Medovníčky - mäkké

mariaklara - fotkamariaklara, 5. decembra 2010

Recept mám od svojej maminky, stáva sa z neho trojgeneračný recept, pretože ho používa už aj moja dcéra. Ja podľa neho pečiem 26 Zobraziť celý popisRecept mám od svojej maminky, stáva sa z neho trojgeneračný recept, pretože ho používa už aj moja dcéra. Ja podľa neho pečiem 26 rokov a som spokojná. Tieto medovníčky pečiem na Vianoce aj na Veľkú noc, ale v jarným motívom a farebne.

90 minút
príprava
6-8 minút
na 150 °C

Suroviny

125 g,alebo maslo
190 g
3
125 g
1 KL
1/2 KL, mleté
1 KL
1 PL
500 g




Postup

  1. 1

    Heru (mäkkú) s cukrom si dobre vymiešame, potom po jednom pridávame celé vajíčka. Pridáme med ( 125 g medu = 1 dcl pohárik). Ak si pohárik vytrieme olejom, med nám ľahšie skĺzne do misky. Všetko to samozrejme miešame ručným elektrickým šľahačom.

  2. 2

    Ďalej pridáme škoricu, zomleté klinčeky a kakao - tiež vymiešame.

  3. 3

    Do tejto tekutej masy nakoniec šľahačom postupne pridáme múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Ak to šľahačom pôjde ťažko, domiesime rukou. Necháme postáť v chladničke 12 - 24 hodín.

  4. 4

    Potom vygúľame na pomúčenej doske ( ale nie všetko naraz, tak na 4-krát) a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme v predhriatej rúre na papieri ( cca 6-8 minút na cca 150 stupňov ), po upečení hneď potierame vajíčkom. Zdobíme cukrovou polevou.

Diskusia k receptu

mariaklara
emica, to záleží, aké veľké formičky máš. Ak máš tie klasické, tak 4-5 plechov, na jeden plech som dala asi 20-23ks.bolo ich okolo 100ks.
zdezda
Krásne vyzdobené a určite výborné medovníčky, si šikula :-), aj deti pomáhali?
pekarik
konečne som sa dostalk recepture,ktorá sa podobá klasickému pernikovému cestu,sódu bikarbónu by som nahradil iným kypridlom,dáva sa uhl.amonný t.j.asi salajka,inač je to na zjedenie
marika33
su krasne, ale ako odvažim med ? na vahe? lebo ja mam recept na lyžice,
marienka44
@Mariaklara ,nenapisala si, ako a s cím si zdobila perníčky, ktoré sú úchvatné. Ja sa chystám tiez zdobit a kúpila som si v sáčku bielu polevu od Dr. Oetkera, uvidíme. . .
abend
Môžem potvrdiť, že tento recept je suuuper, podľa neho robím medovníky už veeeľa rokov, iba tie šikovné ručičky na krásne zdobenie mi chábajú. Ale popapajú sa aj neozdobené
mariaklara
Ďakujem, že sa Vám páčia, marika33, v recepte som uviedla, že 125 g medu=1dcl pohárik. marienka44, 150-200g práš. cukru preosejem 5krát cez veľmi husté sitko, to je také husté sitko, ako silonka. El. ručným šľahačom vyšľahám 1bielok s cukrom, pridám 1 kvapku citrónovej šťavy a 1 KL Solamylu. Ak sa ti bude zdať husté, pridaj ešte 1 kvapku citr. šťavy, ak riedke, pridaj cukor. V rožku na silonovom sáčku urobím maličkú dieročku (nie na mikroténovom), skúšam si nastriekať na ruku, či píše tenučkú čiarku a či sa nerozteká. Ešte malá rada, vrecko si prevráť na opak, to znamená, aby spodný zvar bol zvnútra. Totiž, ak by si to neurobila, tak poleva by sa ti ťahala za zvarom, nedalo by sa ti to vôbec zdobiť.
elisticka
naaaaaaaaaaaadherne!!!! jemnucke leskle vidiet ze mas pevnu ruku:-)))
quester
Vybrala som si váš recept a musím konštatovať,že som neverila ,že ked niekto napíše že mäkke,su ozaj mäkke.Ale klobuk dolu,konečne!Včera som ich upiekla k sviatkom a dnes už nemám nič.Deti,aj manžel ich stihli s prepáčením z....ť,nie zjesť,čo ma teší a môžeme znova upiecť.Recept ma oslovil úvodom,bolo to pekne zoštilizované ,že je trojgeneračný a hlavne od maminky.To sú snáď najlepšie recepty.Zo srdca Ďakujem a prajem krásne požehnané sviatky.
suzik21
Ja sa tiež pripájam ku quester, su naozaj makké a výborné. Ja som ich práve dopiekla a syn mi ich chodí vyjedať, tak tiež budem piecť znova. Môžem iba odporučiť. Ďakujem
michauka25
Ja idem na ne dnes večer. Včera som si spravila cesto. Ešte nikdy som medovníčky nepiekla a tento recept ma zaujal tak držte palce aby sa vydarili ako na obrázku...
mariaklara
martinuskapk, to je taký pevnejší sáčik (vrecko), my staršia generácia ho poznáme, tak, že voľakedy v ňom bol práškový cukor. Dnes ho v obchode poznajú ako igelitové vrecko, jednoducho nie mikroténové. Všetkým vám držím palce, aby sa každému podarili.
mariaklara
quester(ka), ďakujem, aj ja želám krásne, milostiplné a požehnané Vianoce!
martinuskapk
dnes som ich piekla, naozaj vyborné, mäkkučké, mňam :) Skúšala som aj zdobiť,ale stočila som si pergamenový papier do kornútika(nemala som ten igelitový sáčik),nejak som to polepila, aby sa mi to neotvorilo a začala som zdobiť.Vydržalo mi to tak asi na 15 medovníkov,potom ma bolela ruka :) a druhý kornútik sa mi nepodaril. Takže som to zabalila a budeme papkať iba také. Veď sú výborné !!! Ďakujem za receptík a prajem krásne Vianoce :)
mariaklara
martinuskapk, ďakujem aj ja ti želám krásne Vianoce! Na Veľkú noc pečiem tieto isté medovníčky,( v tvare vajíčka, zajačika, sliepočku, kvietok, srdiečko, mačičku), do polevy pridávam potravinársku farbu. Dokonca to dávam polevačom do balíčka. Všetci sa u mňa na ne tešia.
michauka25
Musím poďakovať za fantastický recept. Medovníčky mali obrovský úspech, všetci chvállili aké su lahodné, voňavé a mäkkučké, pýtali sa na recept. U mňa 1*....výborné a na veľkú noc určite skúsim opäť.
marianne69
@klarka dnes som vyskusala aj Tvoje medovnicky a su krasne,pekne mi narastli,len prvy plech mi trosku ups, prihorel:-), ale tie ostatne su paradne a vynikajuce.Je to tiez skvely recept na medovnicky.
cinkla
@mariaklara - Aj ja idem robit t.r. medovnicky podla Tvojho receptu. Len ja som ich vzdy potierala vajickom predpecenim a Ty pises, ze ich potieras po upeceni. Prosim, povedz mi este raz : potieras ich c e l y m vajickom, ci len bielkom a naozaj az po upeceni ?.Musia potom zostat dlhsie na plechu, aby sa to vajicko ususilo ? Zrejme ich potieras este za horuca ? Dakujem ( cinkla@zoznam.sk )
annaemilia
Ďakujem za recept, medovníčky sú výborné, robia sa fantasticky, už len preto, že sa majú piecť na papieri, čo ja som predtým nikdy nepiekla,ale musím piecť druhýkrát, lebo vnučky mi ich už skoro pojedli. Pekné Vianoce.
jajaem
nemozem pouzit namiesto sody bicarbony kypriaci prasok do pernika ?
Chystam sa ich dnes upiect :)
nitranka
Mariaklara, ja mám svoj rokmi overený recept na medovníčky, a musia postáť, aby zmäkli (ale chuťovo sú NAJ!). Musím uznať, že toto je prvý recept na mäkké medovníčky, ktorý sa mi naozaj páči, akurát ja som si do cesta pridala 2 hrste mletých orechov :), žiadali sa mi tam.A CINKLA, aj ja potieram medovníčky ihneď po upečení celým rozšľahaným vajcom, a na plechu im postačí byť tak, ako inokedy.
mariaklara
@jajaem , pokiaľ dáš do medovníkov medovnikové korenie a nie obyčajný prášok do pečiva, tak dávku sódy bicarbóny zníž o polovicu. Obyčajný PDP pracuje v medovníkovom ceste hneď, čo nieje až tak dobre, lebo medovníčky majú zrieť pomaličky. Tak preto sa tam dáva sóda bikarbóna.
lucylee
Ja som ich tiez piekla, ale som sklamana. Sice hned po upeceni boli makke, ale potom stvrdli a uz nezmakli. Potierala som vajickom pred upecenim a nie po upeceni.
lenushat
Ja som ich piekla a zatial su makke, uvidim ci vydrzia do sviatkov.
mariaklara
Ja ich pečiem už 35 rokov, stále tento istý recept, iný nemienim robiť, lebo som s ním spokojná.
milinko
Piekla som dnes. Mám odskúšané viacero receptov, ale s kakaom nie. Sú naozaj výborné a aj mäkké. Chutili aj vnukovi, ktorý pravidelne pečie medovníčky so mnou. ďakujem prajem pokojné a radostné Vianoce =:)
morenita86
Konečne sa mi podarili krásne, lesklé a mäkké medovníčky. Dnes ich idem zdobiť. Celá rodina sa už na ne teší. Ďakujem za skvelý recept!
mariaklara
Nieje nič krajšie a lepšie, ako keď ti niekto pochváli recept a ako sa mu podaril a ešte aj ako chutil. Som veľmi rada a ak niečo nebudeš vedieť, ozvi sa, práve teraz som sa vrátila od kamošky, ktorá ich tiež piekla, ale si nevedela rady s polevou. Ku tebe asi nebudem môcť skočiť a ukázať ti zdobenie, ale ak budeš postupovať podľa návodu, určite to zvládneš. potom mi daj vedieť. Želám tebe aj tvojej rodine krásne požehnané Vianoce.
morenita86
Ďakujem veľmi pekne. Práve som ich dozdobila a vyzerajú pekne (ale ani zďaleka nie tak krásne, ako tvoje.) Zajtra zoberiem kolegyniam na ochutnávku do roboty typické slovenské vianočné pečivo :)
Aj tebe krásne Vianoce.
twiiity
Prosim Vas,aku ma mat cesto konzistenciu? Asi ako linecke alebo maksie? Lebo som zamiesila rovnaky pocet aj gramaz a surovin ako je uvedene v recepte, ale cesto mam aj po 20 hodinach v chladnicke stale dost makke, to sa mi nebude dat vyvalkat. Neviem kde som spravola chybu.. Alebo ma take byt??? Nebudu medovnicky tvrde, ak pridam viac muky? Dakujem za radu.
mariaklara
@twiiity , ono je trochu redšie, ale nie moc, ja ho mám odložené v chladničke a počas prípravy si vždy kúsok odlúpnem, poprášim dosku aj cesto a rozvaľkám, potom vykrajujem. Čo mi zostane, vložím opäť do chladničky, Zasa si odlúpnem a spracujem, vlastne tie okrajky spojím a na koniec tiež rozvaľkám a vykrajujem. Inak ti to neviem vysvetliť.
krtlik
medovnicky nam vysli uzasneeee :) makke, leskle, chutne! konecnee :) musela som uz zalepit krabicu, lebo by do vianoc nic neostalo :) s ozdobovanim to uz nebolo take dokonale, ale nastastie sa mozem vyhovorit na moje male zeny :D vdaka za super recept!
@twiity , ja som mala cesto tiez troska makksie, pridala som navyse asi 2 lyzice muky a vobec nic sa im nestalo, ale pre istotu opatrne, mohla som mat len stastie ;-)
ritoska
Ahojte, aj ja som ich uz parkrat robila a su uzasne. Aj ozdobit sa mi ich podarilo a prave ich pripravujem na svoju svadbu. Len jednu otazku mam... Ako dlho vydrzia makke. Doteraz sa vsetky hned zjedli a zabudla som si to odskusat. Svadba je o tri tyzdne a ja som si ich chcela pripravit dopredu pred chaosom :) Dakujem
mariaklara
Ahoj @ritoska , myslím, že sa nemusíš obávať, lebo ja ich robievam k Vianociam už okolo Mikuláša, a práve som si spomenula, že som ich aj ja robila mojim obom deťom na svadbu. Robila som im srdiečka, zdobené boli jednoducho len na okraji a v strede mali svoje iniciálky M+M a Z+M, potom som každé srdiečko zabalila do celofánu a zaviazala bielou stužtičkou. Dávali to o pol noci každému hosťovi s prípitkom. Myslím, že b& to bolo pekné aj ako dekorácia pred každého hosťa. To už je na každom ako to urobí. Ty máš možno iné na pláne. Držím ti palce, nech to všetko dobre dopadne a Tebe Všetko len to najlepšie... :-))
ritoska
@mariaklara dakujem, ja ich robim ako sedaci poriadok :) kazdy dostane svoj vlastny. Iba dnes som sa dostala k ozdobovaniu. Tak dufam, ze nic nepokazim. Dakujem este raz za pomoc :) xx
ritoska
Ahoj@mariaklara
Len narychlo...boli fantasticke a kazdy ich pekne zjedol :) Moja profilovka je moje srdiecko. Este raz dakujem za super recept. xxx
dominikanika
mariaklara : Velmi lakavy recept :) prave som zamiesila cesto a zajtra s malinkym vykrajujeme a pecieme.Dufam,ze sa mi to podari.drzte mi palce :) pekny vecer
akeber
Práve som tieto medovníčky dopiekla dve dávky, pre deti onkol. na Kramároch na Mikuláša. Sú fantastické, mäkké aj chuťou vynikajúce. Odporúčam upiecť...@mariaklara ďakujem za úžasný recept...určite ho umiestnim na mojom blogu samozrejme napíšem zdroj, autorku receptu....s dovolením ♥ Pekný advent :-)
mariaklara
@akeber , som rada, verím, že detičkám urobíš radosť a budú im chutiť, kľudne, môžeš...aj Tebe želám pokojný advent...:-)
cuccinella23
Dakujem za recept, su fakt uzasne, makkucke :-) Este ma caka zdobenie, ale to uz je najmenej. Dolezity je zaklad.
masa80
Včera som urobila cesto a dnes s pomocou mojich detičiek aj upiekli sú vynikajúce, dakujeme za recept.
kukucka1211
práve som si zarobila cesto,zdá sa mi trochu redšie ako iné,ktoré som robila,no dúfam,že postuhnutí to bude ok:-),dám potom vedieť
mariaklara
@kukucka1211 , ja mám cesto stále v chladničke, vyberiem si asi 1/4, vygúľam, povykrajujem a ten malý zostatok zasa odložím do chladu....
jaynee
ďakujem krásne za skvelý recept....robila som to presne podla teba, ale keďže som ich chcela ešte zdobiť tak som ich vajíčkom vôbec nepotierala...áno je to redšie cesto ale vôbec to nie je problém ak sa iba po troche vyberá z chladničky..boli krásne ale aby ostali stále mäkké tak na to mi pomohol trik jednej žienky už neviem z ktorého receptu na mäkké medovníčky a fór bol v tom že ešte horúce ich z plechu ukladala do krabice vystlanej alobalom, a pekne za každou vrstvou prekladala alobalom až do konca.......krabicu som potom uzavrela a nechala tak do 2 dní poriadne vychladnúť, potom som tu našla recept na vraj najlepšiu polevu čo sa neláme a neopadáva a vyzdobila som medovníky....mali obrovský úspech v škole na Mikuláša a ešte ich zopár máme doma, čo mi ostalo z dvoch dávok pečených 4.decembra a stále sú mäkulinké.........práve idem robiť znova.....:) vrelo odprúčam mojim trom deťom neskutočne chutia a aj svokra bez zubov si ich pochvaľuje......:) moc moc ďakujem............:D
mariaklara
@jaynee , nevieš si predstaviť, ako to hreje pri srdiečku, keď niekto pochváli a hlavne je spokojný z receptom, ktorý som uverejnila. Ja somsi včera zamiesila, ale už len jednu dávku, lebo moja dcéra už ide v mojich šľapajách, už má tri dávku upečené a dnes ich zdobí. Práve mi volala, že v cukrárskom obchode kúpila " Kráľovskú polevu " nemusí 4 - 5x preosievať cukor, vraj sa s tým veľmi dobre zdobí. Ak budeš chcieť viac, napíš mi do súkromnej správy. Pekný deň....:-)
mariaklara
@jaynne , prepáč, nedajú sa posielať súkr. správy. bolo to v lete, že sa dali posielať. Ja sem už veľmi málo chodím, nevšimla som si. :-(
jaynee
ďakujem krásne, dnes z tvojho receptu robím domček tak zajtra zdobím, možno pak pridám aj foto, ak bude pozeratelný, ale budem musieť rýchlo, moji drobci ho určite do Vianoc zjedia..:) dík za ponuku, momentálne som kráľovsky spokojná a nežiadam viac, viem v obchodoch kúpiš dnes všeličo....ale ja som taký domáci kutil v pečení a varení a najradšej robím všetko sama doma aspoň viem, čo v tom je..:) a cukor na tú polevu stačilo preosiať iba trikrát...šlo to krásne zdobiť cez mrňavú dieročku na mikrotén.sáčku aj tak....:) a pekný deň aj tebe...:)
mariaklara
Hlavne, že si spokojná a ten domček potom ukáž....ja som ešte domček nerobila, nejako sa toho bojím....:-)
muchlica1
Ja pani zlata tie perniky su ozaj makke aj po tyzdni nikdy som nemala take makke le tvdi ako kamen len odporucat vijem kazdemu ..... v skvolke kadi iba chvalil dakujem pekne za recept...
kukucka1211
sú naozaj super,jedna dávka je zjedená,ideme zarobiť na ďalšiu-ďakujem za recept a prajem všetkým krásne,požehnané sviatky
milli364
uzasny recept, najlepsie a najchutnesie medovniky ake sa mi podarili:-) dakujem
ericka
@mariaklara , ďakujem krásne za výborný receptík .Medovníky boli naozaj hneď mäkkučké a ako prvé išli najviac na odbyt. Tvoj recept mám uložený a už určite budem piecť medovníky len podľa neho..
janger
@mariaklara , chcela by som poprosit o radu. Ako uskladnujes tieto medovnicky? V kartonovej krabici, v doze z nejakeho ineho materialu?... A asi ako dlho vydrzia? Dakujem :-).
lutricia146
tak prave sme dopiekli tieto medovnicky a musim povedat, ze v zivote som nejedla tak makky medovnik. su uuuuzasne, uuplne makulinke. Len sa bojim, aby mi nestvrdli, lebo neviem, ako sa maju odlozit :(
federiko
TIE VAJCIA TAM IDÚ DVE DO CESTA A JEDNO NA POTRETIE, ALEBO TRI DO CESTA A DALSIE NA POTRETIE? DAKUJEM
silvialfredo
Robila som tvoje medovníčky a musím pochváliť. Výýýbornéé. Každý hneď pýta recept. S cestom sa robilo vynikajúco, nelepilo sa. Po upečení sú mäkkučke ako perinka.
janka257
Su vyborne, robievam ich podla tohto receptu uz treti rok a nikdy nesklamali. Vyslo mi zhruba kilo medovnikov (okolo 170 mensich tvarov). Mnamky
mariaklara
@Janka257 (13.4.2017 22:27)

ďakujem Janka257, teší ma, že si spokojná, my ich robievame aj počas roka, nemusíme kupovať sladkosti, tu aspoň vieme,čo do nich dáme...:-)
margaretka18
Veľmi chutné medovníky ,hlavne mäkké,musím sa priznať nikdy som nepiekla pri tak nízkej teplote , stále bolí tvrdé,ako vidím osvedčilo sa ,som vďačná za tento recept a už iný ani hľadať nebudem,len neviem ako ich uskladniť do vianoc


1x haji
vodnarka
Prosím Vás, do cesta ste dali 2 či 3 vajíčka? Vďaka za odpoveď




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia