Mrkvový koláč plnený ricottou fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 4. februára 2016

Cesto trochu podobné lineckému, jednoduchý, dobrý k poobedňajšej káve. Inšpirácia z Toprecepty. cz

1 plech
porcia
20 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
120 g
250 g
2 ks
250 g
1/2 balenia
1 lyžica
štipka
Plnka:
500 g
5-6 lyžíc
2 ks
4 ks
1 lyžica
z 1/2 citrónu




Postup

  1. 1

    Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Všetky suroviny na cesto dáme do väčšej misky a rýchlymi pohybmi vymiesime cesto.

    Mrkvový koláč plnený ricottou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na hodinu. Po hodine cesto vyberieme a pripravíme si plnku. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Ricottu vymiešame s cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou. Vyšľahaný sneh už len opatrne zamiešame do ricottového základu.

    Mrkvový koláč plnený ricottou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na polovicu, vystrihneme si 2 papiere na pečenie vo veľkosti plechu na ktorom budeme piecť. Môj mal rozmery 35 x 40 cm. Papier jemne posypeme múkou a na ňom rozvaľkáme cesto a prenesieme na plech, trošku vytvoríme cestom aj boky, aby plnka nevytiekla. Nalejeme plnku, rovnomerne roztrieme a tým istým spôsobom prenesieme aj druhú časť cesta.

    Mrkvový koláč plnený ricottou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto jemne popritláčame a zbytočné cesto orežeme. Vyhrejeme rúru na 180 stupňov a zatiaľ čo sa vyhrieva zo zbytkového cesta povykrajujeme nejaké ozdoby ( to platí len pre tak postihnutých ako ja :) ostaný si zalejú kávu, prípadne čaj ) a poukladáme na vrch cesta, nepotierame, iba popicháme a dáme piecť na 40-45 minút.

    Mrkvový koláč plnený ricottou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnutý pokrájame, ja už necukrujem, stačí, komu nie môže. Trošku bieleho jogurtu navrch, nejaké ovocie a je to celkom chutná maškrta ku tej káve :)

    Mrkvový koláč plnený ricottou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kukulienka71
Utešené a farebne krásne kocočky:-) mrkvové linecké som ešte nejedla, myslím, žeby mi chutili aj s tou plnkou. Vyber si jedno pripletené "o" z nadpisu;-) bodaj by boli všetci len takto postihnutí!:-)
cesminaz
Mnam mam rada taketo stavnate kolaciky :-) Pocuj @zuzanka to co za profilovku si si dala?! Halloween uz presiel :-)) alebo si dostala chut od @janger ? :-)) Mila @janger to ako ta napadla taka zmutovana profilovka? Ked som ta uvidela prvyraz a dala si ta zväcsit,som sa tak vydesila,ze som rychlo klikla prec :-) Som sa bala,ze sa mi bude o tebe snivat ;-)))
jack
Jeej,peknucke,milucke,chutnucke.5*
havino
výborne vyzerá, s ricotou som veru ešte nepiekla, ukladám, ak to dokážem vôbec tu na prvý krát
zuzanka1367
@izabelka929 ,@jack @havino ďakujem Vám. Do plnky by sa dal použiť aj tvaroh a určite by bol dobrý, po odstáti odmäkla od plnky aj vrchná časť koláča a podľa mňa boli ešte chutnejšie :)