Medové rúrky s karamelovým krémom fotorecept.

ancicka - fotkaancicka, 1. mája 2011
Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept).
Foto: ancicka

Tento recept je veľmi starý,asi ako väčšina mojích receptov. Teraz mám na to formičky,ale pred pár rokmi som ich stačala na rúčke z varechy.

90
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
200 g
200 g
3 ks
2-3 PL vlažné
Plnka:
100 g
3 dl
1 ks
100 g
200 g




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovin urobím cesto.Cesto nechám postať na chladnom mieste.

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto rozvaľkam na 2-3 mm.Z cesta vykrajujem kolieska vo veľkosti malej trubičky.Koliesko nakrútim na trubičku ...

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 2
  3. 3

    ...a položím na pomastený plech na spoj.Upečiem do zlatista.

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 3
  4. 4

    Pripravím si suroviny na plnku...

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 4
  5. 5

    ...a kryštalový cukor spálim na karamel.Treba dať pozor aby sa cukor veľmi naspálil ,lebo by plnka mala horkastu chuť.treba stiahnúť z ohňa skôr ako zhnedne,lebo on je nahriatý a ešte po stiahnúti chytá farbu.

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 5
  6. 6

    Z pripraveného mlieka si odlejem 1/3 a do 2/3 dám zlatý klas.Z 1/3 mlieka zalejem karamel a rozvarím.Ked je rozvarený tak pridám puding a uvarím kašu.

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 6
  7. 7

    Kým puding chladne vyšľahám maslo s cukrom do peny.

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 7
  8. 8

    Pridám vychladený puding ...

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 8
  9. 9

    ..a poriadne vyšľahám aspoň 5 min.

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 9
  10. 10

    Z dobré vyšľahaného krému ,ozdobnou trubičkou plním rúrky.

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 10
  11. 11

    Konce rúrok namáčam v čokoláde. Veľa ráz si takéto rúrky upečiem dopredu a odložím .Po upečení sú tvrdé a vydržia dosť dlho.Akonahle ich naplním,tak behom pár hodin zmäknú .4-5 hod.sú mäkké a chutia vynikajúco.

    Medové rúrky s karamelovým krémom (fotorecept). - obrázok 11

Diskusia k receptu

helca103
@ancicka tie sú krásne doma mám formičky už velmi dlho len recept mi chýbal. V piatok musim niečo dobre upiect pre môjho bračeka k narodeninám-Takže ich yvskúšam.
jarunka
Krasne rurky, ale nemam formicky tak zatial ich nemozem urobit.
babkamt
trubičky,čo mám na šamrólky získajú vdˇaka tvojmu receptu mové využitia,ukladám do kk
angiek
mne sa zda. ze su to uzsie trubicky ako na samrolky, ci nie?
ancicka
@mariaklara ,čo sú to šamrolky?Ja to počujem prvý raz.Tie trubičky sú 7 cm.A s najväčším kolieskom vykrajujem čo mám sadu.Vdada za pochvalu!
evanaaa
Šamrolky sú trubičky napr. z lístkového cesta plnené sladeným snehom alebo šľahačkou, všade v cukrárni ich majú. Ako sa potom u vás volajú, myslela som, že všade sú to len šamrole.
evanaaa
Mne sa tiež trubičky páčia ale ide tam aj dosť medu, tie by som asi nemohla, aj keby som chcela.
sovka62
Podobné (výzorom) som jedla z cukrárne, nie že by som si ich kúpila, bola som ponúknutá. Ochutnala som jednu, bola hnusná a mala som čo robiť, aby so ju zo zdvorilosti dojedla (ale v ktorej našej cukrárni sa dá kúpiť niečo jedlé?). Tieto tvoje vyzerajú dobre a tá karamelová plnka ma láka. Tak si ich ukladám a príležitostne vyskúšam. Len rozmýšľam, že nebudem vykrajovať kolieska, cesto nakrájam na pásy široké ako dĺžka plechovej trubičky a potom po šírke prispôsobím podľa obvodu trubičky, tak nebudem mať okrajky.
akeber
Dosť pracné , ale neodolám ukladám do kk vyzerajú super.
xara2
navrhujem menej pracnú plnku .zo skaramelizovaného salka....konzervu varíte 2 hodiny ...po vychladnutí ...pridáte maslo, alebo Heru a lahôdkový krém je na svete
ancicka
@xara2 ,nieje to zas až tak pracné uvariť puding a je to aj lacnejšie.A ver mi ,že táto karamelova plnka je takisto lahodna,ako plnka uvarena zo salka.
helca103
@ancicka neviem čo som urobila zle dala som presne to čo je uvedené v recepte ale nie a nie sa mi to spojit stále je to sypké.Určite tam nejde maslo?# 500 g múka hladká
# 200 g med
# 200 g cukor práškový
# 3 ks žĺtky
# 2-3 PL vlažné mlieko
ancicka
@helca103 ,už ked dáš 200g medu to je dosť ,je to skoro 2 dl.Ked si dala všetko tak jak má byť ,tak len treba hniesť a ono sa spojí.Ak by celkom nie ,tak pridaj 1Pl mlieka.Rúrky troška natri olejom a hned za horúca ich stiahni.Držim paľce.
helca103
Podarili sa, ale bola to fuška miesit už sú naplnené aj očokoládované :-) Ja som ich narezala na obdlžničky a tak som stáčala verím,že zajtra budú všetkým chutiť.
ancicka
@helca ,to som rada,že sa ti podarili.Do zajtra zmeknú a len sa tak po ních zapraši.Vieš, niektoré cesta treba dlkšie zhnetavať ,len treba trpezlivosť.Prajem dobré pochutnanie!
allis
Zrovna mě napadlo to, co Helca103. Zkusila bych namotávat obdélníčky, nebude tolik odpadu. :-)
broskynqua
..jéj , práve hľadám niečo nezvyčajné a zaujímavé, potrebujem napiecť dopredu pre známeho a trubičky mám doma asi 20 rokov :) keď som ešte vymetala obchody s domácimi potrebami. Len by som potrebovala vedieť ako dlho vydží plnka, keď tam je mlieko, možno skúsim radšej tú so salkom. Ďakujem
ancicka
@broskynua ,Trubičky môžeš napiecť dopredu,ale naplň ich až pred tým ako budeš ich dávať na konzumáciu.Je to jedno či dáš takú,alebo inú.Trubičky sú tvrdé,ale akonáhle ich naplníš tak ony zmäknú a sú mäkké jemné.
ejta
Včera som piekla tieto trubičky, musím povedať, že sú vyborné aj nenaplnené :-) Len by som chcela takú malú technickú : ak máte iba 30 plechových rúrok ako ja, pečte ešte jedno pečivo s týmto, lebo trubičky sa dajú vyzliecť až skoro vychladnuté, ešte musíte namotať nové a celý ten čas vám ide rúra naprázdno.....
ancicka
@ejta ,Ja ich dávam dole ešte teplé a hned len čo trocha prechladnú tak robím dalej.
alik0501
Včera som robila tieto trubičky, chuťovo sú úžasné aj bez krému zatiaľ :-) ale z nejakého dôvodu mi to cesto ani nezobralo všetku múku a to som skutočne dlho miesila a teraz banujem, že som si túto diskusiu neprečítala skôr, lebo som trubičky ničím nenatrela a nešlo mi to dolú z nich. Keď som večer manželovi povedala, že môže ohrýzať trubičky, lebo to inak dolú nedostaneme, on sa s tým pohral a pekne ich povyvliekal, takže teraz idem na ten krém. Som skutočne zvedavá na výsledok :-)
manka1
Ahoj Ancicka - píšeš, že v minulosti si kolieska skrúcala na vareche. To si ich skrútila, dala z varechy dole, a potom na plechu upiekla? Držalo ti to trubičkový tvar? Alebo bola na to nejaká iná finta? Ja som sa k tomuto receptíku dopracovala až dnes, ale vyzerá zaujímavo. Poteší ma tvoja odpoveď. Ďakujem.
ancicka
Ano v mojích začiatkoch som asi 2x piekla na vyreche,ale to bolo pracné.Dnes nieje problém si kúpiť malé trubičky.
gaabinka
dakujem za tento receptík, pred niekoľkými rokmi som ich robila na Vianoce a teraz plánujem opäť, lebo boli vynikajúce, ale recept som doma nemohla nájsť. Je to presne tento, veľmi pekne ďakujem Ancicka :)
smejkad
tieto milujem :-)
akurat ze my ich vykrajujeme na stvorceky, aby bola rurka vsade uzavreta :-)
vynikajuca mnamka, dakujem za pripomenutie :-)
margaretka28
Ahoj Anička, mám tento istý recept v jednej kuchárskej knihe, kedysi dávno som ich skúšala a všetky sa mi prilepili na tú rúrku a nemohla som ich dať dolu, chcem sa opýtať, či s tým nemáš problém, alebo či tie rúrky netreba mastiť, ked do cesta nejde žiaden tuk? robievam ich z iného cesta a recept mám aj tu na vareche, rúrky nemastím, ale cesto je mastné, veľmi ma lákajú aj tieto, len mám obavy poradíš ? dakujem
ancicka
@margaretka ,kludne môžeš trubičky potrieť olejom,ja som nepotierala ,ale hned po upečení ešte za horúca treba ich povyberať.
Neviem ako ty,ale ja ked pečiem,či už s veľkými,či s malými ,alebo košíčky,tak ja nikdy neumývam vo vode.Ja len utierkou pekne do čistá povytieram a vtedy by sa nemalo ti popripepovať.Už staré kuchárky-cukrarky tak robili.Ked neumyvaš,vtedy sa formička dobré vypečie/alebo vypali/,neviem ako to povedať a vtedy sa cesto nelepí.
No pri tomto ceste musíš trudičku odstraniť za horúca,lebo je to medové cestoa cukor pri chladení tuhne.presne ako s medovími platmi,tak isto ich musíš za horúca dať s plechu dole.
neboj sa toho.Rúrky sú po upečení tvrdé,ale akonáhle ich naplníš tak oni zmeknú.
Veľa zdaru pri pečení.
margaretka28
Anička dakujem, rúrky neumývam ani ja, ale mohlo ma napadnúť, že ich treba horúce dať dole, tak teraz už budem vedieť, myslím, že mastiť nebude treba, ja nemastím žiadne ani ked pečiem labky ani košíčky, ale vtedy som ich nechala chladnúť a zrejme to bola chyba, ešte raz veľmi pekne dakujem a želám príjemný deň :-)
ferinek
Dnes som si upiekla rúrky. Išli super dolu z trubičky. Piekla som na 180 14 min. Ale do cesta som pridala 2 PL mlieka. Píšem pod manželovým menom pretože Anna už je. Teším sa keď ich naplním.
maronkovam
Včera som rúrky upiekla a dnes ich chcem plniť, sú krásne len budem dúfať, že mi zmäknú sú strašne tvrdé.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia