Mleté mäso na spôsob roštenky
Autor receptu: dvorka
Pred časom som dávala na Varechu prvý zo 100 receptov z mletého mäsa čo som dostala mailom. Dnes som sa rozhodla robiť zas mleté mäso a preto som vyberala čo za recept zrealizujem. Väčšina je klasika a obmenou je len omáčka, no tento recept ktorý pridávam ma oslovil svojou originalitou.
3 porcie |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Namlela som si umyté a osušené mäso. Určite by bolo dobré keby sa 1/3 mäsa dala z hovädziny alebo baraniny.
pridala som vajíčko, soľ, korenie, cibuľu, cesnak a poriadne premiešala rukou, potom som prisypala strúhanku a prehnietla rukou aby masa bola dobre tvarovateľná.
- Z mäsa som odobrala za hrsť, upatlala som guľku, poriadne ju zhutnila a vytvarovala som placku. Potrela som jednu stranu horčicou a potretou stranou som položila na tanier. Takto som si pripravila 4 kúsky.
- Na panvici som si roztopila dve lyžice masti, pridala som olej a nechala rozohriať na skoro minimálnej teplote.
Mäso som natrela zvrchu horčicou a opatrne obalila v hladkej múke, oklepala som a dala opiecť z každej strany.
Po opečení som mäso vybrala na tanier a dala piecť ďalšie kúsky.
- Nakrájala som si cibuľu, roztlačila cesnak, nakrájala zeler na malé kocky a dala som do výpeku. Navrch som uložila opečené mäsá a zaliala trochou vody a pod pokličkou dusila kým zelenina zmäkla. Asi 20 minút.
- Mäso som znova vybrala, šťavu so zeleninou rozmixovala. Prisolila som, prikorenila korením na divinu, trochu pomletých hríbov a dve lyžce horčice.
Poriadne som premiešala a prevarila ešte 5 minút. Ak sa niekomu máli šťavy, môže pridať vodu s trochou múky a povariť. Aj prichutením sa medze nekladú, ja som volila jemnejšiu chuť.
- Ako prílohu som urobila varené aj pečené zemiaky. Pečené si vzal syn tak na mojom tanieri tie dva kúsky ani nevidno. Podľa originnálneho receptu sa podáva s tatarkou, ja som dala svoju jablkovú cviklu s chrenom a kyslé uhorky.