cibuľový koláč
Môj cibuľový koláč na spôsob pissaladière
Autor receptu: slavka2012
Pissaladière je cibuľový koláč z kysnutého pizzového alebo chlebového cesta s ančovičkami a čiernymi olivami, typický pre južné Francúzsko. Vyznačuje sa lahodnou chuťou nasládlej predsmaženej cibule, s ktorou kontrastuje jemne nahorkastá chuť čiernych olív a slaných ančovičiek. Keďže príprava kysnutého cesta je pomerne zdĺhavá, v tomto recepte som ho nahradila lístkovým cestom z nemenovaného reťazca, s ktorým tiež chutí výborne.
4 porcie |
30 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné ingrediencie.
- Cibuľu očistíme, pokrájame na polmesiačiky (nie na kolieska) a dame na pražiť na rozohriaty olivový olej. Posolíme ju (pozor, ančovičky i olivy su dosť slané), pokoreníme a môžme pridať i štipku drvenej rasce.
- Lístkové cesto položíme na plech a popicháme vidličkou. Keďže som mala väčší plech ako cesto, ešte som ho trošku rozvaľkala.
- Usmaženú cibuľu, ktorá už vonia a začína ružovieť navrstvíme na cesto a rovnomerne rozotrieme a uhladíme. Navrch v ľubovoľnom vzore poukladáme ančovičky a čierne olivy. Ja som mala ešte zvyšok ančovičiek i malých olives nicoises, ktoré som si doniesla z dovolenky, mohla som si preto dovoliť veľkorysý mriežkový vzor. Inak keď používam solené ančovičky dávam ich poredšie.
- Rúru vyhrejeme na 180°C a cibuľový koláč v nej pečieme 30 až 40 minút, v závislosti od hrúbky cesta. Pri pečení nádherne vonia. Môžeme ho podávať horúci ale aj nastudeno.
- V lete chutí výborne s pohárom chladného suchého bieleho vína. Na fotografii hotového cibuľového koláča vidno, že ančovičky sa pri pečení scvrkli a trochu pokazili pôvodný vzor. Na chuti mu to však našťastie neubralo.