každú vrstvu syra je dobré vložiť zvyšné suroviny (bobkový list, kapiu, korenie, olivy, sušené paradajky, bylinky) a vypchať tak pohár, aby bola spotreba oleja o to nižšia. Nakoniec pohár zalejeme olivovým (ale vraj je v pohode aj slnečnicovým) olejom tak, aby boli suroviny ponorené.

    Nakladaný Hermelín - obrázok 3
  4. 4

    Pohár otočíme, aby sme z neho dostali bublinky vzduchu a necháme 1-2 týždne nechať vstrebávať všetky tie chute. Odporúčania na dobu státia som našiel rôzne. Osobne som 4 dni nechal pohár v kredenci pri izbovej teplote a potom som ho na týždeň odložil do chladničky. Po otvorení vydrží vraj týždeň-dva v chladničke, ale tak podľa mňa taká dlhá doba nehrozí;)

    Nakladaný Hermelín - obrázok 4

Diskusia k receptu

valeri
Takéto niečo zbožňujem ... :-)). Robievam, tiež s rôznymi obmenami, čo sa týka zeleniny a byliniek.
lacquer
Zaujímavé, ja som čítala, že olivový nie je na nakladanie dobrý, že sa syr rozpadne. Vždy používam slnečnicový a zrazu takáto info. Skúsim
raul
@lacquer :urcite moze byt aj slnecnicovy:-),mnoho ludi nema rado chut olivoveho napr. Cital som, ze ich mozno aj zmiesat v pomere 1:1
izabella929
už sa dávno chystám toto urobiť...ale nemám taký zatvárací pohár...krásne to vyzerá a iste je to aj veľmi chutné.-)
lacquer
Pohár môže byť klasický s patentným uzáverom, nemusí byť špeci takýto
orchidea
nádherne vyzerá tvoj syr...robievam tiež ale podľa iného receptu, určite vyskúšam aj tvoj, páči sa mi...kúpim syr a ostatné všetko čo treba mám doma...vďaka za recept...
raul
dakujem, nech sa vydari;)
medovnicek
musím takéto niečo konečne urobiť pre môjho chlapa, ktorý tieto veci zbožňuje
cica2
júúúúj toto zbožňujem, perfektný recept! :-)
micho
ďakujem za pripomenutie receptu, už dávno som ho nepripravoval, takže v najbližšej dobe hermelín naložím.
mijaita
@raul a ostatní, nedávejte cibuli, pokud chcete nějakou dobu uchovat. Kvasí !!
Tenhle a podobné recepty, lišící se pouze přidaným kořením, frčí už osmdesátých let minulého století, kdy se nakládal hermelín do nízkých skleniček od ryb v majonéze. Nebyl tehdy tak drahý a dělalo se to často. Pak se začal krájet do oleje na osminky. Posléze se recept začal vylepšovat a došlo i na cibuli. A po pár dnech se zjistilo, že je vše zkvašené a nedobré.
Kolečka cibule spařím, posléze vymnu se solí a s citronem a každý si přidá k sýru kolik chce.
To je moje doporučení a zkušenost.
mijaita
Chutnější je olej řepkový, jemný, nebo slunečnicový. Olivový je těžký a zbytečný.
cistinka
@mijaita to máš pravdu. Moja dcéra takto nakladala hermelín, asi 15 kusov že k Silvestru. Nedala si povedať ohľadne cibule, dala jej tam dosť a všetko sa pokazilo - zakvasilo a nebolo to jedlé. Toľká škoda...
mijaita
@cistinka bohužel ale lidé netuší, čím se to stalo, že se to pokazilo. Doporučila bych @raul aby cibuli ze surovin odstranila a naopak cibuli viditelně nedoporučila pro případ, že hermelín nemá byt co nejdřív zkonzumován. V tom přípedě se ale zas nestihne rozležet s kořením.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia