Môj najobľúbenejší chlebík

salinka - fotkasalinka, 16. októbra 2012
Môj najobľúbenejší chlebík
Foto: salinka

Je to výborný chlieb, ktorý chutí aj bez nátierky, alebo prílohy.

80 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

500 gr
350 ml vlazná
1 CL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Môj najobľúbenejší chlebík - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme suchú zmes: múku a semienka, premiešame lyžicou. pridáme 350 ml vlažnej vody a miešame mixérom na najvyššom stupni cca 4 min. Necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.

    Môj najobľúbenejší chlebík - obrázok 2
  3. 3

    Formu rozmerov: 26x12x7.5 cm vymastíme olejom, vymiešané cesto vložíme do formy a povrch uhladíme mokrou lyžicou.

    Môj najobľúbenejší chlebík - obrázok 3
  4. 4

    Povrch posypeme semiačkami a necháme kysnúť ešte 45 minút.

    Môj najobľúbenejší chlebík - obrázok 4
  5. 5

    Po vykysnutí dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi hodinu.

    Môj najobľúbenejší chlebík - obrázok 5
  6. 6

    O tom, či je už upečený sa presvedčte špajľou. Po upečení vyklopiť na mriežku a nechať vychladnúť.

    Môj najobľúbenejší chlebík - obrázok 6

Diskusia k receptu

damisa
aj ja ho robím, ale v pekárničke, majú viac druhov a všetky sú výborné. Jeden chlebík robím vždy z pol kila múky a s tými semiačkami musí byť dobrý...
medovnicek
ten chlebík sa ti mimoriadne vydaril, pri pozeraní prvého obrázku som si myslela, že si ho určite piekla v pekárničke a až pri ďalších obrázkoch som zistila, že som sa mýlila, už je v kk uložený na vyskúšanie
salinka
@damisa , ja som skusala len z tejto muky, musim "sprobovat" aj ostatne. Ktora sa ti najviac pozdava?
rybarkuchar
Pekný chlebík. Nemám dobré skúsenosti s chlebovou zmesou. Asi som netrafil na tú pravú. Rivercote nepoznám - vyskúšam.
salinka
@rybarkuchar , dakujem. Ja mam tento chlieb velmi rada a ked si predstavim ako chuti napr. s treskou, alebo rybaciou natiekou :-)))
ola111
Vydarený chlebík,nerobila som ešte ani ja s touto zmesou,mne najviac
chutí z pšenično-ražnej z Kauflandu,pre domáce pekárne,ale vyskúšam
aj s touto.
cica2
krásne foto a aj chlebík, si šikuľka! :-)....a tiež sa mi páči Salinka, akoby sa smiala na tej fotočke :-)))
elixir
Takyto chlebik som este neskusala piect, som chlebikovy zaciatocnik - ale vyzera dobre. Odkedy som zacala viac varit, mam taky fajn pocit, bo clovek malokedy vie, co "naozaj naozaj" kupuje v obchode. Zijem v Nemecku a obcas pozerame relaciu "Markt", kde hovoria o kvalite roznych veci, obcas daju cosi o jedle a to potom clovek nestaci oci otvarat. Takze akujem za pekny recept, urcite skusim, a doma budeme vediet co jeme. :)
A pridavam sa k @cica2 , Salinka je prenadherna... :)
salinka
@ cica, dakujem pekne. Salinka nam naozaj robi zabavu:-)
salinka
@elixir , dakujem za pozornost. Tento chlebik je ale troska iny, ako lahky chlieb s velkymi dierami. Je to tym zlozenim a mnozstvom semienok, ale ja som si oblubila takyto druh chleba prave v Nemecku:-)
V Rakusku rada sledujem program: Test Magazin, je to tiez o kontrole kvality vyrobkov a je mi z toho smutno. Nehovoriac o tom, ze na Slovensko sa uz dostane zo zahranicneho trhu uz len odpad:-((( Je naozaj najlepsie podla moznosti pripravit si vsetko vlastnorucne. Tak prajem vela uspechov pri vareni a peceni:-))))
1x evaave
elixir
Salinka, s tým odpadom máš pravdu, až na jedno... Neviem tu zohnať dobrú zeleninu v obchodoch. Všetko hneď začne plesnivieť. Toto si zo Slovenska nepamätám. Je tu len jeden obchod, v kt. sa dá kúpiť čerstvá zelenina, ale ten je tak asi 20 km ďaleko od miesta, kde žijem... Inak je všetko zo Španielska, Maroka... Vraj 1. trieda. Možno vtedy, keď to do auta nakladali v krajine pôvodu.
salinka
@elixir , ja aj tu najradsej kupujem zeleninu na trhu, ak je to mozne. Lebo v nasich hyper-supermarketoch ponukaju cesnak z Ciny, susene slivky z Chile, jahody z Thajska a fazulu z Bangladeza. Takze o "cerstvom a zdravom" mozme snivat :)
iva63
vydaril sa ti, už ho mám v kk, vyskušam-:)
iva63
upečený,voňavý - chutil super! ďakujem-:), dala som do formy s pečiaciam papierom takže som nemusela dať olej...-:)ostatne suroviny podľa teba...
salinka
@ivka , som velmi rada, ze si vyskusala a dala mi vediet a este radsej, ze ti chlebik chutil. Moj muz ho velmi neoblubuje, tak zostane skoro cely pre mna:-)))
suzi512
tak toto si doma určite urobíme! už dlho sa pohrávam s myšlienkou urobiť si doma chlebík, len som akosi stále narážala na tie domáce pekárne. no tu ju netreba, ukladám si, ďakujem za recept!
salinka
@suzi , teší ma, že sa ti chlebík páči:-) Nie je zložité napiecť si ho.
nephilim
Je to starší recept, ktorý mi prebrnkol popod prsty. Vďaka zaň. Rodina mi z domoviny poslala balík na Vianoce. Žiadala som túto chlebovú zmes. Môj výsledok vidíš na foto. Chlieb je skvelý. Nenávidím mäkké toasty a takú tú "bielu vatu." Vďaka za úpravu vody z 320ml (obal) na 350ml. Nestačilo by. Môj drahý druhý je odchovanec bielych "vát". Z tohto spásol 3/4. Mrvil si naň cukor. (Neriešim.) A to som nemixovala. Mám starý mixér. Cesto po tých vidliciach šplhalo do neba. Ostala ručná práca a varecha. Ale vyšiel chutný.


salinka
@Nephilim , no kde si ty vysnorila tento starý recepis?! Už som naň aj zabudla. Za tých šesť rokov som veľa experimentovala s miešaním rôznych druhov múk. Mám rada vatovú vianočku, ale chlebík tiež nie.
Ďakujem za dôveru, že si ho vyskúšala a musím ťa samozrejme pochváliť, vyzera veľmi chutne. Dala by som si a možno aj s tým poprášeným cukrom;-)
nephilim
@Salinka V mojej obľúbenej rubrike "Pamätáte si?" Ja som zrnná a semienková. O chlieb som sa pokúšala viackrát. Z rôznych múk. Kváskový. Z kysnutého cesta. Nejde mi to. Tvoj mi vyhovuje. Cez víkend upečiem druhý. S nasekanými vlašákmi orechami. Že sa chlieb posýpal cukrom, to stará mama spomínala. Vraj ako zákusok.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia