Foto: ancicka
Tento recept je veľmi starý,asi ako väčšina mojích receptov. Teraz mám na to formičky,ale pred pár rokmi som ich stačala na rúčke z varechy.
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Z uvedených surovin urobím cesto.Cesto nechám postať na chladnom mieste.
-
2
Potom cesto rozvaľkam na 2-3 mm.Z cesta vykrajujem kolieska vo veľkosti malej trubičky.Koliesko nakrútim na trubičku ...
-
3
...a položím na pomastený plech na spoj.Upečiem do zlatista.
-
4
Pripravím si suroviny na plnku...
-
5
...a kryštalový cukor spálim na karamel.Treba dať pozor aby sa cukor veľmi naspálil ,lebo by plnka mala horkastu chuť.treba stiahnúť z ohňa skôr ako zhnedne,lebo on je nahriatý a ešte po stiahnúti chytá farbu.
-
6
Z pripraveného mlieka si odlejem 1/3 a do 2/3 dám zlatý klas.Z 1/3 mlieka zalejem karamel a rozvarím.Ked je rozvarený tak pridám puding a uvarím kašu.
-
7
Kým puding chladne vyšľahám maslo s cukrom do peny.
-
8
Pridám vychladený puding ...
-
9
..a poriadne vyšľahám aspoň 5 min.
-
10
Z dobré vyšľahaného krému ,ozdobnou trubičkou plním rúrky.
-
11
Konce rúrok namáčam v čokoláde. Veľa ráz si takéto rúrky upečiem dopredu a odložím .Po upečení sú tvrdé a vydržia dosť dlho.Akonahle ich naplním,tak behom pár hodin zmäknú .4-5 hod.sú mäkké a chutia vynikajúco.
# 200 g med
# 200 g cukor práškový
# 3 ks žĺtky
# 2-3 PL vlažné mlieko
akurat ze my ich vykrajujeme na stvorceky, aby bola rurka vsade uzavreta :-)
vynikajuca mnamka, dakujem za pripomenutie :-)
Neviem ako ty,ale ja ked pečiem,či už s veľkými,či s malými ,alebo košíčky,tak ja nikdy neumývam vo vode.Ja len utierkou pekne do čistá povytieram a vtedy by sa nemalo ti popripepovať.Už staré kuchárky-cukrarky tak robili.Ked neumyvaš,vtedy sa formička dobré vypečie/alebo vypali/,neviem ako to povedať a vtedy sa cesto nelepí.
No pri tomto ceste musíš trudičku odstraniť za horúca,lebo je to medové cestoa cukor pri chladení tuhne.presne ako s medovími platmi,tak isto ich musíš za horúca dať s plechu dole.
neboj sa toho.Rúrky sú po upečení tvrdé,ale akonáhle ich naplníš tak oni zmeknú.
Veľa zdaru pri pečení.