Moje nadýchané knedle

Autor receptu: pusta

Veľmi dlho nekupujeme knedle, ale pripravujeme si ich doma. Asi posledných desať rokov dávam prednosť ľahučkej, mäkkučkej a nadýchanej domácej knedli, o ktorej prípravu sa s Vami rada podelím.

4
porcie
120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme do misy a zmiešame so soľou. Do priehlbiny v múke pridáme vajce. Do misky dáme cukor, vlažné mlieko, vlažnú vodu a rozdrobené droždie. Po vykysnutí kvások prilejeme do múky a vypracujeme hladké, nelepivé cesto strednej hustoty. Prikryjeme utierkou a v teple necháme vykysnúť do dvojnásobného objemu. cca 45 minút.
  2. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti, z ktorých vyformujeme dva knedlíky.Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 20 minút. Vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 15 minút od opätovného zovretia vody poloprikryté pod pokrievkou bez obrátenia.
  3. Hotové knedle vyberieme z vody na dosku, popicháme vidličkou, aby sa odparili. Pokrájame na plátky a servírujeme. Povrch knedle, ktorú sme nespotrebovali, potrieme olejom, aby neokorala a vychladnuté v mikroténovom sáčku odložíme do chladničky.