Med zo žihľavy

Autor receptu: mariamka

Každý varí púpavový, my sme ho doma varili každým rokom, asi som sa ho prejedla :) Tak som pre zmenu skúsila žihľavový. Žiadny recept som nemala, vychádzala som z receptu na žihľavový sirup a púpavový med.

24 hodín minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Žihľavu pokrájame na drobnejšie. Citrón (1 ks) a pomaranč dobre umyjeme a pokrájame na kocky. Vodu prevaríme a ešte horúcou sparíme žihľavu, premiešame a necháme 24 hodín lúhovať.
  2. Na druhý deň precedíme do hrnca, dobre vyžmýkame, pridáme 1 kg cukru a 1ks čerstvý citrón pokrájaný na plátky. Varíme cca 2 hodiny (treba sledovať a robiť skúšku hustoty). Horúci nalievame do čistých pohárov, zavíčkujeme a naležato necháme vychladnúť.
  3. Tento "medík" nám nahradí sirup aj med v jednom. Môžme si ho dať za lyžičku do vody, minerálky, do čaju, do jogurtu, na chlebík, lievance, vločky a pod. Na zdravie :)