Med zo žihľavy

mariamka - fotkamariamka, 9. mája 2013
Med zo žihľavy
Foto: mariamka

Každý varí púpavový, my sme ho doma varili každým rokom, asi som sa ho prejedla :) Tak som pre zmenu skúsila žihľavový. Žiadny recept Zobraziť celý popisKaždý varí púpavový, my sme ho doma varili každým rokom, asi som sa ho prejedla :) Tak som pre zmenu skúsila žihľavový. Žiadny recept som nemala, vychádzala som z receptu na žihľavový sirup a púpavový med.

24 hodín minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 ks
2 ks
1 ks
1 kg
2 l




Postup

  1. 1

    Žihľavu pokrájame na drobnejšie. Citrón (1 ks) a pomaranč dobre umyjeme a pokrájame na kocky. Vodu prevaríme a ešte horúcou sparíme žihľavu, premiešame a necháme 24 hodín lúhovať.

    Med zo žihľavy - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň precedíme do hrnca, dobre vyžmýkame, pridáme 1 kg cukru a 1ks čerstvý citrón pokrájaný na plátky. Varíme cca 2 hodiny (treba sledovať a robiť skúšku hustoty). Horúci nalievame do čistých pohárov, zavíčkujeme a naležato necháme vychladnúť.

  3. 3

    Tento "medík" nám nahradí sirup aj med v jednom. Môžme si ho dať za lyžičku do vody, minerálky, do čaju, do jogurtu, na chlebík, lievance, vločky a pod. Na zdravie :)

Diskusia k receptu

bedomedo60
Zaujímavý medík moja starká takto varila i medík z kvetu baze a bol tiež dobrý.Skusim uvariť dík za recept.
mariamka
dakujem @bedomedo60 sice som mala recept skryty ale uz som ho dala zverejnit, ked vas tak zaujal :), hlavne nech sa vydari, dakujem..
cesminaz
@mariamka pekny recept ;-) a ja tento medik urcite spravim,lebo zihlava je veeeelmi zdrava...zajtra idem "nato" dakujem za receptik :-D
mariamka
@cezminka dakujem :) presne tak, zihlava aka je protivna taka je zdrava, ja naozaj viem pit aj cerstvy zapar z nej, slahat som sa este neodvazila :)
@babkamt :) to vam moze vela zahradkarov zavidiet,:) tu sa jej nevieme zbavit :)
medovnicek
o takomto medíku som ešte nepočula, ale istotne je veľmi zdravý, recept si odkladám
angast
moja babka robila presne taký istý, ale miesto žihlavy dávala špenát a medovku.
angast
si ma teraz domýlila. Teraz neviem , či k tomu nebola aj fašírka.
kimlo
Keby tie včeličky vedeli rozprávať... ale by vám dali...
cesminaz
@mariamka ja pijem aj zapar a ucim nato aj svoje deti,sice zo zaciatku mrdali nosom,ale uz si zvykli ;-)))-museli.Ja si robim aj kupele a uz som si aj po chrbte "slahala" :-))) stipalo poriadne,no ale...pre zdravie...moja babka bola "na bylinky"no a ja som po nej ;-)
mracik9
mariamka,určite super nápad,za vyskúšanie to stojí,šikulka :))
mariamka
@paploska je to sladke :) mozno by to znieslo este lyzicku kyseliny citronovej, mne to pripomina koncentrovany ladovy caj
marie5
neviete niekto poradiť, aké má žihľava účinky na vlasy a ako sa pripravuje žihľavový kúpeľ na vlasy, alebo viac pomáha pitná kúra z odvaru. Sme starší manželia, ale napriek tomu by sme radi využili túto bylinu aj na vlasy. vďaka .....
mariamka
dakujem p. @marie5 ze ste si vsimli moj recept, zihlava vnutorne skor ocistuje krv a revitalizuje organizmus, tym si viete len pomoct, a je este plus ked to budete kombinovat zvonka, nasla som myslim pekny navod na zdrave vlasy  www.zdraviezien.sk/index.php?option=com_content&view=c...
a uplne jednoducho, urobite zapar z cerstvych alebo susenych listov, nechajte vychladnut a oplachujte si vlasy.. a este jedna vec z knihy "Stare dobre vyskusane" vraj sa nemaju vlasy ktore vypadavaju sprchovat ale oblievat..
angast
máš pravdu @mariamka - vlasy ktoré vypadnú sa nemajú sprchovať , pretože im to už prt pomôže. Ja používam žihľavový šampón asi 45 rokov a ako jediný a najstarší zo štyroch bratov mám ešte vlasy. Nikdy som ani iný nepoužíval , aj keď bola taká bláznivá doba - tuzexové jablčkové, mandarinkové atď. Takže žihlava má na 100% účinok.
mariamka
@angast :) vzdy som mala najradsej zihlavovy sampon, najkrajsie vonia :) a ked uz sme pri vlasoch.. nie ze by si to potreboval, ale proti sedinam vraj funguje lyzicka medu kazde rano.. ja som to uz nestihla :) ale moj kolega cerstvy dochodca je dokaz..
mariamka
jaj @angast ty si taky pozitkar :) aj zvonka aj znutra,, a hned 2x denne , zicher je zicher :) mne je jedno co si das natriet, hlavne nech ti ma kto.. :))
irenaw
zase sa tu chechtám, keď aj ten med neuvarím aj toto má liečivé účinky :-)
mariamka
@irenka asi ten smiech a dobra nalada je najlepsi lekar :)) ale aj to varenie obcas potesi :)) hlavne ked ma kto :))
marie5
Mariamka, vďaka za recept na využitie žihľavy. zbežne som si pozrela aj doporučený link a aj z toho sa mi veľmi zídu viaceré odporúčania. Si veľmi zlatá a ešte raz veľká vďaka ....
ocko
ženičky,a receptík na med z mäty nemáte mám veľa mäty a chcem skusiť med variť,a načo je vôbec dobrý ďakujem..
1x ala64
hanka56
Já vařím každý rok na pročištění kopřivový sirup
KOPŘIVOVÝ SIRUP
Potřebujeme : 80 ks kopřiv 20 cm dlouhé od špičky, 4 ks citronu, 200g kyseliny citrónové, 3,5 kg cukru, 3,5 l vody,
Vše dáme do většího hrnce a pouze 5 minut vaříme. Odstavíme a necháme 24 hod. louhovat.Potom přecedíme, dáme do lahví a do chladna. Je z toho asi 5 litrů. Velice dobrý je se sodovou vodou.
mariamka
@hanka56 dakujem, stalo by za to uverejnit to ako samostatny recept, robievala som aj ja takto a chutil nam viac ako bazovy, nie je taky aromaticky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia