Mleté mäso na spôsob roštenky

Autor receptu: dvorka

Pred časom som dávala na Varechu prvý zo 100 receptov z mletého mäsa čo som dostala mailom. Dnes som sa rozhodla robiť zas mleté mäso a preto som vyberala čo za recept zrealizujem. Väčšina je klasika a obmenou je len omáčka, no tento recept ktorý pridávam ma oslovil svojou originalitou.

3
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Namlela som si umyté a osušené mäso. Určite by bolo dobré keby sa 1/3 mäsa dala z hovädziny alebo baraniny. pridala som vajíčko, soľ, korenie, cibuľu, cesnak a poriadne premiešala rukou, potom som prisypala strúhanku a prehnietla rukou aby masa bola dobre tvarovateľná.
  2. Z mäsa som odobrala za hrsť, upatlala som guľku, poriadne ju zhutnila a vytvarovala som placku. Potrela som jednu stranu horčicou a potretou stranou som položila na tanier. Takto som si pripravila 4 kúsky.
  3. Na panvici som si roztopila dve lyžice masti, pridala som olej a nechala rozohriať na skoro minimálnej teplote. Mäso som natrela zvrchu horčicou a opatrne obalila v hladkej múke, oklepala som a dala opiecť z každej strany. Po opečení som mäso vybrala na tanier a dala piecť ďalšie kúsky.
  4. Nakrájala som si cibuľu, roztlačila cesnak, nakrájala zeler na malé kocky a dala som do výpeku. Navrch som uložila opečené mäsá a zaliala trochou vody a pod pokličkou dusila kým zelenina zmäkla. Asi 20 minút.
  5. Mäso som znova vybrala, šťavu so zeleninou rozmixovala. Prisolila som, prikorenila korením na divinu, trochu pomletých hríbov a dve lyžce horčice. Poriadne som premiešala a prevarila ešte 5 minút. Ak sa niekomu máli šťavy, môže pridať vodu s trochou múky a povariť. Aj prichutením sa medze nekladú, ja som volila jemnejšiu chuť.
  6. Ako prílohu som urobila varené aj pečené zemiaky. Pečené si vzal syn tak na mojom tanieri tie dva kúsky ani nevidno. Podľa originnálneho receptu sa podáva s tatarkou, ja som dala svoju jablkovú cviklu s chrenom a kyslé uhorky.