Nakladané papričky Jalapeňos

kimlo - fotkakimlo, 20. júla 2011
Nakladané papričky Jalapeňos
Foto: kimlo

Jedna z možností, ako zúžitkovať úrodu čerstvých chilli papričiek. Týmto spôsobom možno použiť aj iné druhy papričiek s hrubšou mäsitou dužinou.. (Fresno, Serrano..)

20 minút
príprava
25 minút
na 100 °C

Suroviny

podľa potreby
100 ml
2-3 ks stredná
2-3 ks stredná
nemusí byť... menší
1 ks hlávka
600 ml
1 PL
2 ks
1/2 KL
1 štipka
1 štipka
1 PL




Postup

  1. 1

    Chilli papričky umyjeme a na špičke narežeme dokríža, aby nálev mohol vniknúť dovnútra. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, mrkvu na kolieska, karfiol na mensšie ružičky, a cesnak rozdelíme na strúčiky a olúpeme.

    Nakladané papričky Jalapeňos - obrázok 1
  2. 2

    Na širšej panvici (ja som použil liatinový wok), rozohrejeme olivový olej, pridáme chilli, cibuľu, mrkvu, karfiol a cesnak. Na strednom plameni opekáme asi 10 minút, miešame a obraciame.

    Nakladané papričky Jalapeňos - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme ocot, soľ, bylinky a cukor, a privedieme do varu.

    Nakladané papričky Jalapeňos - obrázok 3
  4. 4

    Na slabom plameni povaríme asi 5 minút.

    Nakladané papričky Jalapeňos - obrázok 4
  5. 5

    Naplníme do pohárov, zalejeme nálevom z panvice, uzatvoríme, a vo vodnom kúpeli povaríme 10 minút. Po otvorení vydržia v chladničke 1 až 2 mesiace.

    Nakladané papričky Jalapeňos - obrázok 5

Diskusia k receptu

alena45
Ahoj, Mirko, ako to, že sa Ti viečka chytili, keď tam máš olej ? Ja s tým mám stále problém. A To už máš tohoročnú úrodu ?
jody
kápiu v oleji zbožňujem, toto budem tiež :-)
kimlo
Ali, viečka mi chytili aj s olejom, hlavné je aby boli okraje pohárov a viečka pri zatváraní suché a čisté. Áno je to tohtoročná úroda, už začínajú dozrievať. Tento rok mám 26 druhov chilli papričiek.
evusik
krásna úroda... a tie farby priam lákajú k vyskúšanie, bohužial ten môj nemá rád moc štiplavé .-)
marcy
super recept,vyhrajkaný ...vlastná delikatesa,palec hore :o)
alena45
gratulujem k úrode, tento rok obídem asi skrátka, nedarili sa plantičky, ale niečo samozrejme mám aj ja. Robila som včera cukiny v oleji a zo štyroch pohárov mi tri nechytili ani na druhýkrát. Budem prosiť od Teba súhlas na zverejnenie receptu. Dúfam, že sa večer na tretíkrát chytia tie nepodarené viečka. Zatiaľ sa nevzdávam.
kimlo
Jasne, kľudne zverejni, s každým dobrým receptom sa treba podeliť...:-)
2010
Parada, krasne spravene, aj ja som sa tesil ze z mojich daco vyrobim ....isiel som na dovolenku ,a potvory co ziju v mojej zahrade vsetko zozrali, sorry jeden krik nechali na pokoji...."Bhut Jolokia".
bozulka
Pane bože,to je krása,hold-Záhorák je Záhorák...Závidím až je mi hamba...
zmmm
miesto papričiek môžu byť baranie rohy?
kimlo
Myslím že áno..ale na baranie rohy mám iný recept..:-)
zmmm
ak môžem, tak si poprosím recept na baranie rohy poslať lzuzana@zoznam.sk ďakujem
mataliptak
mnaaam chilli papričky to je moje :-D doma nechápu ako to tak možem jesť a vidím , že nie som sama :-D vyzerá to skvele ...
sjuz
júúj, skvelé, a krásne fotky a postup! týmto receptom si mi urobil radosť:), KK! Tiež už postupne strihám úrodu, ale taký frajer ako ty nie som, na teba nemám:)
oliva7
Dnes som v takejto horúčave stála pri sporáku a robila papričky podľa tvojho receptu.Vyzerajú nádherne a dúfam že budú aj také chutné :-)
Dám vedieť po degustácii :-)))
medovnicek
Záhoráčka zdraví Záhoráka, tie papričky vyzerajú eňo-ňuňo, ja zaváram baranie rohy, almy a do nich zvyknem čili papričky pridávať, raz mi partner priniesol síce krásne, ale také "echte" štipľavé a ja som pravda chcela, aby v pohároch krásne vyzerali, tak som ich prerezala, aby bolo vidieť aj semienka. No čo ti poviem, poháre vyzerali nádherne, ale papať ich mohli len tí najodvážlivejší, lebo od pusy im šľahal plameň. Ale zjedli sa aj tak a ja som sa do budúcnosti poučila...
mirkol
ahoj, vypadá to dobře, ale nesedí mi ten ocet. Kolik má % ? neředí se to ještě vodou, ta mi tam chybí.
mirkol
díky, prubnu to a dám vědět. Dnes jsem sklidil :-)
kimlo
Pri zberaní úrody papričiek som našiel takéto jalapeňo:



pekná hrátka prírody, asi sú papričky šťastné z mojej starostlivosti o ne.. :-)
1x kopa
eviana
Nádhera... takéto ja môžem hocikedy. Páči sa mi tá nádherná pestrosť, umelecky si to poňal, tlieskam :)
rulik
@kimlo najprv som sa chcel hlúpo spýtať odkiaľ máš toľko papričiek, po prečítaní diskusie mi to je jasné, nádherná práca, malá otázka, zavarením sa trošku zjemnia alebo ostanú ostré?
kimlo
@rulik myslím že áno, trocha sa akoby zjemnia, možno preto že sa časť kapsacínu vylúhuje do nálevu, ale zaručiť to nemôžem... mám druhy ktoré veľmi pália či už čerstvé alebo zavárané...
bembo
Ja ich robím len s cibuľou v sladkokyslom náleve,ale určite túto sezónu vyskúšam aj podľa tohto receptu,nakoľko Tvoje recepty sú veľmi blízke mojim chuťovým pohárikom,a patria medzi moje obľúbené.Takto ich robím ja,a sú veľmi chutné


kimlo
@Bembo ja zaváram samotné papričky tiež do sladkokyslého, ktorý mám popísaný v recepte na baranie rohy... Tento druh receptu na jalapeňos je vlastne vzhľadom na viacero druhov zeleniny skôr taký akoby šalá šalát, ale vyskúšaj, nebudeš sklamaný... verím že aj tie Tvoje sú veľmi chutné...
bembo
@Kimlo (4.4.2016 06:49)

Veru že vyskúšam,lebo aj v tejto oblasti rád experimentujem,a robím rôzne zeleninové mixy,samozrejme pikantné
kimlo
@Daniela15 (25.9.2016 17:59)

Určite áno, len s pomerom treba skúsiť, bude ho treba menej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia