Foto: sovka62
Vždy keď som som niekoho ponúkla týmito labkami, pýtal si recept. Keďže ich jedávam od detstva, neviem, čím sú také výnimočné, ale fakt je, Zobraziť celý popisVždy keď som som niekoho ponúkla týmito labkami, pýtal si recept. Keďže ich jedávam od detstva, neviem, čím sú také výnimočné, ale fakt je, že ak som ochutnala iné, nebolo to ono. Tak sa oň podelím aj s Vami, možno Vám budú chutiť.
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Do múky pridáme margarín, pokrájaný na kúsky, vajce, cukor, zomleté orechy, kakao (dôležité je použiť naozaj kvalitné tmavé kakao), citrónovú kôru, mletú škoricu a roztlčené klinčeky. Vypracujeme cesto a necháme ho asi 15 minút stáť. Cesto určite vypracujte rukou, nie v robote, pretože by ostalo hladké ako krém a labky sa budú lepiť. Ja som sa poučila, keď som ich piekla prvý raz a chcela som byť pokrokovejšia ako moja mama, ktorá ich vždy miesila ručne.
- 2
Cesto rozdelíme na päť častí, z každej vyšúľame valček, ten pokrájame na rovnaké kúsky také veľké, aby sa zmestili do jednej formičky. Povtláčame do suchých formičiek (na tomto recepte je skvelé, že formičky sa nemusia mastiť a labky sa z nich aj tak vyklápajú veľmi ľahko). Použite radšej väčšie formičky (ako klasická labka, ale rôzne tvary). V malých formičkách (predpokladám, že sú na domácu čokoládu) labky horeli.
- 3
Pečieme vo vyhriatej rúre. Pripravíme si zmes práškového a vanilkového cukru. Upečené horúce labky vyklopíme do taniera s cukrom a dobre obalíme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
nakolko my nemusime orechy, tak som ich tam nedala aj tak su fantasticke, mnam:)
este otazocka, nemali ste tam vsetci malo cukru? ja som pri druhej davke pridala:)))alebo som viac na sladke:)))
Dakujem za recept.
Viem, že som už hodne stará na varecha, ale tu si tykáme, tak sa neostýchaj. A ak ti môžem poradiť, skús labky upiecť presne podľa tohto receptu, nekombinuj viaceré, tieto naozaj zatiaľ chutili každému. Vajca sa neboj, veď sa upečie a labky vydržia v plechovej krabici aj dva mesiace. A už len upozornenie, do cesta ide citrónová kôre, nie šťava, tak aby si si cesto nepokazila. Ak to teda skúsiš, daj vedieť, ako sa ti darilo.
No budem sa ešte učiť ....
No a nebola by som hubatá keby som nezavŕtala: čo to my vlastne namiesto cukru kupujeme, za čo platíme?
@marianna76 , skvelý nápad s magnetom, ďakujem a vyskúšam.
Aj ja vám prajem krásne pohodové Vianoce.
ze ta nebudem moct pochvalit, lebo som si myslela, že nebudes na diskusii
lebo recept bol pridany tuším vlani
tak ja som nahodou natrafila na tento tvoj dokonaly receptík
a hned som sa pustila do pecenia, ale dala som o 150 g orechov viac, lebo som chcela aj mlete aj sekané orechy
všetko ostatne som robila podla teba
a možem len podakovat za tak fantasticky recept všetko sa mi vydarilo na jedničku s hviezdičkou:)))
a este niečo odteraz budem viac receptíkov od teba skusat:)))
prajem Tebe aj tvojej rodinke stastné a veselé vianočné sviatky
a Nový rok
tak isto prajem stastné a veselé sviatky aj všetkým prispievatelom a čitatelom verechy:)))
varecha.pravda.sk/recepty/kolieska-s-lekvarom/3597-recept...
Tu nemusím nič vykrajovať a znovu miesiť a znovu vykrajovať, veď to poznáš.
Okrem toho tieto majú výbornú chuť (nečudo pri tom pomere múky a žĺtkov) a naša rodina by si bez nich nevedela Vianoce predstaviť.
Do bodky som postupovala podľa receptu, dokonca som vážila suroviny na váhe, lebo väčšinou všetko varím a pečiem "bajočko" a dobre. Fakt nechápem...
My sme uz komplet stedrovecernu vianocnu veceru odbavii minulu nedelu, Bronka isla do Afriky a ja som tento raz nepiekla toto drobne pecivo, iba plechove kolaciky, grilaz a take pri com nemusim poskakovat pri rure.
Kedze ostatna nasa mlada rodinka kolaciky velemi nemusi, upecieme si len pre seba, co nam chuti.
takze krasnu tichu vianocnu muziku v pozadi a veselu naladu VAM vsetkym devam! hugs, hanka
Ešte malá poznámka. Už tretí rok sme miesili tak, že sme polovicu Hery nahradili maslom. Tak sú ešte lepšie.
Michal, formička, neformička, teplovzdušná, elektrická, či plynová rúra, jedno aká múka a aký tuk (v posledných rokoch dávam Heru s maslom na polovice), pri tomto zložení surovín sa labky vyklopia vždy, po 5-6 minútach majú kraje tmavšie a stred svetlejší, ale stred už "nebuble" a neleskne sa od tuku, sú upečené akurát. Nikdy nie sú tvrdé (možno pri dlhom pečení by sa vysušili, neviem).
Najlepšie sa presvedčíš, ak vyskúšaš.
My tiež pečieme z kila múky, ale je nás na to viac, pečieme spolu s dcérami a vnučkami a jedna z nás nemá na starosti nič iné, ako strážiť plechy v rúre. Keď pečiem sama, z jednej dávky, mám na všetky koláčiky toľko formičiek, aby mi tá dávka do nich vošla. Nakupovala som ich pred dlhými rokmi, vtedy boli za pár šupov, teraz som rada, že ich mám.
a ked vidim tie komentiky, akoby vyslo slniecko :-)
krasny den prajem vsetkym :-)
@sovka veď som starší a mám ho rád, tak som sa tváril že pri obalovaní sa zlomili. Potom si ich nevedel vynachváliť. Apropo, tento rok ich príde ku mne robiť aj maminka,uznala že sú lepšie ako tie jej. :-)))
Ďakujem za pochvalu, také sú vďaka dobrému receptu. U nás vydržia, pretože ja som iba okoštoval a teraz budú v bezpečí môjho balkóna až do sviatkov. Pečiem tak skoro preto, lebo keď postoja, sú lepšie. A vyšlo mi 60 kusov.
Mám silikonovú formu na madlenky, takže som si upravila čas na 20 min na 180°C, to mi vyhovuje najviac, labky sú prepečené ale nie vysušené. Jeden plech som robila aj v starodávnych košíčkových formičkách, bez vymazania sa super vyklopili:-), tie som piekla kratšie.
Ďakujem pekne za recept, @sovka62 , a prajem príjemný, radosťou naplnený adventný čas.
Aj tebe pokojný advent a krásne Vianoce.
Veľmi pekne ďakujem:-)
tak to máte riadny babinec:-)) viem si predstaviť, ako im "velíš":-) všetko šikovné, múdre baby...a pri pečení sa dobre porozprávate, zabavíte. Užite si to!
Máte peknú tradíciu.
My sa zídeme až v noci 23. decembra, dúfam, že snežiť bude až na druhý deň, aby cesta našim domov bola suchá a tak rýchla.
Zatiaľ sa nalaďujeme na vianočnú vlnu na trhoch a zajtra na koncerte, veľmi sa teším.
Pekný večer!
Dakujem za vynikajuci recept a zelam ti krasne Vianoce!
Želám krásne Vianoce.
Tak sa @sovka 62 islo dnes na tvoj recept. Vysli perfektne aj sa lahko vyberali. Jedina mala zmena ze sme pouzili trstinovy hnedy cukor.Uz su v ladnicke v kotainery.( zopar odjedenych). Na nedelu hlasia 35 a 80 % vlhkost... takze kapustnica moc nepojde skor tak grill a pivo.
Dakujem
@2010 , naozaj si ma prekvapil, veľmi dúfam, že vám budú chutiť. Nie som si istá, či zmäknú aj v chlade, ak ich budeš po pár dňoch tvrdé, skús ich tak na noc vyložiť, pri tej vašej vlhkosti vzduchu by mali zmäknúť raz-dva.
@Nina20 , aj ja ich už mám upečené, u nás by bez nich Vianoce hádam ani neboli. Už mám konečne upečené všetko čo môže stáť. Štedrák upečiem na Štedrý deň ráno a pagáče ráno na Božie narodenie, to prídu deti s rodinami, tak nech je to čerstvé.
Prajem krásne sviatky, plné radosti, pohody a vzájomnej lásky.
a z tohto receptu som velmi nadsena, labky nemam rada ale tieto milujem a ano isli nadherne von a nezlomila som ani jednu :)
Fííííha, to je ale parádne súvetie!
Nebude, bude ti tam akurát chýbať jeho vôňa. A odporúčam dodržať ručné spracovanie cesta. Nieje to namáhavé a stojí to zato. :-)))
Dakujem :-)
Sice len cast cesta som pouzila na labky, z vacsej casti som robila orechove kosicky - tie patria na Vianoce k nasim najoblubenejsim.
Tak si znovu na nich pochutime :-)
Lebo pani neuviedla, že tablu musíme posypať hrubou múkou, v ktorej kúsky cesta obalíme predtým, než ho natlačíme do formičky !!!